Hyväntekeväisyyttä polkien

0
Team Rynkeby starttasi Navakan pihasta jälleen matkaan lyhyen tankkautaon jälkeen. Lyhyt sadekuuro ehti mennä sen aikana ohi.

Postituspalvelu Navakan pihaan kurvasi viime viikolla joukkueellinen näyttävännäköisiä pyöräilijöitä. Kaikilla kirkkaankeltainen pyörä ja päällä samanvärinen paita, jotka oli täytetty sponsorien logoilla.

Yli 200 pyöräilijää polkee Team Rynkeby -kattotunnuksen alla näinä aikoina Suomen maakunnissa. He keräävät tempauksellaan miljoonapottia syöpäsairaiden lasten hyväksi.

Team Rynkeby – God Morgon on kansainvälinen pyöräilijöiden hyväntekeväisyysjoukkue, joka pyöräilee vuosittain Pariisiin vakavasti sairaiden lasten hyväksi. Pariisin-matka piti toteuttaa tänä kesänä jo 19:nen kerran.

Joukkueita on Tanskasta, Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Färsaarilta, Islannista, Saksasta ja Sveitsistä. Näiden lisäksi on vielä kansainvälinen joukkue, jossa on jäseniä useista Euroopan maista.

Koronaviruksen aiheuttama pandemia astui kuitenkin poikkeustiloineen väliin. Niinpä perinteinen Pariisin-pyöräily piti peruuttaa. Sen tilalle otettiin esimerkiksi Suomessa oman maan sisäpuolella tapahtuva pyöräilykiertue.

Somerolle pyöräillyt joukkue oli lähtenyt liikkeelle Vantaalta viikko sitten lauantaina. Joukkueen kapteeni Leena Westerlund kertoo, että kilometrejä oli poljettu jo liki 700. Yhteensä retken pituus on 800 kilometriä, joten Somerolla oltiin ”loppusuorilla”.

– Olemme poikenneet esimerkiksi Hämeenlinnassa ja Salon Rikalassa, josta tulimme aamupäivän aikana tänne Somerolle. Tämän tapahtuman nimenä on nyt Tour de Finland, joka on mukaelma Ranskasta ajettavasta isosta kilpailusta, Westerlund kertoo hyväntuulisena.

Yhtään eivät matkan rasitukset näkyneet muussakaan porukassa. Nopeasti sännättiin pöydän ääreen, jonne huoltojoukkue oli kattanut valmiin välipalan energiapatukoineen, kekseineen, mehuineen ja kahveineen. Ne hankitaan aina paikallisista kaupoista pysähdyspaikoilla, sillä kylmäsäilytysvälineitä ei mukana ole.

– Ajoimme tänne Salosta Perttelin ja Häntälän kautta. Pyrimme välttämään valtateitä ja isojen teiden ruuhkia. Pienemmillä teillä näkee enemmän. Ja meidän ihana huoltojoukkueemme tuli tännekin varapyörineen ja turvaa tuovine vilkkuvaloineen, Westerlund iloitsee.

Mukaan keskusteluun liittyi myös Somerolla kolmisen vuotta vaikuttanut mies. Hän on Tapio Lankinen, joka oli jonkun aikaa Someron Lämmön toimitusjohtaja.

– Nykyään teen hommia Kirkkonummella. Ja asun edelleen Vihdissä, kuten asuin silloinkin, Lankinen lataa kuulumisiaan.

Lankinen muistaa somerolaiset ihmiset ystävällisinä.

– Somerolla minulla oli töissä mukava, pieni ja idyllinen yhteisö. Terkkuja vaan kaikille tutuille täällä Somerolla!

Tapio Lankinen kertoo pyöräilleensä tämän kesän aikana 3 700 kilometriä.

– Vihdistä kertyy töihin 43 kilometriä. Olen ajanut sen yhteen suuntaan joka päivä. Toisen suunnan kuljen autolla tai moottoripyörällä, hieman yli kuusikymppinen Lankinen toteaa tyytyväisenä.

Ikähaitari on kuitenkin laaja.

– Nuorin pyöräilijä on 24 ja vanhin on 66, selvittää neljä vuotta Team Rynkebyn kiertueilla mukana ollut Leena Westerlund.

Rahaakin on tullut. Esimerkiksi viime vuonna Team Rynkeby – God Morgon lahjoitti 10,6 miljoonaa euroa vakavasti sairaiden lasten hyväksi.