Vuonna 2010: Pitkäjärven kyläkauppa sulkeutuu tänään

0

Somero-lehti 15.6.2010

Teksti ja kuva Kira Kauppi

Tiina Ojalin toimi Pitkäjärven kaupalla yrittäjänä vuodesta 2008 saakka. Entisen kauppiaan Virpi Toivosen omistamissa tiloissa vuokralla ollut Ojalin joutuu kuitenkin nyt lyömään lapun luukulle.
– Minulla eivät enää yksinkertaisesti rahkeet riitä kaupan pitämiseen. Tämä on murheellista, koska alun alkaen tulin tähän sillä ajatuksella, että kauppa olisi säilytettävä. Joskus on kuitenkin ajateltava järjellä tunteen sijaan.
Pitkäjärveltä loppuvat kaupan lisäksi nyt myös postipalvelut. Polttoaineenmyynti lopetettiin jo viime syksynä. Sitä voisi kuitenkin lupien perusteella vielä jatkaa.
Kyläläiset ovat luonnollisesti murheissaan uutisesta. Kökkön lomamökkien isäntä Jani Kurvinen sanoo, että elämään tulee iso muutos.
– Kaupalla on ollut suuri merkitys, koska kaikki lomalaiset ovat voineet hakea sieltä tarvikkeita, kävelymatkan päästä. Oma perheeni on käyttänyt kauppaa ja maanviljelijänä polttoaineen ostomahdollisuus oli suuri asia. Toivon aidosti, että kauppaan löytyy uusi yrittäjä.
Tiina Ojalin kertoo, että lopettamispäätös on monen asian summa. Oman vaikutuksensa siihen toi vanhusten hoivakoti Iltatuulen sulkeutuminen, joka oli kaupalle iso asiakas. Toisaalta isoja asiakkaita olisi voinut olla muitakin. Esimerkiksi Pitkäjärven koulun keittiölle toimitetaan ruokatarpeet muuta kautta, kaupunki ei käytä kyläkaupan palveluja.

Veljekset astuvat ohjaksiin

Virpi Toivosen pojat Marko ja Mikko Toivonen ovat ostaneet kyläkaupan liikekiinteistön ja asuinrakennuksen. He eivät aio jatkaa kauppaa itse, mutta hakevat tiloihin uutta vuokralaista.
– Ensisijaisesti haemme vuokralaista, joka jatkaisi kaupan pitoa. Liiketilan ja asuinpuolen voi vuokrata myös erikseen, Marko Toivonen sanoo.
Liiketilassa on neliöitä noin 280 ja asuinpuolella 200. Pitkäjärven kaupan erikoisuutena on ollut tuore kalatiski, jota monet jäävät kaipaamaan.