Koulusta viihtyisämpi paikka

0
Fysiikan ja kemian luokka.

Saavun kouluun hyvissä ajoin. Menen ensimmäiselle tunnille. Kun istun paikalleni, huomaan, että pulpettiin on piirrelty ja kirjoiteltu. Oppitunti etenee, ja opettaja antaa luvan käyttää koulun tietokoneita tehtävien tekemiseen. Luokkakaverini tietokoneesta on irronnut osia, eikä se toimi. Sanon tästä opettajalle.
Välitunnilla huomaan, että lattialla lojuu karkkipapereita, muoveja ja muita roskia. Kerään roskat roskakoriin, koska haluan, että koulumme on siisti ja viihtyisä. Yhdessä luokassa sälekaihdin ei toimi, sillä joku on mennyt repimään sitä. Yläkerrassa naulakoita on revitty pois, puu on revennyt, ja vessan ovi repsottaa saranoiltaan maassa. Sohvat ovat likaisia. Ruokalassa paperit eivät ole roskiksessa, vaan ne lojuvat siinä vieressä, ja pöydillä on ruokaa. Pihalla pyörii limsatölkkejä ja roskia.
Aika usein koulumme näyttää tältä. Uusi koulumme on rakennettu ja suunniteltu huolella, mutta silti siitä ei näytetä välitettävän. Välillä tuntuu siltä, että roskat heitetään tahallaan lattialle ja kuvitellaan, että “Kyllä ne siivoojat hoitavat homman”. Oletko sinä tällainen? Kuuluuko sinun tapoihisi sotkea yhteisiä tiloja?
Luulisin, että koulun sotkeminen ja ilkivallan teko on aikalailla oppilaiden asenteesta kiinni. En usko, että kauhean monen kotona nuori repii naulakoita irti seinistä tai piirtelee pöytiin ja olettaa, että muut perheenjäsenet siivoavat jäljet. Sotkeminen voi johtua myös roskisten määrästä. Jos roskiksia olisi enemmän, päätyisivätkö roskat roskiksiin?
En usko, että oppilaat tahallaan heittävät roskia maahan. Joskus kiireessä roska saattaa tippua taskusta, tai kaveri heittää roskan maahan, ja sitten itsekin erehtyy tekemään niin.
Haluaisin kiittää koulumme rakentajia, suunnittelijoita sekä Someron kaupunkia ja päättäjiä koulustamme. Minun mielestäni koulumme on hieno ja moderni. Koulussamme puhelimet on sallittu välitunneilla, välitunnit saa olla sisällä, käytävillä on sohvia, ja tietyissä aineissa käytössämme on tietokoneita. Tätä ei monessa koulussa näe.
Olimme pitkään etäopetuksessa. Jokainen voi niin sanotusti aloittaa puhtaalta pöydältä. Kun syksyllä koulutyö taas alkaa, niin jokainen voi laittaa omat roskansa roskiin. Jos huomaa maassa roskan, laittaa sen roskikseen. Toivoa sopii, ettei kukaan myöskään revi naulakoita seiniltä tai tee muutakaan ilkivaltaa. Yhdessä saamme koulustamme siistin ja viihtyisän paikan opiskella.

Tuula Kyyrä