Wilma Murto seipään SE:n kimpussa Somerolla

0
Someron seiväskilpailussa maailmanluokan tulokset hypänneet Elina Lampela ja Wilma Murto, jonka vieressä tulostaulussa vielä yrityksiksi jääneet Suomen ennätyslukemat 472.

Teksti Aulis Tiensuu

Suomen yleisurheilijoiden kova kunto koronakevään vaihduttua kesään sai jälleen vahvan näytön Someron seiväskisassa juhannusaattona. Vajaan parin viikon takaisesta naisten moukarinheiton SE:stä laajaa kuuluisuutta saanut Someron urheilukenttä oli taas lähellä Suomen ennätystä, kun Salon Vilppaan Wilma Murto teki hyviä yrityksiä 472:sta.
Jarno Koivusen valmennukseen palannut Wilma Murto aloitti kilpailunsa 425:stä ylittäen sen toisellaan. Ensimmäistä kertaa tällä kaudella täydellä vauhdilla hypännyt Murto paransi hyppy hypyltä esitystään ylittäen 435, 450 sekä kauden Suomen ja Euroopan naisten kärkituloksen 460 ensimmäisellään. Tulos jäi vain vaivaisen sentin Australian Nina Kennedyn maailman kärkituloksesta.
Murto ei tyytynyt yrittämään pelkkää maailman kärkitulosta, vaan nostatti riman samalla uuteen SE-korkeuteen 472. Varsinkin kaksi viimeisintä yritystä siitä antoivat lupauksia jopa vähän enemmästäkin.
– Seipäät menivät niissä yrityksissä niin sanotusti läpi, vaikka vaihdon viimeiseen yritykseen isomman seipään. Ottaa päähän, jos SE ei tänä kesänä mene, kun pystyy noin lähelle kilpailussa, jossa käyttää ensi kertaa täyttä vauhtia, Murto sanoi.
Samaa mieltä oli seiväskisan organisaattori ja Murron valmentaja Jarno Koivunen.
– Wilman vauhti oli nyt sen verran kovaa, että oli vielä vähän hakemista, mutta parani loppua kohden.
Murrolla oli hyvänä kirittäjänä kanssaan samaan 22-vuotiaiden juniori-ikäluokkaan kuuluva Oulun Elina Lampela , joka paransi jo toisessa kilpailussa omaa ennätystään ylittäen Minna Nikkasen ja Murron jälkeen kolmantena suomalaisnaisena 450. Lampela on parantanut ulkorataennätystään tänä kesänä nyt jo 25 sentillä. Myös hänellä vauhti kulki ja yritykset 460:stä olivat kohtalaisen hyviä.
Suomalaiskaksikko Murto ja Lampela pitää nyt selkeästi hallussaan junioreiden tämän kauden maailmantilaston kahta kärkisijaa.
Viime kaudella hyppyjensä kanssa hukassa ollut Espoon Saga Andersson osoitti myös uuden tulemisen merkkejä ylittämällä näyttävästi aloituskorkeutensa 405, mutta yritykset ylempää eivät vielä kantaneet.

Tommi Holttinen

Tommi Holttisen suunta askel askeleelta ylöspäin

Miesten kilpailu menetti hyvän kisan edellytyksiä, kun pikkuvaivoja potevat Urho Kujanpää ja Tomas Wecksten olivat jo ennakolta jääneet pois ja samaan joukkoon viime hetkellä joutui liittymään myös Mikko Paavola . Näin Suomen kärkinelikosta kisassa mukana oli vain Someron Esan Tommi Holttinen .
Holttinen on hallinnut kotimaista seiväskesää hyppäämällä vaihtelevissa oloissa kärkituloksiksi jo aiemmin 530 ja 535. Mutta hän on koko ajan odottanut kuntonsa edellyttämiä selvästi parempia tuloksia.
Holttinen aloitti Someron kisan korkeudesta 525, joka ylittyikin komeasti ensimmäisellä. Seuraavaksi hän hyppäsi uudesta kauden kärkituloksesta 540, joka ylittyi myös hienosti ensimmäisellä. Tämän jälkeen Holttinen nostatti riman 551:een. Hyvän ensimmäisen yrityksen jälkeen hän vaihtoi toiseen yritykseen entistä jäykemmän seipään, mutta se ei taipunutkaan, vaan lähti niin sanotusti käsistä. Holttinen selvisi lennosta säikähdyksellä, mutta kolmaskaan yritys ei tuonut tulosta.
– Ensimmäinen 551:n yritys oli hyvä. Käytin samaa seivästä, jolla olen hypännyt ennätykseni ja se tuntui nyt vähän pieneltä, mikä lupaa hyvää. Juoksu tulee hyvin ja askelmerkit ovat vakioituneet, mikä sekin on hyvä, mutta seipäiden kanssa on vielä pientä säätöä, kun joutuu ottamaan isompaa seivästä, kertasi Holttinen kilpailun jälkeen.
– Tarkoitus oli hypätä yli 5,5 metrin, mutta näköjään on vain edettävä askel askeleelta. Seuraava kilpailuni on Espoossa ensi lauantaina.
Miesten kilpailun kansainvälisesti kovin tulos oli syksyllä vasta 17 vuotta täyttävän Laihian Lujan Juho Alasaaren ylitys ikäluokkansa maailman kärkituloksesta 525. Kilpailun kolmas oli Holttisen harjoituskaveri Turun Urheiluliiton Eetu Turakainen tuloksella 515.