Vuonna 2010: Jallu Siviranta sai valtakunnallista tunnustusta valmennus- ja ohjaustyöstään

0
Sobudo järjesti naisille itsepuolustuskurssin, jossa kurssittajina oli Jallu Siviranta ja veljensä Janne Siviranta.

Somero-lehti 30.4.2010

Teksti Merja Ryhtä, kuvat Kirsi Seppälä

Jallu Siviranta sai oprtusministeriön myöntämän Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansiomitalin. Pitkäjänteinen työ judo- ja karateseura Sobudossa tuottaa tulosta ja on noteerattu valtakunnallisesti.
Jallu Siviranta pitää ansiomitalia hienona asiana, mutta toteaa vaatimattomasti olevansa seuratyössä vain yksi osanen muiden joukossa.
– Ei yksi ihminen pyöritä tätä hommaa, vaan se on monien tekijöiden summa, selvittää 25 vuotta Sobudossa toiminut Siviranta.
Hänet vetää budolajien pariin lajien fyysisyys ja mukava kaveripiiri, joka on kehkeytynyt harrastuksen ympärille vuosien saatossa.
– Me olemme yhtä suurta perhettä. Tässä harrastuksessa pysyy itsekin hyvässä fyysisessä peruskunnossa, miettii somerolaisaktiivi.
Sobudon karateharjoituksissa käy keskimäärin 30-40 aktiivista harrastajaa ja judossa kutakuinkin saman verran. Jäseniä seurassa on 130. Siviranta on huomannut, että kiinnostus karateen ja judoon on tällä hetkellä nousussa Somerolla. Syytä hän ei lähde arvailemaan.
– Joka urheilulajeissa tapahtuu aaltoliikettä harrastajamäärissä. Se on vaan niin. Joka harjoituskerran tavoitteena on aina hyvä treeni osallistujamäärästä riippumatta.

Kehon ja mielen hallintaa

Tavoitteena on, että harrastajat kehittyisivät fyysisesti ja henkisesti. Jallu Sivirannalle on ilo, kun näkee harjoituksen tuottavan tulosta.
– Karate on siitä hieno laji, että uuden oppimista riittää aina. Koskaan ei ole valmis. Tekniikan oppiminen on vain yksi osa lajia. Fysiikka kehittyy, mutta myös kehon ja mielen hallinta.
Jallu Sivirannan mielestä karate sopii periaatteessa kelle tahansa harrastukseksi. Uhittelijoille hän ei sitä suosittele. Toisaalta karaten avulla pystyy kasvattamaan itseään rauhallisemmaksi. Sen kautta oppii hallitsemaan kehoaan ja hillitsemään mieltään.
– Psyykkinen puoli on hyvin tärkeä. Kun oppii kanssakulkijoiden kehon kieltä ja elehdintää, aistii tilanteita ja oppii välttämään vaarallisia tilanteita. Fyysisiä otteita ei silloin tarvita.
– Me painotamme harjoituksissa, että tekniikat ei ole tarkoitettu käytettäväksi harjoitussalin ulkopuolella kuin ääritilanteissa itsepuolustustarkoituksessa. Lisäksi joitakin tekniikoita ei saa edes harjoitella vapaa-ajalla ja kotioloissa.

Urheilijat edustavat seuraansa ja myös kotipaikkakuntaansa

Jallu Siviranta pitää urheiluseurojen toimintaa merkittävänä Someron mainostajana. Esimerkiksi onnistuneet leirit jättävät osallistujille muistijäljen. Sen perusteella voi tulla uudestaankin Somerolle. Esimerkiksi japanilainen päävalmentaja muisti Sivirannan tavatessaan, miten mukavaa hänellä oli leirillä monitoimitalolla vuonna 2002. Tokiolaiselle mökkimajoitus ja rauhallinen luonto ympärillä olivat elämys.
Myös somerolaiset urheilijat ja joukkueet ovat Someron edustajia ottelureissuillaan.
– Edustamme seuramme lisäksi myös paikkakuntaa.
Sivirannalle karatesta on tietyllä tapaa tullut elämäntapa.
– Ihmisellä on hyvä olla harrastuksia ja työlle vastapainoa.
Jallu Siviranta harrasti lapsena hiihtoa. Sitten tulivat karate ja judo, jotka imaisivat mukaansa.
– Aluksi se oli kai jotakin uutuudenviehätystä, mikä kuitenkin johti pitkälle taipaleelle lajin parissa.
Jallu Siviranta aikoo jatkaa karaten harrastamista sekä ohjausta niin kauan kuin keho kestää. Hän on huomannut, että töissä peltiseppänä harrastuksista on ollut hyötyä, sillä hyvä koordinaatio ja yleiskunto helpottavat työskentelyä.

Jallu Siviranta sanoo tavoitteena olevan, että harrastajat kehittyisivät fyysisesti ja henkisesti. Valmentajan pitäisi osata vaivihkaa motivoida suojattejaan.

Tänä vuonna 132 sai ansiomitalin

Suomen Yuishinkai-karateliitto anoi ansiomitalin Jallu Sivirannalle. Liitto löysi somerolaisvalmentajalle useita meriittejä. Hänellä on pitkä kamppailu-ura takanaan niin kilpailijana, valmentajana kuin järjestötoiminnassa. Hän on toiminut aktiivisesti budoseura Sobudossa sekä karaten että judon parissa. Hän on edistänyt paikkakuntansa liikuntaharrastusta pitämällä koulujen ja lukioiden liikuntakerhoissa lajiesityksiä sekä teemakursseja, kuten naisten itsepuolustus ja aikuiskarate.
Siviranta on ollut mukana järjestämässä Somerolla karaten ja Ryu kyu kobujutsun leirejä, myös Suomen Yuishinkain kansainvälisen kesäleirin vuonna 2002. Siviranta kuuluu paikkakuntansa urheiluvaikuttajiin ja on seuransa kantavia voimia.
Opetusministeriö myönsi tänä vuonna ansiomitalin 132:lle suomalaisen liikuntakulttuurin ja urheilun parissa ansioituneelle henkilölle. Ansiomitalin kultaisin ristein sai 117, ansioristin 38 ja ansioristin kultaisena 13 henkilöä.