Tervo ja Kosonen ennätysvireessä Somerolla

0
Esan Henri Liipola harmitteli liiallista intoiluaan kauden avauksessa: ”Meni yliyrittämiseksi”.

Kahdeksan suomalaista moukarinheittäjätärtä intoutui Someron urheilukentällä historiallisen kovaan ennätystehtailuun.

Suurimman huomion keräsivät ansaitusti naisten Suomen ja Pohjoismaiden ennätyslukemat tehnyt Karhulan Katajaisten Krista Tervo sekä tapahtuman järjestänyttä Someron Esaa edustava juniori-ikäinen Silja Kosonen.

Tämän kärkikaksikon takana myös Kauhajoen Karhun Suvi Koskinen, Varpaisjärven Vireen Kiira Väänänen ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Aada Koppeli muokkasivat henkilökohtaiset ennätyksensä uuteen uskoon.

Kaiken lisäksi kisan kuopus, Esan juniori Marika Virtanen jäi vain viidentoista ja Lapuan Virkiää edustava Sara Killinen 35 sentin päähän omista ennätyksistään.

Kohtalaisen tyytyväinen kauden avaukseensa saattoi olla myös Esan Johanna Witka, jonka päätösheitto kantoi jo lupaavan lähelle kuudenkymmenen metrin rajaviivaa.

Tervosta nyt myös Pohjolan ykkönenKrista Tervo, 22, sai alkukierrosten tunnustelun jälkeen huippuvireen päälle neljännellä kierroksella: 68,21 metriin kantanut heitto oli erän hänen uransa parhaista ja olisi riittänyt lauantain kilpailun voittoon.

Mutta kovasti kehumallaan Someron heittopaikalla kotkalainen ei tyytynyt ”hyvään tulokseen”, vaan puhkaisi kahdesti seitsemänkympin rajapyykin. Viidennellä kierroksella peräti 71,93 metriin kantanut heitto toi Tervon viime kesänä tekemään SE-tulokseen (70,18) lähes kahden metrin kohennuksen.

Ruotsalaisen Ida Stormin kolmisen vuotta vanha Pohjoismaiden ennätys parani puolestaan 41 sentillä.

– Harjoituskausi on sujunut hyvin ja sen perusteella uskalsin odottaa täältä hyvää tulosta. Kauden ensimmäiset kisat eivät kuitenkaan ole aiemmin ole sujuneet minulta erityisen hyvin, joten siihen nähden nämä tämän päivän tulokset olivat kyllä yllättävän hyviä, Tervo hymyili.

Kososelta jäätävän kovaa tykitystäYhdestä hallussaan olleesta Suomen ennätyksestä Katajaisten nuori nainen joutui myös luopumaan, mutta tuskin hän oli siitä lainkaan pahoillaan.

Kyseessä oli Tervon neljä vuotta sitten sinkoama alle 19-vuotiaiden ikäluokan ennätys (64,63), jota Esan huippulahjakas Silja Kosonen paransi nyt hulppeasti yli kolmella metrillä.

Vasta 17-vuotiaan Kososen paras heitto saatteli moukarin 67,99 metrin päähän, eikä kyseessä ollut todellakaan mikään ”onnenkantamoinen”: Ikäluokkansa SE-tulosta nuori raisiolainen höysti vielä perään kahdella 67,50 metrin ylityksellä! Näin Kososen viime syksynä Somerolla heittämä aiempi ennätys (63,60) parani yli neljä metriä.

– Tosi hyvä ja tuloksellisesti yllättävänkin kova kauden aloitus. En silti sanoisi että nuo parhaatkaan heittoni vielä mitään nappisuorituksia olivat. Varsinkin heiton loppuosaan jäi mielestäni edelleen parantamisen varaa, Kosonen kertasi mahtavia suorituksiaan.

Eniten Kosonen taisi kilpailun aikana kuitenkin hämmästyä kolmannen kierroksen tuloksestaan. Vauhdinotto epäonnistui hieman, niin että heittäjä joutui irrottamaan ”lekan” ennen aikojaan, eli jo kolmannen pyörähdyksen jälkeen.

Kun Esan moukarikaartin päävalmentaja Kari Pihkanen luki mittanauhalta tuloksen 64,64, Kosonen ei ollut uskoa korviaan. Viimeistään siinä vaiheessa hän tiesi, että eväät reippaaseen ennätysparannukseen olivat hyppysissä.

Ei hoppua seitsemänkympinkerhoonKosonen ja valmentajansa Jani Pihkanen olivat kaavailleet, että tämän kauden parhaat heitot saattaisivat yltää 67–68 metrin tietämiin. Nyt kun tuo päämäärä on saavutettu, edessä häämöttänee maaginen seitsemänkympin viiva?

– Ei se vielä tälle kaudelle mikään ehdoton tavoite ole. Jos saisin tuohon nykyiseen ennätykseen vähän parannusta ja kauden päätavoitteina olevat kotimaiset arvokilpailut sujuisivat mahdollisimman hyvin, niin olisin oikein tyytyväinen, kuluvan kauden maailmantilastossa ikäluokkansa ykköseksi noussut Kosonen jutteli.

Tervo, samoin kuin miesten kilpailun Somerolla lauantaina voittanut Aaron Kangas, nappasivat – ainakin toviksi – haltuunsa maailmanlistan kuutossijat yleisissä sarjoissa.

Kosonen puolestaan harppasi Suomen kaikkien aikojen parhaiden moukarinaisten listalla jo kuudenneksi. Viimeisten yhdentoista vuoden aikana häntä kovemmat ennätyslukemat ovat suomalaisnaisista tempaisseet ainoastaan Tervo ja Riihimäen Kiskon Inga Linna (68,79).

Kangas ja Liipola omilla metriluvuillaanSuomalaisen moukarinheiton tämän hetkiseen eliittiin lukeutuvien kahdeksan miesheittäjän välinen kutsukilpailu ei kokonaistasoltaan yltänyt aivan naisten kisan vastaavaan, mutta sykähdyttävä heittokisa siitäkin lopulta syntyi.

Kahdella ensimmäisellä kierroksella nähtiin vain yksi 70 metrin rajan puhkaisu, mutta sen jälkeen isot miehet alkoivat vertyä. Etenkin kärkitaisteluun erottuneet Kankaanpään Seudun Leiskun Aaron Kangas ja Someron Esan Henri Liipola tarjosivat suhteellisen runsaslukuiselle yleisölle laadukasta nähtävää.

Liipola otti hetkeksi kärkipaikan haltuunsa, kun moukari lensi kolmannella kierroksella lukemiin 73,03. Kangas vastasi päälle 74-metrisellä ja seuraavalla kierroksella 23-vuotiaan lupauksen riuhtaisu kantoi henkilökohtaiseen ennätykseen, 75,30 metriä.

Viidennellä kierroksella molemmat äityivät parhaimmilleen: Ensin Liipola sinkautti kauden parhaakseen 74,05, eli pidemmälle kuin liki kahteen vuoteen. Kohta perään Kangas sai heittonsa osumaan todella hyvin jengoilleen ja pääsi tuulettelemaan kovan luokan ennätystulostaan 77,09 metriä.

Liipolan heitoissa liikaakin yritystäNoilla ylväillä lukemilla Kangas ponkaisi kaikkien aikojen Suomen tilaston kuutossijalle. Kesän 2016 jälkeen kukaan toinen suomalaisheittäjä ei ole yltänyt yhtä koviin pituuksiin.

– Kuntoon nähden tulos ei ollut yllätys, mutta se, että tällainen tulos syntyi heti kesäkauden avauksessa, oli pieni yllätys itsellenikin, helmikuussa Espanjassa tekemäänsä omaan ennätykseen kahden ja puolen metrin parannuksen sivaltanut Kangas myhäili suu messingillä.

Liipolaa ei hymyilyttänyt yhtä leveästi, vaikka hänenkin parhaat heittonsa olivat ajankohtaan – ja varsinkin kilpailutuntumaan – nähden erittäin lupaavia.

– Odottelin vähintään 75:llä alkavia lukemia, niin että ei näihin tuloksiin täysin tyytyväinen voi olla. Pitkän tauon jälkeen on niin kova hinku heittää, ettei suoritus pysy koko aikaa aivan kontrollissa. Yliyrittämiseksi touhu tahtoi tänään mennä, parin vuoden takaiseen ennätykseensä (75,47) reippaasti lisämittaa tältä kesältä odottava koskelainen kommentoi viilipyttymäiseen tyyliinsä.

Heinäkuussakin Somerolle?Muista heittäjistä ei Somerolla ollut seitsemänkymppisen rikkojiksi. Lähimmäs tuota rajaa pääsi kolmanneksi sijoittunut tamperelaisen Vehmaisten Urheilijoiden Aleksi Jaakkola (69,30).

Esan Jani Pihkanen latoi tasaista heittosarjaa. jonka parhaalle leiskautukselle kertyi mittaa 57,52 metriä.

Seuraavan kerran Suomen moukariparhaimmisto kilpailee jo huomenna Tampereella. Esan lajipäällikön Kari Pihkasen mukaan heittäjien toiveissa oli myös keskikesän kilpailun järjestäminen Someron loisto-olosuhteissa.

– Katsotaan nyt, että saataisiinko esimerkiksi jonnekin heinäkuulle soviteltua kilpailukalenteriin sopivaa ajankohtaa, Pihkanen lupasi.

n Säästöpankin Kevätheitot:

Moukari, naiset: 1) Krista Tervo KarhKa 71,93 (SE) 2) Silja Kosonen SomE 67,99, 3) Suvi Koskinen KauhajKa 66,01, 4) Kiira Väänänen VarpVi 64,42, 5) Sara Killinen LapVi 63,18, 6) Aada Koppeli JyvKU 60,15, 7) Johanna Witka SomE 58,82, 8) Marika Virtanen SomE 51,36.

Moukari, miehet: 1) Aaron Kangas KankSLe 77,09, 2) Henri Liipola SomE 74,05, 3) Aleksi Jaakkola VehU 69,30, 4) Tommi Remes KiurU 68,70, 5) Markus Kokkonen JoKa 66,42, 6) Roope Auvinen SjuIF 65,90, 7) Joni Syrjälä TamPy 64,55, 8) Jani Pihkanen SomE 57,52.