Matkailu tuo kaupunkiin tervetulleita euroja

0
Lumi Seppälä, 11, oppi kärrynpyörän veteen viime vuonna kotimaisemissaan Evigsbergin rannalla Espoossa. Saman tempun oppi Hovimäen laiturilla tällä viikolla hänen taustalla näkyvä pikkusiskonsa Elli, 10.

Hovimäen laiturilla käy intomielinen riemu, kun sisarukset Lumi, 11, ja Elli Seppälä, 10, hyppivät kilpaa kärrynpyöriä veteen.

– Minä opin tämän viime vuonna. Ensin harjoittelin nurmikolla ja sitten veteen. Siskoni Elli oppi kärrynpyörän täällä Hovimäessä, Lumi Seppälä selvittää.

Tyttöjen ukki Seppo Laitinen viihtyy rannalla puun varjossa.

– Tulimme tänne tiistaina. Torstaina tai perjantaina joudumme lähtemään pois. Vanhemmilla alkaa näet loma. Täällä tytöt ovat olleet lähes koko ajan vedessä, hän hymyilee.

Paikan isäntä Marko Rantala on päärakennuksen terassilla. Hän vinkkailee neuvoja juuri, ja myöskin Espoosta saapuneelle perheelle. Siihen kuuluu aikuisten lisäksi viisi lasta ja villakoira.

Sini Pölkin ja Elja Meskasen perhe sekä Marko Rantala
päärannuksen terassilla.
Lapset ovat ikäjärjestyksessä Anton, Luka, Emil, Lilja ja Eliel, nuorimmasta vanhimpaan. Mukana seurasi myös
villakoira Bella.

– Olen käynyt Hovimäessä kerran, ennen lapsia. Siitä on aikaa 10 vuotta. Koiraystävällisyys vetosi silloin ja myös nyt. Lisäksi tiesin, että täällä on lapsille nykyisin paljon aktiviteetteja, kertoo äiti Sini Pölkki.

Mies, Elja Meskanen, on ensimmäistä kertaa Somerolla.

– Tämä oli kohtuulähellä oleva, kotimainen kohde. Sinin suositukset olivat riittäviä, hän perustelee valintaa.

Sini Pölkki toteaa sinilevän olleen yhtenä syynä tuloon.

– Espooseen se ilmaantuu aina nopeasti. Me ollaan yleensä lähdetty sinilevää karkuun. Se on kurja ja iso ongelma.

Sini Pölkki kertoo olevansa yllättynyt Hovimäen kaikista aktiviteeteista. Perhe tuli Somerolle Venesillan leirintäalueelta Tammelasta. Tekemisen runsaudessa Hovimäki vie voiton.

– Yritämme saada parhaamme mukaan sellaista aikaa, mikä pitäisi lapset poissa pelikoneilta, hän naurahtaa.

Östermalmit saapuivat asuntoautollaan Hovimäkeen reilun tunnin ajomatkan päästä Kemiönsaarelta. Kaikki kolme ovat syntyperäisiä saarelaisia: isä Tomas, äiti Mikaela ja poika Theo, 19.

Tomas, Theo ja Mikaela Östermalm
Kemiönsaarelta ovat juuri
parkkeeranneet auton Hovimäkeen, jonne he ajoivat suoraan kotoaan.

– Tänä vuonna emme aio tehdä pitkää kiertuetta. Tulimme suoraan tänne, sillä helteellä ei ole kiva ajaa kauas. Tämä oli meille lähin camping, missä emme ennen ole käyneet, Tomas Östermalm pohtii.

Tärkeä tekijä oli myös paikan koko.

– Koronatilanteessa pienempi on paljon parempi valinta kuin iso.

Tarkkaa suunnitelmaa ei ole, minne ajavat seuraavaksi.

– Saimaan suunta houkuttaa. Se on hieno sisäjärvi.

————————————————————–

Luonnonläheisyys yhä tärkeämpää

Sauli Kaipainen

– Nyt eletään koronan suhteen uuden normin aikaa. Juhannuksena jouduimme sulkemaan kymmeneltä, kun nyt saa olla jo puoli yhteen auki. Se on hyvä, sillä porukalla näyttää olevan painetta kotimaan matkailua kohtaan, Hovimäen isäntä Marko Rantala miettii.

Marko Rantala aikoo raivauttaa Someron luonnonkauniin näkymän jälleen ennalleen.

Elämä on vapautumassa ja voittamassa. Juhannuksena Hovimäessä oli vähemmän väkeä kuin aiemmin.

– Yleensä juhannuksena tänne kertyy 10–15 vaunua pelkästään tanssipaikkojen kävijöistä. He pitävät meitä tukikohtana ja saunovat täällä.

Tällä viikolla asuntovaunuelämä ja telttailu ovat olleet liiankin kuumaa. Lähtö kotiin tulee vastaan nopeammin.

Tärkeää olisi, että väki viihtyisi paikkakunnalla enemmän kuin kaksi vuorokautta. Silloin matkailija tuo tuntuvasti enemmän euroja paikkakunnalle.

– Somero on vetovoimainen alue, vaikka ollaankin isojen teiden välissä. Tietysti pitää olla myös kaikenlaista säpinää, mikä matkailijaa houkuttaa.

– On tehty tutkimuksia, että karavaanari jättää paikkakunnalle leirinnän lisäksi 104 euroa per vuorokausi per henkilö. Merkitys on isompi kuin yleisesti luullaan. He ostavat tullessaan kaiken vierailukohteesta, ruokaa myöten.

Somerolla on on koronan takia valitettavasti vähemmän tapahtumia kuin normaalisti. Toisaalta sama koskee myös muita paikkakuntia.

– Somerniemen kesätori on kiinni, samoin tanssilavat. Nostalgiapäivä jäi pois. Suviheinäviikot sentään pidetään.

– Meiltä peruuntui koronan takia kuudesta tapahtumasta neljä, muun muassa Matkailuautotapahtuma ja Citroen-miittinki. Ensi vuonna täällä sentään on VW-kerhon isot 10-vuotiskekkerit.

Hovimäki tarjoaa matkailijalle vaihtelevaa maastoa. On metsää, puistoa, vesistöä. Rantaan tuli serpentiini, mikä helpottaa talvella avantouimarien kulkemista.

– Liikuntapaikkoja on uusittu, tuli uudet alaterassit. Tapahtumia varten valmistuu vastaanottomökki, jossa on yöpymistilaa myös järjestysmiehille ja ensiapuväelle. Luontopolku Esakalliolle on tuotu paremmin esille, samoin kuin opastusta kaikkiin Someron luontokohteisiin, Rantala luettelee.

Kuuluisa ja äänestyksessä Lounais-Suomen kauneimmaksi valittu näköalapaikka saa osakseen ehostusta. Puut ja vesakot ovat vuosien saatossa kasvaneet. Niitä on nyt tarkoitus raivata, jotta Someron kaunein auringonlaskunäkymä saadaan jälleen esille.

Marko Rantala on haaveillut tien varteen pystytettävästä Nähtävyys-kyltistä, jolla näköalapaikan tunnettuutta saataisiin laajemmin esille. Yhteyksiä Ely-keskukseen on selvitetty, mutta vielä ei ole syntynyt valmista.

– Luonnonläheisyys ja luonnonkäyttö ovat tulleet vuosi vuodelta ihmisille yhä tärkeämmiksi. Niitä he arvostavat. Siksi luontoarvoja ja -juttuja haetaan tänne. Ihmiset ovat hyvillään, jos esimerkiksi jätehuolto on järjestetty asianmukaisella tavalla.