Somerolaisyrityksille on myönnetty 559 800 euroa rahoitustukia- yksinyrittäjien tukea voi vielä hakea, rahaa on jakamatta

0
Antti Leino kehottaa yksin yrittäviä hakemaan tukea, sillä Somerolle myönnettyä rahaa on vielä paljon jakamatta.

Somerolaisille yrityksille on myönnetty tänä keväänä globaaliksi pande- miaksi levinneen koronaepidemian vuoksi erilaisia tukia 559 800 euroa.
– Tämä kevät on ollut monelle poikkeuksellisen raskas ja haastava. On aivan oikein, että on yritetty kehittää erilaisia keinoja yrittäjien ja yritysten auttamiseksi. Myös Somerolla yritykset ovat joutuneet kokemaan tyrehtyneen kysynnän, asiakkaiden epävarmuuden ja viivästyneiden alihankintaketjujen vaikutukset, kertoo kaupungin kehittämisasiantuntija Antti Leino .
Somerolaiset yritykset ovat saaneet kahdeksan kappaletta Business Finland -tukea eli yhteensä 317 000 euroa, 17 kappaletta Elyn koronatukea eli 106 800 euroa sekä 68 kappaletta 2 000 euron suuruisia yksinyrittäjäntukia eli yhteensä 136 000.
– On hienoa, että yritykset ovat hakeneet tukea ja siten pyrkivät turvaamaan toimintaedellytyksensä myös tämän kriisin yli. Paikkakunnan elinvoiman kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että niin isot, paljon työllistävät, kuin pienet palveluvalikoimaa rikastavat yritykset selviävät tämän vaikean jakson läpi, sanoo Leino.
Ely-keskukset ovat suunnanneet poikkeusrahoitusta yrityksille, joissa työskentelee enintään viisi henkilöä hakemuksen jättämishetkellä (mukaan lukien yrittäjät). Mutta yksinyrittäjät eivät kuulu Ely-keskusten poikkeusrahoituksen piiriin.
Hakemuksia jätettiin Suomessa 28 757 kappaletta ja päätöksiä on tehty kuun loppuun mennessä 15 710. Myönnetty tukimäärä on yhteensä 137 592 265 euroa.
Business Finland on rahoittanut Suomessa toimivia pk- ja midcap-yrityksiä, joiden liiketoiminta kärsii koronavirustilanteesta.
Se on saanut 27 536 hakemusta, joista on annettu 16 823 rahoituspäätöstä. Rahaa on myönnetty 478 281 442 euroa.
– Vaikka Business Finlandin ja Elyn tuet nyt lakkaavatkin, kun hallitus antaa eduskunnalle esityksensä uudesta kustannustuesta, niin siitä huolimatta yksinyrittäjän tukea voi tällä tietoa hakea aina syyskuulle saakka. Ja niin kauan kuin uuden tuen esitys viipyy, ehtii myös sitä hakea, Leino kannustaa.
Yksinyrittäjän tuen ehtona on, että yrittäjä on päätoiminen eli että hänellä on joko YEL-vakuutus tai vähintään 20 000 euron myyntitulo vuodessa.
Hakijalla ei ole verovelkaa tai olemassa olevaa maksujärjestelyä veloista. Myös yrityksen liiketoiminnan tulee olla kannattavaa.
– Jos nämä ehdot täyttyvät niin kannattaa ehdottomasti täyttää hakemus, joka löytyy kaupungin verkkosivujen etusivulta Ajankohtaista-osion alta, neuvoo Leino.
– Ely ja Business Finland -tukien suhteen kannattaa seurata mediasta ajantasaista tietoa uuden kustannustuen etenemisen suhteen. Niitäkin saattaa ehtiä vielä hakea, jos on nopea.
Leino kehottaakin kaikkia yrityksiä olemaan aktiivisia ja tarvittaessa kysymään neuvoa tukiin liittyen.
– Autamme mielellämme, hän muistuttaa.