
Ecotekola avasi maaliskuussa hulppean käsityö- ja kierrätysnäyttelynsä Varkun viemää. Sen pitemmälle ei juuri ehdittykään, kun näyttelypaikka, kirjaston Parvigalleria suljettiin koronaviruksen vuoksi. Tänään Varkun viemää -näyttely avatuu uudestaan. Näyttely on avoinna 25.6. saakka.

Vanhat farkut ovat huikea kierrätysmateriaali. Ne taipuvat koruiksi, leluiksi, sisustuskankaiksi, käyttöesineiksi, taiteeksi tai vaikka uudelleen vaatteiksi. Ecotekola Varkun viemää -näyttely kirjaston parvigalleriassa näyttää, mitä kaikkea farkuista saa. Tarvitaan vain mielikuvitusta ja intoa tarttua käsillä tekemiseen.
– Näyttely on meidän kaikkien työpajojen yhteinen iso projekti, kertoo vastaava työpajaohjaaja Riina Lehtinen .
– Annoin työntekijöille vapaat kädet tekemiseen ja olen ihastellen katsellut, mitä kaikkea on syntynyt.
Työt on tehty työpajoissa, joissa kuntouttavassa työtoiminnassa olevia ovat ohjanneet Virve Kosonen, Minna Kannisto, Timo Väätänen, Kaija Reponen ja Mika Nikkarla .
Farkkukangasta on käytetty sellaisenaan tai sitä on yhdistetty muihin materiaaleihin.
Ompelemisen ja muiden käsityötaitojen lisäksi on tarvittu muun muassa puutyöosaamista ja askartelutaitoja.
– On applikoitu, kirjottu, liimattu, virkattu, liisteröity, maalattu ja vaikka mitä, kertoo Kosonen.
– Töiden tekemistä on pohdittu ja suunniteltu yhdessä, mutta kaikissa niissä näkyy tekijöiden kädenjälki, hän jatkaa.
Kokeilun kautta on opittu uutta.
– Tämä näyttely näyttää, mitä kaikkea meillä osataan, lisää Lehtinen.
Osa töistä on myynnissä, osa palaa Ecotekolaan.

Näyttelyn avajaisissa julkistettiin myös isot keramiikkatyöt, joissa inspiraation lähteenä toimivat Häntälän notkot. Keramiikkatöiden teossa toimivat opastajina taiteilijat Antero Kare ja Pirjo Lautiainen.
Nelihenkinen porukka, Pia Maria Koskenheimo, Sonja Maulammi, Virve Kosonen ja Minna Kannisto aloittivat suunnittelun retkeilemällä Häntälän notkoissa. Eväät mukana tehtiin luonnoksia ja piirroksia sekä otettiin valokuvia. Niistä alettiin hahmotella, mitä tehtäisiin.
– En ole nähnyt koskaan niin hyvää suunnitelmallisuutta, kuin tällä porukalla, kehuu Lautiainen.
Yhteistyössä päädyttiin tekemään kaksi reliefiä, jotka koostuvat osista ja joissa on sama aihe, mutta toisessa yö ja toisessa päivä.
Intoa puhkuen myös töitä tehtiin Kivimeijerillä yötä päivää. Kun rakukeramiikkapalat oli saatu valmiiksi, Someron Terästyö suunnitteli ja valmisti niihin telineet.
– Tuli hieno kokonaisuus, ei voi olla kuin tyytyväinen, kiteyttää Antero Kare.












