Kymmenet jenkkiautot jyrähtelivät Somerolla

0
Muotiputiikki Helmen edustalle oli pysäköity monenlaista, uudempaa ja vanhempaa harrasteajoneuvoa.

Teksti ja kuvat Olli Salomäenpää

– Kun koronan kanssa kärvisteltiin kevät ja sen myötä Nostalgiapäivätkin piti peruuttaa, niin ajatukseni oli järjestää jotakin korvaavaa ihmisille, toteaa tapahtumapäivän ideanikkarina toiminut Anita Hallapelto .
– Kaiken jälkeen halusin antaa ihmisille uskoa tulevaan ja vahvistusta, että kyllä me tästä selvitään. Ja mähän rakastan järjestää tapahtumia!
Vaikka Hallapelto ja Muotiputiikki Helmi antoivat iloiselle päivätapahtumalle puitteet, varsinaisena järjestäjänä toimi turkulainen Rakki CC-autokerho.
– Rakki CC perustettiin kuusi vuotta sitten järjestämään cruising-ajoja. Kerho järjestää cruisingeja pari kertaa vuodessa. Meidän oli tarkoitus tulla tänne Nostalgiapäivinä, mutta sen kanssa kävi kuten kävi. Kun Anita otti yhteyttä ja kysyi, että järjestetäänkös tällainen, olimme heti valmiit. Noin 60 autokuntaa tuli mukaan, toteaa kerhon pääpuuhamies Jarkko ”Jakke” Suonpää.

Rakki CC -nokkamies Jarkko ”Jakke” Suonpää (vas.) sekä cruising-ajosta vastannut Tapani Pulkkinen olivat tyytyväisiä tapahtuman puitteisiin ja sisältöön.

Jenkit kunniassa

RakkiCC on jenkkiautoihin keskittynyt kerho, mutta sen enempiä rajoituksia ei ole.
– Kaluston ikähaarukka on meillä 20–60 vuoden välillä. Jenkkiautojen harrastamiseen liittyy vahva sosiaalisuus ja apua annetaan aina tien päällä, siitä olen myös itse saanut osani, Suonpää kertoo.
– Ja kyllä tässäkin harrastuksessa täytyy uusia ja nuoria tukea. Jos nuori kaveri on kesätienestirahoillaan hankkinut pellon laitaan hylätyn piilofarkun, kunnostanut ja saanut sen liikenteeseen, niin kyllä sille kaverille pitää hattua nostaa. Hän on vähintään yhtä arvokas harrastaja kuin vuosikymmenet mukana pyörinyt kaveri, joka ajaa nyt kymppitonnien muskeliraudalla.

Lasse Himbergin Dodge Coronet 500 -avoauto on ollut omistajansa tallissa jo yli 30 vuotta.

Pari esimerkkiä kalustosta

Helmen edustalta löytyi monenlaista kulkupeliä.
– Tämä on vuoden -68 Dodge Coronet 500 -avoauto. Ostin auton sen ensimmäiseltä omistajalta 1989, vähän heräteostoksena. Auto kunnostettiin täydellisesti. Siinä on 383-kone ja 727-vaihteisto. Auto on nykyisin museorekisterissä ja vastaavia löytyy Suomesta 2–3 kappaletta, kertoo auton omistaja Lasse Himberg .
– Lassen auto on arvostettu vehje turkulaisessa jenkkiautoskenessä. Erityisesti sen takia, että se on ollut näin pitkään Lassen omistuksessa. Ja tietysti muittenkin ominaisuuksiensa puolesta, Suonpää toteaa.
Eräs autoharrastuksen ”alalajeista” on ruumisautot. Heillekin on oma kannattajakuntansa. Pitkä punainen kulkuväline herättää välittömästi huomion. Auto on vuoden 1972, lähes seitsemän metriä pitkä Cadillac Miller-Meteor. Auton väri herättää kysymyksen alkuperäisyydestä, mutta omistaja ”Peku” vakuuttaa värin olevan alkuperäinen.
– Ehkäpä väri on sopiva jonkun kansanryhmän mieleen ja mielentilaan myös viimeistä matkaa ajatellen, omistaja tuumii.
– Itselläni auto on ollut yli 10 vuotta ja Suomessakin se on ollut yli 25 vuotta. Ostin auton, kun halvalla sain ja kyllä tämä ehkä kuvastaa vähän mun persoonaakin, ”Peku” toteaa.
– Kyllä tämä kieltämättä kerää huomiota. Ja takaosassa oleva jenkkimallinen ruumisarkkukin herättää ihmisissä tunteita. Auto on museorekisterissä ja hienosti se kulkee. Ei tällä paljon tule ajettua, lähinnä se on cruising-käytössä.

”Pekun” ruumisauton aito jenkkiruumisarkku herättää ihmisissä tunteita.

Hyvän mielen tapahtuma

Aurinko paistaa täydeltä terältä ja lämpöä riittää. Bändi soittaa menevää svengimusaa ja ihmisiä pyörähtää musiikin tahtiin. Ihmiset nauttivat rennosta ja lämpimästä tunnelmasta. Poliisit pyörähtävät liikenneympyrässä moottoripyörän ja partioauton voimin, mutta jatkavat välittömästi Kosken suuntaan. Kaikki kunnossa ja ihmisillä tuntuu olevan mukavaa.
Kolmen viikon varoitusajalla ja puskaradion voimalla tapahtuma pistettiin pystyyn.
– Ja kiitokset vielä kaupungille. He lähtivät hienosti mukaan. Eihän tässä voi olla kuin tosi kiitollinen kaikille, jotka mukaan lähtivät. Ja tietysti yleisölle, joka tuli paikalle. Heitä varten me tämä tehtiin ja he tapahtuman pohjimmiltaan luovat, Anita Hallapelto toteaa.