Kunnioitusta nuorillekin

0
kuva Jane Iltanen/TS

Perussivistykseen kuuluu kunnioittaa muita ja etenkin itseään vanhempia, jotka ovat elämää enemmän nähneet. Usein etenkin ikääntyneempien ihmisten mielikuva nuorista on vääristynyt. Ajatellaan, että nuoret riehuvat ympäriinsä, tekevät ilkivaltaa ja kiusaavat ihmisiä. Mutta oletko ikinä tullut ajatelleeksi, että myös nuori voi tuntea olonsa aikuisten ihmisten kiusaamaksi?
Kuinka monta kertaa onkaan ikääntyneempi ihminen minulle vastaan tullessaan mutissut jotakin paljaista nilkoista tai muusta vaatetuksesta?
Tai olen nähnyt minua seurattavan ikkunasta koulun jälkeen, kun kävelen kotiin, etten vaan oikaise naapurikerrostalon vierestä oman kerrostaloni etupihalle. Muutaman kerran olen virheen väsyneenä tehnyt ja oikaissut naapurikerrostalon vierestä. Ja arvatkaapa mitä? Olen saanut sellaisen oppitunnin parvekkeelta käsin huudettuna, että en ikinä sitä unohda.
Parhaiten mieleen on jäänyt, kun yhtenä aamuna lähtiessäni kouluun minulle tultiin sanomaan, että mitäs sinä siinä pyörit ja, että kävisit koulua. Naurettavaa.
Miksi niin moni aikuinen ihminen kokee tarvetta kommentoida vaatetustani ja toimimisiani, kun en heille ole mitään tehnyt ja etenkin, kun en heitä edes tunne.  Eipä minulla ainakaan koskaan ole tullut mieleenkään, että alkaisin kommentoida toisten vaatteita tai toimimisia, jos en heitä edes tunne.
Ehkä ikä ei takaa hyviä käytöstapoja ja toisten ihmisten kunnioitusta.

Mitta täynnä