Munukka Ärrän ohjiin

0
Maria Munukka sanoo, ettei ole 26 vuodessa kyllästynyt R-kioskilla työskentelemiseen. Hän aloitti Orimattilan ”Ärrän” työntekijänä. Viimeksi hän oli yrittäjänä Hirvensalon kioskilla Turussa ja nyt on vuorossa somerolaisiin tutusminen.

Elettiin vuotta 1994, kun Maria Munukka aloitti työt R-kioskilla Orimattilassa. Sitä ennen hän oli työskennellyt kaupassa, vaikka olikin nuorena saanut keittiöpuolen koulutuksen.

Vantaalla syntynyt palvelualan ammattilainen on kiertänyt ärräläisenä Suomea.

– Minä olen tällainen muuttoauton tuoma, nauraa Maria Munukka, joka ennen Somerolle tuloa hoiti R-kioskia Turun Hirvensalossa seitsemisen vuotta.

– Kun Ärrän toiminta kasvoi postin palveluilla, niin se kasvatti fyysistä työtä ja samalla asiakasmäärää kaupunkikioskissa, kertoo hän.

Maria Munukka halusi palauttaa työnsä monipuoliseksi ja mielekkääksi. Ajaminenkin Koskelta Turkuun väsytti. Kun häneltä tiedusteltiin, kiinnostaisiko Someron R-kioskin yrittäjyys, niin idea tuntui kokeilemisen arvoiselta.

– Täältä ajaa kotiin 20 minuutissa, selvittää Munukka, joka hankki nelisen vuotta sitten hirsimökin Koskelta. Sen puutarhassa touhuaminen on mukavaa vastapainoa hektiselle kioskityölle.

– Voi heittää aivot narikkaan, sanoo äiti, jonka kolme aikuista lasta ovat maailmalla omissa elämissään kiinni.

Maria Munukka toivottaa asiakkaat tervetulleeksi asioimaan luokseen.

– Olkaa kärsivällisiä. Minä opettelen maalaiselämää ja uutta kioskia. Perustyö on kaikkialla samaa, mutta jokaisella kioskilla on omat juttunsa. Tällä viikolla maanantaina palasimme arkeen eli normaaleihin aukioloaikoihin, kertoo Munukka korona-ajan tuomisista.

Hän pitää monipuolisesta työstään. Sen suola on ihmisten kanssa jutusteleminen. Hän on huomannut, että Somerolla kioskilla käy kaikenikäistä väkeä, lapsia ja nuoriakin.

Munukka ei ole 26 vuodessa kyllästynyt työhönsä.

– Parasta on perusarki, kun ihmisiä käy ja juttu luistaa. Kun asiakas on tyytyväinen lähtiessään ulos eli hän on saanut sen palvelun, jota oli tullut hakemaan.

Työ on välillä nopeatempoista ja kiirekin pakkaa päälle.

– Paljon saa tehdä töitä, mutta kyllä se sitten palkitseekin, kun saa hommat hoidettua kunnialla, sanoo 56-vuotias kauppias, jonka kanssa Someron kioskilla on töissä kaksi myyjää.

– Tämä vaatii stressin hallintaa sekä organisointi- ja ratkaisukykyä. Pitää osata hallita kaaos; nousta ja edetä jälleen. Kaikki kun ei mene aina niin kuin kaavailee. Jonoa syntyy, malttia tarvitaan. Ulospäin suuntautuvuus on eduksi.

R-kioskiketjuun kuuluu yli 500 myymälää. Palvelut ovat kaikkialla liki pitäen samat: syötävää, juotavaa, naposteltavaa, luettavaa, viihdykettä, pelejä, pakettien, lippujen ja esimerkiksi passien toimitusta.

– Minusta palvelukonsepti on selkiytynyt vuosien varrella. Paljon pelataan, mutta välipalat ja ruoka ovat tulleet jäädäkseen Ärrälle. Monipuolinen valikoima ja helposti mukaan otettavat leivät ja salaatit helpottavat arkea.

Someron R-kioskin uuden kauppiaan tulojuhlaa vietetään juhannuksen jälkeen 25. kesäkuuta. Silloin grillataan, on hodaria ja tarjouksia.