Härkätiessä on Someron suurin voimala: Aurinkopaneelit ovat pienentäneet hiilidioksidipäästöjä jo 42 tonnia

0
– Viime torstaina sää oli pilvinen. Sähköä kertyi paneeleista 4372 wattia eli noin 4,4 kW päivällä kello 13. - Auringonpaisteessa määrä on lähes kymmenkertainen. Mutta pilvienkin läpi auringon säteilyenergiaa tulee ihan mukavasti, kauppias Mika Pukkila toteaa.

K-Supermarket Härkätien katolla on molemmin puolin sinihohtoisia lasilevyjä. Ne keräävät auringosta maahan tulevaa säteilyenergiaa, jonka järjestelmä muuttaa sähköksi.

Se sähkö säästää. Luontoa ja kukkaroa.

– Järjestelmä aloitti toimintansa 19.7.2017. Paneeleiden teho on 53 kilowattia (kW). Niiden avulla on nyt jauhettu sähköä 40,37 megawattituntia (MWh). Pelkästään viime vuonna saimme tuotettua niillä 40 000 kilowattituntia sähköä, kauppias Mika Pukkila kertoo.

Hän on mielissään siitä, että sähkönsäästön ohessa kauppa voi toteuttaa vihreitä arvoja.

– Koko ajalta hiilidioksidia on päästetty ilmaan noin 42 000 kiloa vähemmän. Ajan mittaan määrä kertautuu yhä isommaksi. Autamme osaltamme maapallon hiilidioksidikuormaa.

K attolappeille on sijoitettu yhteensä 200 paneelia, joiden teho on 265 wattia (W) per yksikkö. Mika Pukkila huomauttaa, että sähkö n saa täysimääräisesti käyttöön alla olevien seinien sisässä.

Takaisinmyyntisopimusta valtakunnan verkkoon ei ole tarvinnut solmia.

– Paneeleilla tulee sähköä ihan hyvin. Kaupassa tällainen tekniikka on oikeastaan parhaimmillaan, kun ylijäämää ei tule tälläkään paneelimäärällä. Lämpimään aikaan kylmälaitteiden virrankulutus on suurta. Lisäksi sähköä tarvitaan valaistukseen.

Pukkiloiden kotona aurinkoenergiaa ei ole, sillä talo lämpiää maalämmöllä. Oman sähköauton saa ainakin teoriassa ladattua kaupan pihassa aurinkosähkön avulla. Teoriassa kuitenkin siksi, että saman töpselin päässä on sekä valtakunnan verkon että oman sähköntuotannon virtaa.

– Kesäaikana parhaat tunnit tuottavat 33 kW tasaista tehoa.

– Laitteiden hinnat ovat pudonneet kaiken aikaa. Järjestelmän hankinta alkaa olla järkevää. Sähköäkin saa nyt kohtuuhintaan, mutta siirtohinnat ja verot kohottavat kustannuksia. Öljyn hintakin on taas nousussa, Mika Pukkila pohtii.