Ajokortin aikaistaminen

0
Ajokortti kelpaa henkilöllisyyden tunnistamisessa eduskunta- ja eurovaaleissa.

Mielestäni kaikkia ajokortteja pitäisi aikaistaa yhdellä vuodella. Suurin osa nuorista olisi yhtä kypsiä ja ajattelukykyisiä liikenteeseen jo vuotta ennen. Ajo-oikeudetta ajo vähenisi huomattavasti, jos nuoret saisivat ajaa ajoneuvoilla jo aikaisemmin.
Hyvänä esimerkkinä toimii metsästyskortti, jonka saa suorittaa minkä ikäisenä tahansa.
Autokortin erikoislupa myönnetään ”hyvästä” syystä, jossa jo vuotta nuoremmat todetaan ajokykyisiksi.
Väitän myös, että päihtyneenä tapahtuneet liikenneonnettomuudet vähenisivät, jos kuskeilla olisi ajokokemusta enemmän ennen laillista alkoholin myyntiä.
Suomessa monessa kunnassa, kuteni Somerolla, on todella pitkät jatko-opintomatkat, jos ei pääse paikalliseen lukioon, eikä moni 16-vuotias halua muuttaa pois kotoa. Minusta nuoret, joilla ei ole yhtä pitkää koulu- tai harrastematkaa kuin henkilöillä, jotka saavat erikoisluvan, ovat yhtä ajokykyisiä.

Ajo-oikeuden tarvitseva 14 v.