Mutter pyyhkäisee ketoon, liverrys nostaa ylös

0

Porukassa juttelimme, kenen keikalle haluaisimme mennä. Siltä istumalta mieleeni ei tullut yhtään artistia eikä yhtyettä, jonka lurituksia hinkuisin päästä kuulemaan ja esiintymistä odottaisin innolla. Ei suomalaista eikä ulkomaista.

Huokasin. Enkö innostu enää mistään vai ovatko idolini lopettaneet keikkailun tai jopa lähteneet laulamaan autuaammille estradeille, eli kuolleet.

Sitten yhtenä päivänä autoradiossa soi Radio, mein radio. Miten miehet sylkevätkään ihanasti ärrät ja teet ulos suuaukostaan! Saksa suorastaan hyökyy vastaan. Se ei ole huuto, eikä kuiskaus, vaan aalto, joka ensin hipaisee ja sitten pyyhkäisee ketoon.

Ennen kuin kuolen haluan kuulla yleisön huutavan ympärilläni Mutter.

Esikoiseni tuumasi: ”Äiti, se ei ole sua varten”. Arveliko hän, että tärykalvoni halkeavat? Taisikin pelätä minun saavan sydänkohtauksen, kun pompin ylös, alas ja sivulle Rammsteinin tahtiin ja mossauttelen hiuksiani ajattelematta vanhan niskani kulumia.

Äidinperimänä saadut savolaiset verisuonet voisivat kestää paremmin Stingin Fragilen kuuntelemista. Melankoliaan taipuva isänperintö tietää silmäkulmien kostumista. Tunteilu tuskin jäisi siihen, vaan tarvittaisiin räkäliinoja isohko toppa.

Ei siitä pääse mihinkään, että haurastahan tämä elämä on, kuten Sir Sting niin ihanaisesti laulaa. Yhtäkkiä kaikki voi muuttua. Elo on kovin herkkää ja kaunista, kuin kevään orastava vehreys muuttuessaan suven vihreydeksi.

Mitä minä lähden minnekään kauas musiikkia kuuntelemaan? Kodin ikkunasta voin katsella, kun oravanpoikaset kiertävät haapaa ja yrittävät ottaa toisiaan kiinni. Tikka lentää puuta nokkimaan ja käy välillä herkku-aterialla muurahaispesässä.

Laitan toosan kiinni. Painan alas televisionappulankin. En jaksa enää kuunnella, mitä tyhmää suurvallan päämies rapakon takana on taas suustaan päästellyt.

Avaan oven. Istahdan terassin tuolille, huokaisen syvään enkä ajattele mitään. Sirkutusta kuuluu sieltä sun täältä. Kuuntelen luonnon puutarhakonserttia: ihana rauha.

Merja Ryhtä

toimittaja