Juhannusaattona hypätään Somerolla seivästä

0
Tommi Holttinen ja muut Suomen huiput kisaavat Somerolla juhannusaattona.

Teksti Aulis Tiensuu

Someron Esa joutui koronaepidemian vuoksi peruuttamaan perinteiset juhannuskisat sekä Seiväskarnevaalit. Niiden sijasta Somerolla nähdään kuitenkin kahdessa eri kilpailussa huipputason seiväshyppyä, kun miesten ja naisten Suomen parhaimmisto tulee tunnetusti ”seiväshypyn mekkaan” juhannusaattona sekä toistamiseen lauantaina heinäkuun 4. päivänä.
Someron yleensä hyvissä olosuhteissa kesän kärkitulosten odotetaan taas selvästi kohenevan. Ainakin Someron Esan Tommi Holttinen janoaa jo yli 5,5 metrin hyppyjä.
Kilpailut käydään kutsukilpailuina.
Kilpailijoiden hankinnasta vastuun on ottanut nykyisin Wilma Murtoa ja aikanaan pitkään Minna Nikkasta valmentanut Jarno Koivunen .
– Sekä naisissa että miehissä kaikki parhaat ovat tulossa paikalle. Miehistä puuttuu Urho Kujanpää , jolla on hieman jalkavaivoja, mutta muuten kaikki ovat tulossa paikalle. Naisten top 5 hyppääjistä puuttuu Laura Ollikainen , muut ovat tulossa, kertoo Koivunen.
Yleisöllä on kilpailuihin vapaa pääsy. Yleisöä muistutetaan kuitenkin turvavälien pitämisestä.

Tommi Holttisen kesän kärkitulos nyt 535

Tommi Holttinen hyppäsi Kuortaneella uudeksi kesän kotimaiseksi kärkitulokseksi 535. Holttinen aloitti 515:sta, jonka kuten seuraavan korkeuden 535 hän ylitti puhtaasti ensimmäisellä yrityksellään. Seuraava korkeus 545 ei odotuksista huolimatta kuitenkaan mennyt.
– Kisa oli hyvä, mutta tuuli pahasti vastaan. Viimeinen yritys oli kyllä lähellä, harmitteli Holttinen.
Holttinen oli kilpailussa ylivoimainen. Yllättäjäksi nousi vasta 16-vuotias Laihian Juho Alasaari , joka ylitti ikäluokkansa maailman kärkituloksen 515. Alasaari tosin ylitti talvella hallissa jo 520.
Kolmanneksi tullut, talvella 541 hypännyt Alajärven Mikko Paavola pääsi 5 metriä ja jätti kisan kesken 515:sta.
Ennen miesten kilpailua käydyssä naisten kilpailussa olosuhteet olivat vielä hyvät. Kärkipari Salon Vilppaan Wilma Murto ja Oulun Elina Lampela avasivat kautensa paitsi naisten Suomen myös 22-sarjan maailman kärkituloksella 445.