Vuokramökkejä varataan nyt ahkerasti

0

Someron vuokramökkien varaustilanne näytti poikkeustilanteen alettua osin hiukan huolestuttavalta, mutta nyt on kysyntä vilkastunut.
– Kolmisen viikkoa sitten alkoivat kyselyt vilkastua, kertoo Jani Kurvinen Kökkön lomamökeistä.
– Vuokramökkien lomasesonki on normaalisti juhannuksesta koulujen alkuun eli noin seitsemän viikkoa, ja sen ajan mökit saadaan tänäkin kesänä täyteen.
Suomen Maaseutumatkailuyhdistyksen hallituksen jäsenenä Kurvinen tietää, että tärkeintä olisi nyt saada väkeä mökkeihin myös sesonkiajan ulkopuolella, kesäkuun alkuun ja loppukesään.
– Sillä olisi merkitystä tämän elinkeinon kannalta. Eli tarvitsisi saada myyntiä myös sesongin ulkopuolelle. Vielä ei kysyntää ole juurikaan ollut, mutta uskon tilanteen muuttuvan, Kurvinen sanoo.
Poikkeustilanne on yleisesti lisännyt kiinnostusta kotimaan matkailuun.
– Vaikkakin esimerkiksi Somerolle tärkeä ryhmämatkailu taitaa jäädä vähiin.
Kökkön lomamökkien majoitusvalikoimaan kuuluu 5 talviasuttavaa ja mukavuuksilla varustettua loma-asuntoa omalla tontilla järven rannalla. Lisäksi on viitisenkymmentä matkailuajoneuvo- ja leirintäaluepaikkaa sekä kaksi matkailuautoa vuokrattavaksi.

Seeterin vuokramökeillä alkoi vilkastua jo aiemmin keväällä.
– Jonkinlainen ryntäys tuli maalis–huhtikuun jälkeen kotimaan koronarajoitusten loiventumisen myötä ja peruuntuneiden ulkomaanmatkojen vuoksi, luulen, kertoo Eerika Torkkomäki.
– Seeterissä on ollut poikkeuksellisen vilkas toukokuu mökeissä. Ulkomaalaisten peruuntuneet varaukset kesälle on jo myyty uudelleen suomalaisille matkailijoille.
Seeterissä on kahdeksan hyvin varusteltua 2–7 henkilön mökkiä.
– Suomi on houkutteleva matkailumaa ulkomaalaisille; täällä on puhdasta ja turvallista ja mahdollisuus liikkua luonnossa. Suomalaisetkin matkailevat mökeille samoista syistä, ja yhä nuoremmat kiinnostuvat vuokramökkeilystä, Torkkomäki kertoo.
– Mökkimatkailu on nyt entistäkin suositumpaa, hän iloitsee.

Kuvissa Seeterin mökkejä, jotka lkoivat täyttyä jo maaliskuussa.

Pohjolan Lomamökkien kymmenen mökkiä Hirsjärvellä on pitkälti varatut tuleville kuukausille. Puhelin alkoi soida, kun koronarajoitukset höllentyivät, ja Lomarengas alkoi seisahduksen jälkeen jälleen välittämisen. Veikkolinin mökeistä kolme on Lomarenkaan kautta varattavissa, loput he vuokraavat itse.
Kyllikki Veikkolin kertoo, että todella vilkasta on ollut ja kyselyjä riittää vuokraamiseen niin viikoiksi kuin viikonlopuiksi.
– Kesä on buukattu melko täyteen. Selvästi varausinto on lisääntynyt. Kai se on niin, että kun ulkomaanmatkailu on jumissa, niin suunnataan lomalle kotimaahan, toteaa Veikkolin.
– Katsotaan, pääsevätkö keskieurooppalaiset tulemaan elo-syyskuussa. Vielä ei ole peruutuksia tullut, sanoo Veikkolin ulkomaalaisten jo hyvissä ajoin etukäteen varaamista lomamökeistä.
Poikkeustilanne teettää lisätöitä.
– Maski päässä, hansikkaat kädessä siivoan mökit. Desinfiointiainetta kuluu. Ovenkahvat, suihkusetit ja pöydänpääliset tulee nyt tahkottua entistä tarkemmin.