Petotestin tulokset auttavat koirien koulutuksessa ja kasvattamisessa

0
Hanna-Mari Rajaniemi

Teksti ja kuvat Kirsi Seppälä

– Yllättävää! Ajattelin, että Milo pakenee. Olen tyytyväinen, kun se olikin hirvittävän rohkea, koiran omistaja Anne Nummila toteaa.
Valkoinenpaimenkoira Milo oli yksi kolmestakymmenestä koirasta, jotka osallistuivat omistajiensa tai ohjaajiensa kanssa Haukkukalliolla järjestettyyn petotestiin.
Yhdeksän vuoden ajan petotestejä tehnyt orimattilalainen Asko Sorvo on nähnyt monen koiranomistajan yllättyvän testissä. Rohkeaksi luultu koira vetäytyy kohdatessaan täytetyn karhun tai muun pedon ja araksi ajateltu hyökkääkin petoa kohti.
– Koiran paras henkivakuutus on sen luonne. Testin tuloksia voi käyttää avuksi koiran kouluttamisessa, Sorvo tiivistää.

Ennen petoeläimen kohtaamista koira haistelee tiiliskiven päälle kauhalla laitettua pedon ulostetta.

Sorvon mukaan petotesti on maailman vanhin koiratesti, jolla selvitetään erityisesti koiran rohkeutta ja metsästystaipumuksia. Varsinkin Balkanilla ja Itä-Euroopassa testeillä on etsitty koiria, jotka suojelevat kotieläimiä ja pitävät pedot loitolla.
Petotestillä testataan koiran ominaisuuksia ja reaktioita pedon hajujälkeen ja petoon. Koiranomistaja saa tietoa koiran luonteesta, toimintakyvystä, kovuudesta, hermorakenteesta ja vietistä sekä siitä, miten koira palautuu testitilanteesta. Näitä tietoja voi hyödyntää myös kasvattaja jalostusyksilöitä valitessaan.
Suurin osa petotesteistä tehdään yksilötesteinä. Kun testi tehdään laumassa, koiran omistajat saavat tietoa muun muassa koirien laumahierarkiasta ja kommunikaatiosta.
Testit järjestetään koiraystävällisesti niin, että koira on tilanteessa omistajansa kanssa pitkän liinan päässä. Näin koira pääsee myös pakenemaan.

Petotestin pitäjä Asko Sorvo on valmistautunut testiin ottamalla petoeläinten ulosteita mukaan.

30 vuoden ajan laumanvartijakoiria pitänyt ja kasvattanut, pitkän linjan koiraharrastaja Asko Sorvo on itseoppinut petotestaaja. Hän on kehittänyt testiä vuosia sekä metsästäjien että laumanvartijakoirien omistajien kanssa Suomessa ja ulkomailla.
Sorva tekee yhteistyötä muun muassa yhdysvaltalaisen Massachusettin yliopiston kanssa tutkimuksessa, jossa selvitetään rohkeuteen ja arkuuteen vaikuttavia geenejä.

Asko Sorvon auto herättää huomiota siellä missä se liikkuu.

Petotesti pidettiin koiraharrastajien toiveesta

Kun Someron Seudun Koiraharrastajissa virisi innostus järjestää petotesti, puheenjohtaja Elina Ruohonen ryhtyi toimiin. Petotestaaja Asko Sorvo saapui täytettyjen petojen ja ulosteämpäreiden kanssa pakettiautollaan Somerolle.
– Somerolla testeihin osallistui erirotuisia laumanvartijoita, paimenkoiria, palveluskoiria ja metsästyskoiria sekä jokunen sekarotuinenkin, Ruohonen kertoo.
Esimerkiksi laumanvartijakoirien omistajia ja kasvattajia kiinnosi, pystyykö koira toimimaan järkevästi ja rodunomaisesti, kun sen pitää karkottaa petoja ja vartioida laumaa tai pihaa.
– Kasvattajia tämä varmaankin kiinnostaa ainakin jalostussuunnitelmia tehdessä. Petojen metsästykseen käytettävien koirien omistajat saavat tietoa koiran toiminnasta, vietin voimakkuudesta ja toimintakyvystä omassa työssään petojen kanssa. Muiden metsästysrotujen omistajia varmasti kiinnostaa oman koiran reaktio ja toiminta, jos maastossa tulee peto vastaan kesken ajon, Ruohonen vertailee.
– Itseäni kiinnostaa lähtökohtaisesti paimenkoirieni reaktio laumana ja millainen laumadynamiikka koirillani on tällaisessa tilanteessa. Se antaa eväitä itselleni esimerkiksi siihen, millaisia käskyjä ja ohjeita koirilleni kannattaa yrittää antaa ja missä järjestyksessä, jos törmäämme pedon hajuun. Tavoitteena on tietenkin välttää kohtaaminen petojen kanssa, hän jatkaa.
Testituloksia voi käyttää myös koiran opettamisessa toimimaan paremmin vastaavissa tilanteissa. Konepetoa käyttämällä koiralle voidaan luoda onnistuneita petotyöskentelykokemuksia. Kun koira hyökkää petoa kohti, konepedon ohjaaja voi vetää petoa taaksepäin. Näin koira saa kokemuksen siitä, että sen hyökkäys tuotti tulosta.

Karja Tähkänen toi estrelanvuoristokoiransa Darian testiin.