Joenpohjasta löytyi aseita ja miinansytytin

0
Magneettinappaajien

Koskaan ei tiedä mitä saaliiksi tulee, kun koijärveläinen Rami Österlund ja forssalainen Tanja Varpio kavereineen heittävät ”koukkunsa” veteen. Esimerkiksi Somerolta joen pohjasta nousi kaksi asetta, puukko ja miinansytytin.

Magneettinappaajien saaliista Somerolta.

Magneettinappaajien saaliista Somerolta.

Magneettikalastus on harrastus, jossa etsitään vesistöjen pohjasta metalliesineitä.
Rantatuvan molemmin puolin olevilla silloilla Somerolla kalastellut kaksikko nappasi heti esimerkiksi muutaman potkukelkan ja polkupyörän. Ravintolan läheisyydestä johtuen joenpohjasta nousi myös paikan nimellä varustettu mainosständi 1990-luvulta ja ruokailuvälineitä. Muutakin esineistöä alkoi kertyä, kuten lapio ja litiumakku.
Magneettikalastajat putsaavat vesistöjä talkoohengessä. Jos metalli viedään kierrätykseen, saadaan pieni kulukorvaus.
Somerolla sen lupasi tehdä kalastajien puolesta Yrjö Tuominen Romuliike Someron Mekanosta.
Mielenkiintoisimmat esineet harrastajat ottavat talteen.
– Ajattelimme, että esineistä voisi joskus koota näyttelyn, Österlund sanoo.
Osa toimitetaan poliisille, kuten esimerkiksi aseet. Myös Somerolla virkavalta kävi noutamassa talteen miinansytyttimen. Toinen aseista oli starttipistooli ja toinen niin huonokuntoinen, että ne jäivät kalastajille.
– Kerran nousi granaattikin. Se oli aika jännittävää irrottaa magneetista, koska se jäi siihen sokastaan kiinni. Mutta onneksi se osoittautui vain savugranaatiksi, Österlund naurahtaa.
Joenpohjasta on löytynyt kassakaappikin, joskin sisältö oli lähinnä vettyneitä papereita.
Saaliiksi on saatu myös ruohonleikkuri, puistonpenkkejä, rappuralleja, rollaattori, postimerkkiautomaatti, voimapihdit, ostoskärryt, iso hammasratas sekä pelimerkkejä ja silmälaseja.

Rami Österlundin kalastusvälineinä toimivat köysiin sidottu magneetti ja koukkuna on vanha ankkuri.

Pääasiallinen kalastusväline on magneetti, joista arvokkaimmat voivat maksaa parisen sataa, halvimmat viitisenkymppiä. Parhaat nostavat jopa tuhat kiloa metallia kerralla.
Lisäksi tarvitaan kulutusta ja painoa kestävä köysi sekä koukkuja, joiden avulla on helpompi nostaa esimerkiksi polkupyöriä ylös. Hyviä varusteita ovat myös keksit ja haavit.
– Kassakaapin ja muiden todella painavien esineiden nostoon tarvitaan Hiab, Österlund kertoo.

Magneetti heitetään veteen ja hilataan hitaasti pohjaa pitkin takaisin ylös.

Parhaita kalastuspaikkoja ovat sillat. Tosin vaarana on, että magneetti jää kiinni vaikeisiin paikkoihin esimerkiksi sillan rakenteisiin. Vahvan magneetin irrottaminen metallista ei ole ihan yksinkertaista. Esineet irrotetaan kiertämällä.
Noin kymmenen hengen forssalaisporukka löytyy Facebookista nimellä Magneettinappaajat. Sivuilla on myös paljon kuvia ja videoita lajista.
Österlund toivoo, että eri paikkakunnilta tulisi kutsuja ja vihjeitä kalastuspaikoista, koska hän porukoineen on valmis matkailuautoilla lähtemään kauemmaksikin ”kalaan”. Nyt on koluttu lähinnä Forssaa ja ympäristökuntia.
Harrastuksesta voisi tulla myös hyvin yhteisöllinen, jos paikkakunnalta lähtee osallistujia mukaan. Yleensä magneettikalastajien puuhaa tulee ihmettelemään ja kuvaamaan paljon ihmisiä.

Rantatuvan tuntumasta joesta nousi muun muassa ruokailuvälineitä sekä mainosständi.

Rami Österlund löysi lajin kaverinsa kautta reilu pari vuotta sitten. Hänen kaverinsa Hangossa oli hankkinut magneetin, joten Österlund lähti kokeilemaan magneettikalastusta. Sen jälkeen harrastus on yhä enemmän vienyt miestä mukanaan.
Somerolla kalastellut kaksikko sanoo, ettei hommaa malta lopettaa.
– Tämä ikään kuin imaisee mukaansa. Helposti tulee kalasteltua putkeen sellaiset 7–11 tuntia, kertoo Tanja Varpio.

Joesta nousi myös litiumakku.

Somerolla kalastettiin pisimpään yli 14 tuntia. Porukka kävi täällä useina päivinä.
Vesistöjä putsaavan joukon yksi tavoite on saada mukaan myös yrityksiä. Pari forssalaista yrittäjää jo onkin lähtenyt porukkaa avittamaan. Tarvetta olisi esimerkiksi työvaatteille, sillä pohjasta löytyvät esineet ovat yleensä hyvin likaisia.
Österlund toivoo myös itse harrastuksen leviävän ympäri Suomen. Tällä hetkellä hän arvelee harrastajia olevan vasta muutama sata.

Someron saaliina oli useita polkupyöriä ja potkukelkkoja sekä kaikenlaista pienesineistöä.