Vuonna 2010: Mitä äiti opettaa?

0
Marjaana Hietala ja Heppu Hietala sekä Jeppe Hietala.

Somero-lehti 7.5.2010

Teksti ja kuvat Sauli Kaipainen

– Mitäs se äiti opettaa: tottelemaan, olemaan kiltisti ja puhumaan totta.
Kaikkien kolmevuotiaiden tavoin Heppu Hietala kuuntelee vaunuissa sujuvasti, mutta vastaa tiukasti: eipäs.
– Tämä on kapinaikä. 11 kuukauden ikäinen Jeppe ei vielä ole siinä vaiheessa, nauraa äiti Marjaana Hietala tuttisuisen nuoremman poikansa suuntaan.

Tuulikki Toikka

– Äitini opetti sitä, että pitää käyttäytyä hyvin, olla auttavainen ja kohtelias, ja että koulutehtävät pitää aina tehdä huolella. Hyvä käytös oli tärkeintä, samoin kuin vanhojen ihmisten kunnioittaminen. Kylässäkään lapset eivät koskaan saaneet mennä ennen aikuisia ottamaan kahvipöydästä, Tuulikki Toikka muistelee lapsuuttaan.

Kimmo Orpana

– Hän opetti paljon ja antoi hyviä ohjeita: Älä koskaan juo viinaa, polta tupakkaa tai käytä huumeita. Viimeistä niistä olen pystynyt aina noudattamaan. Äitini oli kansakoulun opettaja, joten hyvät läksyt olen saanut, vaikka en aina ole niitä noudattanut. Äidit ovat hienoja, he ansaitsevat kaiken arvostuksen, Kimmo Orpana pohtii.

Touko Roto

– Pesulla piti muistaa käydä ja pestä posket puhtaiksi ennen kylään lähtöä, se oli vähimmäismääräys. Mamma taas sanoi, että täytyy olla ihmisiksi. Äidiltä ja mammaltakin tuli yleisiä elämänohjeita. Heidän sanontansa liittyivät usein siihen, mitä maataloudessa tarvitaan ja tehdään. Arviointikyvyn tärkeyttä he korostivat, muistelee Touko Roto.