Esakalliolla ovat käyneet Iso D, Dingo ja Katri-Helena, mutta yleisöennätys on Eino Grönillä

0
"Esakallio-band" eli tanssilavan toiminnan vetäjiä 35 vuoden ajalta. Bassossa Reijo Vaha, Rumpuja takoo Sakari Karvia, laulajana Kalle Nikula ja kitarassa Matti Oksanen.

Somero-lehti 22.6.2000
Teksti ja kuva: Seppo Kummala

Juhannuksena tulee kuluneeksi 35 vuotta siitä, kun Esan suurlava avattiin. Esakallioksi myöhemmin nimetty tanssipaikka on nähnyt monet ajat ja tänään lava on paremmassa kunnossa kuin koskaan.

Ensimmäiset juhannuspidot Esan suurlavalla olivat jättimenestys. Aaton tansseissa myytiin kaikki viikonlopuksi varatut 1500 verolippua. Sakari Karvia sai tutun verovirkailijan kautta lisää lippuja. Ensimmäisen juhannuksen aikakana kävijöitä oli yhteensä noin 3000. Ensimmäisten tanssien pääesiintyjä oli Annikki Tähti.

– Olimme pitkään pyörryksissämme menestyksestä. Ensimmäisten vuosien aikana meidän oli opeteltava toimimaan orkestereiden kanssa. Huomasimme, että mitä enemmän orkesteriin panostaa, sitä enemmän saimme tuloja. Ryhdyimme varaamaan esiintyjät radion Top 10 –listalta, Kalle Nikula kertoo. Sisäänpääsyliput maksoivat tuolloin kolme tai viisi markkaa esiintyjästä riippuen.

Tähän päivään saakka rikkomaton yleisöennätys saavutettiin parin vuoden kuluttua lavan avaamisesta, kun Eino Grönin tähdittämään iltaan myytiin 2521 lippua.

Reijo Taipale pitää kakkossijaa yhtä lippua vähemmän myyneenä. Edes Kirka, Danny tai Dingokaan ei ole lyönyt ennätystä, vaikka hyviä kassamagneetteja olivatkin, Sakari Karvia tietää.

Kun lava täytti 10 vuotta 1975, järjestettiin Somero-lehdessä yleisöäänestys lavan nimestä. Esakallio voitti äänestyksen monesta ehdokkaasta, joista ainakin Sakumaja on jäänyt Sakari Karvian mieleen.

Vuosien mittaan Esakalliolla ovat käyneet maan kaikki huippuartistit. Muun muassa Olavi Virta esitti viimeisen keikkansa Somerolla. Esiintymislavan paikkaa on vaihdettu moneen otteeseen. Aluksi lava oli tanssilavan keskellä, mikä on jäänyt hyvin Katri-Helenan mieleen.

Sitten lava siirrettiin etunurkkaan. 1990-luvulla esiintymislava rakennettiin tanssilavan eteen. Esakalliota on muutenkin ehostettu koko 90-luvun ajan, jolloin vetäjänä on toiminut Matti Oksanen.

1980-luvunloppupuolella tanssilavakulttuuri kärsi notkahduksesta, mikä hiljensi myös Esakallion toimintaa. Lavaan uskovat vetäjät ovat kuitenkin varautuneet uuteen nousuun ja jaksaneet kehittää toimintaa. Tänään lava on paremmassa kunnossa kuin koskaan.

– Faktatietoa en ole saanut mistään, mutta olen kysellyt kaikilta artisteilta, missä on suurempi tanssilava kuin tämä. Yhtään vastausta en ole saanut, Matti Oksanen kertoo.