Vuonna 2010: Sotiemme veteraanien perinnehuoneessa historia havisee

0
Sotiemme veteraanien perinnehuone Aholassa avajaiset Heikki Hovila Into Hovilan sotilaspuku Jorma Ärölä

Teksti ja kuvat Merja Ryhtä

Veteraanien jäämistön ei haluta joutuvan kirpputoritavaraksi eikä hukkaan.
– Sellaiseksi se on liian arvokasta. Esineistö tulee säilyttää muistona tuleville sukupolville, totesi Someron Sotaveteraanien tukijaoston puheenjohtaja Erkki Ylitalo perinnehuoneen avajaisyleisölle Aholassa. Rakennuksen länsisiivestä kaupunki antoi 55 neliön tilat. Tällä hetkellä tavarat on sijoitettu perähuoneeseen.
Perinnehuoneesta on puhuttu pitkään. Vihtori Karikytö pitää käänteentekevänä asiana vierailua Tammelaan vastaavanlaiseen museoon.
– Siitä se lähti. Saimme uskoa hankkeelle. Mitkään historian lehdet eivät kerro taustoista niin kuin nämä esineet tekevät. Tulevat sukupolvet voivat nähdä sota-ajan esineitä ja miten me elimme. Tälle huoneelle näyttää olevan tilaus, kun tavaroita on tullut niin paljon, tuumii Karikytö.
Tähän mennessä museoon on lahjoitettu 206 tavaraa. Ne ovat 56 lahjoittajalta. Eniten on lottakuppeja. Lautasia on huomattavasti vähemmän. Mukana on muun muassa puhdetöitä, rintamerkkejä, sotilaspukuja, kypäriäkin ja aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Huoneesta löytyy esimerkiksi näyttelijä Kauko Kokkosen sotilastakki, Reino Korpiselle kuulunut sotilaspastorin takki, Into Hovilan mantteli sekä suojeluskuntamerkki ja Aili Laineen lahjoittama lottapuku
Ensimmäinen lahjoitus oli Syvärin saunasta tehty kohotaulu. Sen teki mänttäläinen sotainvalidi Pauli Vikman. Syvärin sauna oli somerolaisille tuttu. Jalkaväkirykmentti 44:n kolmannesta kiväärikomppaniasta Someron pojat muodostivat valtaosan. Someron yhteiskoulun rehtori Jouko Saikkalan kaatui juuri Syvärin voimalaitoksen pommituksissa. Into Hovila oli hänen joukkueenjohtajansa. Jorma Ärölä etsii museoon konekivääriä somerolaisten konekiväärikomppaniuden vuoksi. Sellainen hänellä on jo kiikarissa.
Viimeisin lahjoitus on Saara Malinin tuoma viljasäkki. Viljankeräykset kuuluivat vuosikymmenet sodanjälkeiseen toimintaan, jolla autettiin sotiemme veteraaneja. Näyttelyyn tuotua säkkiä ei ole käytetty. Saara Malinin mies Aimo oli autoilija ja keräsi säkkejä pitkin pitäjiä.
Sotiimme liittyviä muistoesineitä voi lahjoittaa edelleen. Sinne kelpuutetaan kaikki sota-aikana käytössä ollut aineisto. Perinnehuone on avoinna perjantaisin pari tuntia ennen puolta päivää. Veteraanien tukijaosto hoitaa museon esittelyä.
Keräys tehtiin Somero-Seuran nimissä ja museo on myös seuran hoidossa. Kerääjinä olivat Matti Antola, Heikki Hovila, Vihtori Karikytö, Heikki Kärri, Pertti Mattila, Olli Nuotio, Voitto Ollonqvist, Petri Siviranta, Aarno Starck, Lauri Talikka, Juhani Talonen, Erkki Ylitalo ja Jorma Ärölä. Yhteistyöjärjestöinä toimivat Someron Sotaveteraanit, Someron Rintamamiehet, Sotainvalidien Someron ja Somerniemen osastot, Someron Sotilaspoikien ja Pikkulottien Perinneyhdistys, Someron Reserviupseerit, Someron Rotary Club, Someron Lions Club ja Someron Marttayhdistys.

Sotiemme veteraanien perinnehuone avajaiset nauhanleikkaus Heikki Hovila Vihtori Karikytö Jorma Ärölä