20 vuotta sitten: Pekka Ruohonen sovitti sakkonsa Kakolassa: Se oli periaatekysymys

0

Somero-lehti 21.7.2000

Teksti ja kuva: Salli Lehtinen

Somerolaishuoltamolle murtauduttiin 2. elokuuta neljä vuotta sitten. Yrittäjäperhe yllätti tekijät.

Murron yritysestä pikku tuomion saaneet nuorukaiset vetivät asianajansa avustuksella yrittäjä oikeuteen siitä, että hän kovisteli heitä murtoyönä. Oikeus langetti Pekka Ruohoselle sakot pahoinpitelystä.

Tuomiosta suivaantunut yrittäjäperhe päätti, että sakkoja ei makseta. Pekka Ruohonen sovitti rangaistuksen istumalla seitsemän vuorokautta Turun keskusvankilassa Kakolassa heinäkuun alussa.

– Varkaat olivat piilossa huoltamon vessassa, kun tulimme vaimon ja pojan kanssa paikalle, Pekka Ruohonen selvittää vuoden 1996 tapahtumia.

– Kävin hermostuksissani käsiksi. Pojat menivät seuraavana päivänä terveyskeskukseen. Lääkärin mukaan heidän arpensa johtuivat pahoinpitelystä.

Kesken jääneestä murtokeikasta tuli pojille pikku tuomio. He olivat muistaneet mainita kuulustelukertomuksessa muun muassa sen, että syytetyn vaimo, toimitusjohtaja oli haukkunut heitä rikospaikalla.

Pekka Ruohonen tuomittiin yhteensä 1.000 markan korvauksiin ja maksamaan vastapuolen 5.000 markan oikeudenkäyntikulut. Sakkoa pahoinpitelystä rapsahti 840 markkaa. Vastapuolen asianajaja veti jutun hoviin, mutta käräjäoikeuden päätös piti.

Posti kantoi maksukehoituksia. Viime lokakuussa käräjäoikeus muunsi 840 markan sakon seitsemäksi päiväksi vankeutta.

Vankilan ovet sulkeutuivat selän takana maanantaina 3. heinäkuuta. Ruohosesta tuli Turun keskuvankilan vanki numero 288:00.

Passi oli vanhentunut ja uutta ei olisi irronnut Viron matkalle ilman tuomion sovittamista.

– Vartijat tutkivat papereitani. Arvelivat, että olen piruuttas tullut. Taisin olla ensimmäinen, joka oli niin lyhyttä tuomiota sovittamassa Kakolassa. Sanoivat henkilökohtaisena mielipiteenään, että eivät pidä minua rikollisena.

Sakkojen muuntorangaistusten sovittaminen Turun keskusvankilassa on ollut mahdollista vasta kesäkuun alusta. Vankilaan on tullut tilaa, kun uusia vankiloita on rakennettu.

– Vanki maksaa yhteiskunnalle toista tuhatta markkaa päivässä. Minun 840 markan sakkoni tuli maksamaan lähes 10.000 markkaa.

– Päivät lievempien rangaistusten osastolla, yhden hengen selleissä sujuivat vankilarutiinien mukaan. Sellistä sai liikkua 3 – 4 tuntia päivässä. Kesällä 13.30 – 15.00 ollaan ulkona. Pitkäaikaiset vangit näyttivät hoitavan kovasti kuntoaan nostelemalla puntteja.

– Puheluja voi pyytää neljä viikossa. Vartija seurasi vieressä, kun kiusoittelin Annelia, että jos maksan sakon ja lähden risteilylle.

Sellin ovi suljettiin arkena kello 16 viikonloppuisin kello 15. Vapauden rajoittaminen pidemmän päälle olisi käynyt hermoon.

– Kun nousin patterin päälle ja pidin kaltereista kiinni, näin ulos Aurajokirantaan ja sain seuratuksi lintuja. Yksin ollessa aika kului lueskelemalla kirjoja. En viitsinyt viedä omaa radiota enkä telkkaria. Vankilan kirjasto oli erittäin hyvin varustettu.

Lääkkeet otettiin pois ja annettiin samat vankilasta tilalle. Rahat talletettiin vangin tilille. Kaikki pääsivät kurkkimaan ja kuulemaan jonossa, minkä verran tilillä on rahaa.

Vankilaan meno oli Pekka Ruohoselle protesti. Hän on sitä mieltä, että 90 prosenttia Suomen kansalaisista ei olisi pitänyt varkaan huitaisemista vääränä.