Somerniemen kirkkoon alttarikrusifiksi

0
Kirkkoherra Jaakko Knuutila siunasi krusifiksin käyttöön. Jeesuksen esineeseen muotoili Marjukka Malkki ja ristin jalustoineen Pentti Manner.

Teksti ja kuvat Olli Salomäenpää

Somerniemen kirkossa ei ole llut alttarikrusifiksia, mutta nyt puute on paikattu.
– Kiirastorstai-iltaisin on tapana nykyään pukea alttari mustiin ja sen yhteydessä myös alttarikrusifiksi peitetään. Somerniemellä havahduin, että eihän täällä ole moista esinettä laisinkaan ja ehdotin sellaisen hankkimista, toteaa suntio Jaana Frankberg .
Pallo heitettiin Somerniemen kappelineuvostolle, joka päätti, että se hankitaan. Esine tilattiin kuvanveistäjä Marjukka Malkilta .
– Olen todella otettu ja iloinen, että sain tehdä tämän työn. Se, että tällainen työ halutaan tilata paikalliselta tekijältä on minusta arvokas tunnustus tekijäänsä ja paikallisuutta kohtaan, malkki toteaa.
– Tällä krusifiksillä itsessään ei ole suuria esikuvi. Olen nähnyt niitä monia ja tämä on ehkä jonkinlainen tiedostamaton synteesi kaikista näkemistäni. Krusifiksi syntyi myös varsin nopeasti, se kertoo ehkä myös työn mieluisuudesta. Ehkä haastavinta työssä oli sen pienuus, se oli osittain sellaista näpertelyä. Innostuin kuitenkin aiheesta sen verran, että olen työstänyt toistakin, mutta suurempaa. Katsotaan mikä sen kohtalo tulee olemaan.
Teokseen ristin ja jalustan teki somerniemeläinen Pentti Manner .
– Minä olen ollut tähän asti sellainen yksinpuurtaja, mutta yhteistyö Pentin kanssa sujui todella hienosti, Malkki kertoo.
– Tässä työssä ja kokonaisuudessa on vahva alueellinen henki ja kädenjälki, Manner kertoo.
– Puuristi on tehty Somerniemen Osuuspankin pihalta 1990-luvulla kaadetusta tammesta. Tein siitä aikoinani Kai Linnilälle ulkopöydän ja minulla oli vielä siitä hieman lautaa jäljellä. Jalustan kivi on mustaa Gabroa ja se on taas peräisin Torrolta samasta kivilouhoksesta, josta irrotetuista kivistä on tehty hautakiviä.
Someron seurakunnan kirkkoherra, krusifiksin käyttöön siunannut Jaakko Knuutila on myös tyytyväinen hankintaan ja itse teokseen.
– Krusifiksi on olennainen osa alttaria ja on hienoa, että Somerniemen kirkossa ollut puute on saatu korjattua, Jaakko Knuutila toteaa. – Krusifiksi on tyylikäs ja se sopii erinomaisesti kirkon interiööriin. Paljon se on saanut jo kehuja myös toisilta työntekijöiltä.
Krusifiksi piti alunperin ottaa käyttöön viime pitkäperjantaina mutta korona sotki tämänkin kuvion. Mutta nyt kaikki on järjestyksessä ja uusi alttarikrusifiksi on kaikkien nähtävillä Somerniemen kirkossa.

Somerniemen kirkon alttarilla on paikallisin taidoin tehty krusifiksi.