Monipuolinen, mystinen Hiivamerikatveessa

0
Mikko Paakkolan maalaukset ovat mystisiä, hiljaisia, mutta räjähtäviä.

Pitkäjärven taide ja kulttuuri järjestää tänäkin kesänä mittavan taidenäyttelyn Someron Kivimeijeriin Turuntien varteen.

– Meillä ei yleensäkään ole ollut suuria yleisön kertaryntäyksiä näyttelyyn, joten me voimme laittaa taidetta esille lähes entiseen malliin koronasta huolimatta. Myös kesän kurssit onnistuvat, kertoo Antero Kare.

Kivimeijerin yhdestoista suuri näyttely on nimeltään Hiivamerikatveessa. Se avautuu 13. kesäkuuta ja on nähtävissä 16.8. saakka.

Repertuaari on puhutteleva ja laaja: valokuvia, maalauksia, keramiikkaa monella eri tavalla sekä dokumenttielokuva taiteilijasta.

Kesän 2020 Kivimeijerin taiteilijakaartiin kuuluvat Cornelius Colliander, Aimo Hyvärinen, Catharina Kajander, Miia Kallio, Antero Kare, Tiia Matikainen, Leena Mäki-Patola, Mikko Paakkola, Johanna Rotko ja Ilkka Juhani Takalo-Eskola.

Erikoistekniikat, vähemmän harrastetut keraamiset työtavat ovat olleet aina vahvassa osassa meijerin antia.

Cornelius Colliander tuo näyttelyyn suuria keraamisia ruukkuja. Työnsä kautta hän haluaa jatkaa omalta osaltaan vanhaa perinnettä. Ruukkujen dreijaaminen, lasittaminen ja polttaminen on hänestä osa ikimuistoista inhimillistä toimintaa.

– Elämme aikakaudessa joka on hukkumassa esineisiin. Tämä haastaa meitä käsityöläisiä miettimään työmme tarkoitusta. Miten luoda esineitä, joilla on oikeutus olla olemassa tässä maailmassa ilman, että ne osallistuisivat yhä paisuvaan tavaroiden tulvaan. Oman toimintani kautta yritän vastata tähän haasteeseen, toteaa Cornelius Colliander nettisivuillaan.

Miia Kallio käyttää punasavea, josta Somerokin on kuuluisa. Teokset syntyvät sisältö edellä ja ovat kannanottoja.

Catharina Kajanderin teosten aiheet ovat yhteiskunnallisia ja feministisiä kannanottoja.

Näyttelyssä hänellä on esillä muun muassa teos nimeltä Maata Kultelasta. Osat ovat käsinprässättyjä ja koottu kopioiduilla Roosin kaakeliuunien kaakelimalleilla Kultelan savenvalajan museosta. Kajanderin inspiraationa on perinteinen savenvalanta.

Viime vuosina Antero Karetta on kiinnostanut eniten keramiikka – tuli, kuumuus, draama, aineen olomuodon muuttuminen. Muinaistaiteen teemasto on läsnä, nyt kuitenkin yhdistettynä geologiaan, maankuoren muuttumiseen ja orgaanisten luonnontapahtumien värikkyyteen.

Tiia Matikaisen veistoshahmot ovat kuin kaavun alla piilossa, verhoutuneina, hieman pelottavinakin.

Leena Mäki-Patolan teokset ovat niin ikään mystisiä. Viime aikoina hän on sijoittanut mielen majat kaappeihin. Aiheina ovat muun muassa käsitteet valta, vastuu, vapaus, kunnia ja nöyryys.

Mikko Paakkolan rosoiset maalaukset yhdistävät hiljaisuuden, keskiyön auringon ja mystisen pohjoisen valon tasankomaisemaan.

Johanna Rotko valokuvaa henkilöitä. Hän vedostaa kuvansa elävälle hiivalle, joka ajan kuluessa kasvaa ja kehittyy, sekä saa pinnalleen vieraita mikrobeja kasvamaan kuvan mukana ja päälle.

Aimo Hyvärinen on valmistanut dokumenttielokuvan taiteilijapersoona Ilkka Juhani Takalo-Eskolasta. Näyttelyssä on esillä pieni Takalo-Eskolan teosten osasto.

Someron Kivimeijeri kesä 2020

Hiivamerikatveessa -näyttely 13.6.–16.8.

Keramiikan erityissymposium 1.–13.6., maalauskurssi 22.–28.6. ja Rakufestivaali 10.–12.7.