Lihankulutus laskee

0

Lihan kokonaiskulutus oli Suomessa viime vuonna lähes 80 kiloa henkilöä kohti, kun mukaan lasketaan myös riista ja syötävät sisäelimet. Kulutus laski edellisestä vuodesta noin 1,5 kiloa per henkilö.

Sikaa syödään eniten, 30,8 kiloa. Nauta on toisella sijalla (18,8 kg) ja kolmantena siipikarja (26,6 kg). Siipikarjan kulutus kasvoi muista lihoista poiketen melkein 4 % prosenttia ja sianlihan laski noin 5 %. Naudanlihan kulutus laski noin puoli kiloa.

Riistaa syötiin kaksi kiloa, minkä jälkeen tulivat lammas (0,7), poro (0,4) ja hevonen (0,2 kg).

Kaurabuumi sen sijaan porskuttaa. Viljan kokonaiskulutus kasvoi 2 kiloa per henkilö, ollen silti ainoastaan kilon verran suurempi kuin lihan kulutus, eli 81 kg. Kasvu johtui pääosin kauran kulutuksen kasvusta, jonka kulutus nousi noin kaksi kiloa eli lähes 30 prosenttia, 9,5 kiloon henkeä kohti. Riisin kulutus nousi puoli kiloa, vehnän kulutus laski hieman.

Maidon kulutus väheni jälleen noin 5 prosenttia edellisvuodesta. Samoin kävi jo 2018. Maitoa juotiin henkeä kohti 102 litraa.