Poikkeuksellisen levoton kevät

0
Lastensuojeluilmoituksia tai muita yhteydenottoja tuli Somerolla kesäkuun alussa kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna samana ajankohtana.

Kiiruun puistossa on tänä keväänä ollut enemmän ilkivaltaa kuin aiempina vuosina. Penkkejä on töhritty, viillelty ja poltettu. Esimerkiksi postilaatikko on hajotettu viisi kertaa, opastekylttejä kaadettu ja Kivimakasiinin ikkuna rikottu.

– Pahinta on kuitenkin autolla ja mopoilla kaahailu. Ihmiset kokevat turvattomuutta liikkua puistossa, sanoo kulttuurituottaja Liisa Mattila Kiiruun talosta.

Hän kertoo, että pahin ajanjakso oli huhtikuussa ja toukokuun alussa.

– Tilanne rauhoittui, kun alueelle tuli kameravalvonta, puskia parturoitiin ja penkit poistettiin kunnostuksen ajaksi.

Nyt ilkivalta on siirtynyt urheilukentälle ja muualle keskustaan. Esimerkiksi kukkalaatikoita on hajotettu ja liikennemerkkejä väännelty.

Lastensuojeluilmoituksia aiempaa enemmän

Kesäkuun 10 ensimmäisenä päivänä Someron sosiaalitoimistoon saapui 22 lastensuojeluilmoitusta tai muuta yhteydenottoa. Viime vuonna samana ajankohtana tuli kymmenen.

Johtava sosiaalityöntekijä Marjaana Sorokin kertoo, että kulunut kevät ja alkanut kevät ovat olleet poikkeuksellisia. Havaittavissa on ollut levottomuutta, mitä Somerolla ei aikaisemmin ole ollut.

– Päihteitä käytetään myös päiväaikaan. Ilkivaltaa tehdään Kiiruun puistossa, koulujen pihoilla ja urheilukentällä. Autolla ajetaan liikennettä törkeästi vaarantaen. Auton ratissa on nähty hyvin nuoria henkilöitä. Yläkouluikäisten kanssa liikkuu täysi-ikäisiä henkilöitä ja nuorille tarjotaan huumeita. Nuorten hallussa on myös teräaseita. Tietävätkö vanhemmat, missä porukassa nuori liikkuu? kysyy Sorokin.

Johtuuko tilanne korona-ajasta, monesta asiasta vai mistä, ei ole vielä tiedossa. Kodin ulkopuolisten sijoitusten määrän lisääntyminen vuosien aikana on ollut osoitus siitä, että kaikki ei ole hyvin.

Lastensuojelun ammattilaiset toivovat, että vanhemmat kyselevät ja tarkkailevat, missä lapsi liikkuu ja keiden kanssa. Että vanhemmat ovat kiinnostuneita nuorten asioista ja uskaltavat puuttua lapsen, nuoren ja myös muiden kuin oman lapsen turvallisuuteen ja turvattomuuteen.

Valvontaa on lisätty ja poliisin kanssa käyty keskusteluja turvallisuuden lisäämiseksi Somerolla.

Marjaana Sorokin sanoo, että lastensuojelu on keinoton, mikäli yhteydenottoja ei tule eikä ilmoituksia tehdä. Yhteydenottoja ja ilmoituksia voi tehdä myös anonyymisti omaa henkilöllisyyttään kertomatta.

Lastensuojelu tarjoaa tukea ja apua vanhempia ja nuorta kuullen ja yhdessä moniammatillisesti ratkaisuja miettien.

– Lastensuojelun ei ole tarkoitus olla pelote, vaan taho, joka takaa lapsen ja perheen turvallisuuden, mikäli muu apu ja tukitoimet ovat riittämättömiä. Kynnys ja uskallus ottaa yhteyttä, myös lastensuojeluun, tulisi olla hyvin matala, sanoo johtava sosiaalityöntekijä.

Arviolta joka viidennen lapsen kasvatukseen tarvitaan jossain vaiheessa asiantuntija-apua.

– Tukea ja apua kannattaa hakea ajoissa, ennen kuin ongelmat ovat kasvaneet liian suuriksi.

Oman lähipiirin lisäksi apua kannattaa pyytää esimerkiksi koulun terveydenhoitajalta, kuraattorilta, psykologilta tai terveyskeskuslääkäriltä, jotka osaavat ohjata tarvittaessa myös eteenpäin.