Vahvaa taidegrafiikkaa kahden tekijän voimin

0
Taina Sipilä

Härkälän kartanossa alkaa koronan takia myöhässä 13. kesä. Isäntäpari Soili Suominen-Hurme ja Raine Hurme luotsaavat loisteliasta paikkaa, jonka korjauksessa ja ehostuksessa on ollut vuosien saatossa uskomaton urakka.

– Ekana kesänä meillä ei ollut taidenäyttelyitä, mutta sen jälkeen joka kesä. Taiteilijoita on esittäytynyt suuri määrä, parhaana vuonna seitsemän ja tänäkin kesänä kaksi.

– Toukokuuksi suunnittelimme somerolaisen Ritva Kokkola-Lemarchandin näyttelyä, mutta se siirtyi. Ehkä ensi kesänä, kartanonemäntä luotsaa tulevaa.

Forssalainen Taina Sipilä toi kartanogalleriaan parisenkymmentä metalligrafiikkaa. Perinteisestä mustavalkolinjasta poiketen ihastuttaa vedosten värillisyys. Tekotapa on miellyttänyt taiteilijaa.

– Olen pikkuhiljaa siirtynyt värien käyttöön. Siinä on omat haasteensa, sillä värit vaikuttavat työtapaan vedostusvaiheessa. Työn luonne muuttuu värien myötä, niihin saa syvyyttä. Mustavalkoinen on vahva ilmaisutapa ja tiettyihin töihin paikallaan, Taina Sipilä vertaa.

Työt ovat syntyneet jokusta vanhempaa lukuun ottamatta vuoden aikana.

Sipilä on asunut Forssassa 35 vuotta, mikä vaikuttaa selkeästi aiheisiin. Grafiikkaa hän on harrastanut 15 vuotta.

– Forssa näkyy töissä, muun muassa vanhoissa rakennuksissa. En valinnut niitä tänne, mutta tykkään kovasti niistä.

Härkälän työt valikoituivat kartanomiljöön luonteisina. Niissä on puita, eläimiä, maisemia.

– Puut ovat jotenkin luontaisesti graafisia.

Kaikki maisemat eivät ole olemassa olevia.

– Yhdessäkin työssä idea on Kaukjärven rannasta, jossa asumme. Todellisuudessa puita ei ole niin paljon.

Sipilä toteaa kehittyneensä.

– Tekniikka ja ilmaisukykykin ovat menneet eteenpäin. Metalligrafiikassa on valtavasti kehittymisen mahdollisuuksia. On paljon erilaisia tekniikoita, joita voisi ottaa työn alle, sitä voi tehdä niin monella tapaa.

Työ on puuskittaista, sillä palkkatyö haukkaa aikaa. Ilman sitä töitä syntyisi enemmän.

Taina Sipilällä on rakennusarkkitehdin tausta 80-luvun alusta.

– Piirtämiseen on edelleen hinku tallella, vaikka arkkitehdin töitä en ole enää tehnyt. Siinä on yhtymäkohta grafiikkaan.

Jatkossa Sipilä aikoo suunnata enemmän puupiirroksiin.

– Se kiinnostaa, mutta silti koen, että minulla on tässäkin vielä paljon opittavaa. Polkua riittää. Tämä on minulle sopiva työtapa.

Metalligrafiikassa Sipilää kiehtoo se, että lopputulos laatan tekemisen jälkeen joko vastaa näkemystä, mutta välttämättä ei aina.

– Aina se on yllätyksellistä. Lopputuloksen näkee monen työvaiheen jälkeen. Se on käsityöläisen tekniikkaa. Riskinä on, että työ voi mennä kokonaan pieleen, eikä sitä välttämättä näe tekovaiheessa.

Rakulasta palkkatyöhön

Somerolainen Maritta Viitala lopetti vuosi sitten keramiikkapaja Rakulan. Reilu seitsemän vuotta se toimi Eero Mannin hallilla Palmassa. Kaikkiaan Rakula toimi 17 vuotta.

– Lopettaminen tuli vastaan, kun yli 60 tuotteideni jälleenmyyjää lopetti parissa vuodessa. Onneksi lopetin ennen koronan tuloa.

– Osittain myös kyllästyin siihen. Jos jokin asia ei ole kivaa, siitä pitää luopua, Maritta Viitala vinkkaa.

32 vuotta Somerolla asunut Viitala toi Härkälään näytille kymmenkunta työtä. Kolme näyttävää korppi-työtä ovat piirroksia, lisäksi esillä on keramiikkaa ja yksi metalligrafiikka.

Viitala alkoi muutama vuosi sitten harrastaa uudelleen metalligrafiikkaa.

– Olen käynyt Kuhankosken Killan metalligrafiikan pajalla yhdessä Tainan kanssa. Taina on hyvin taitava ja olen saanut oppia häneltä. Tein metalligrafiikkaa jo alle kaksikymppisenä, nyt se on pitänyt opetella uudestaan.

Maritta Viitala sanoo olevansa luonteeltaan suurpiirteinen.

– Nykyiseen työtapaan se ei sovi. Tarkkuutta on pikkuisen, joo, pitänyt opetella.

Hän on kokeillut eri suuntauksia ja piirtäminen on tuntunut sopivalta.

– Se on mun oma laji. Luonnoksia on jo vaikka millä mitalla, joista osan jalostan kehystyskuntoon.

Idea korppeja kuvaaviin piirroksiin syntyi rakkaudesta.

– Korppi on krouvi olento, ei mikään pikkutipu. Ja se on hirveän ilmeikäs. Korpin lisäksi pidän kurjista.

Kartanogallerian seinällä on kolme isoa korppia: Kälynen, Muisto ja Menneisyys. Kaikkiin korppi on kuvattu moni-ilmeisenä ja -selitteisenä olentona. Villinä ja persoonallisena.

– Katson, mikä huvittaa jatkossa, mutta piirtämiseen ainakin nyt suuntaan. En tiedä vielä, mikä minusta tulee isona.

Viitala suoritti henkilökohtaisen avustajan ammattitutkinnon. Hän käy töissä Forssassa ja tekee markkinointi- ja myyntityötä.

– Sitä olen tehnyt aikaisemminkin. Työaika on säännöllinen eikä ole messukeikkoja. Tässä pääsee tosi paljon helpommalla.

Korona-sulun ajan Härkälän isäntäpari käytti näyttelyjen ja tilojen uudistamiseen ja kunnostamiseen. Kartano on toista vuotta Museokortti-kohteena, mikä on tuonut ilahduttavasti uusia taiteen- ja kulttuurin ystäviä Härkälään.

Näyttelyt ovat avoinna perjantaista lauantaihin 27.6.–8.8. Esillä myös aiemmat vakituiset näyttelyt.