Ilma-aseampujille uudet tilat

0
Ari Nyström (vas.) antaa opastusta ilmapistoolin ja Tero Hovila (oik.) ilmakiväärin käsittelyyn.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Somerolla jo yli kuuden vuosikymmenen ajan ampumaharrastusta ja -kilpailutoimintaa vaalinut Someron Ampumaseura on tänä kesänä saanut käyttöönsä uuden ilma-aseradan.
Kunnan keskustaajamaan ja sisätiloihin Ampumaseuran toiminta levittäytyi ilma-aseammunnan muodossa 1970-luvun loppupuolella. Seuraavan vuosikymmenen puolivälissä seura sai käyttöönsä tilat juuri valmistuneen monitoimitalon suojista.
Viime vuodet ”monarilla” Ampumaseura toimi samoissa tatamisalin tiloissa budolajien harrastajien kanssa.
– Yhteiskäytössä toiminta oli välillä vähän sellaista sähläämistä, kun mattoja piti jokaisen harjoitusvuoron yhteydessä siirrellä sivuun ja sitten taas takaisin paikoilleen, Someron Ampumaseuran puheenjohtaja Väinö Halla-aho kertoo.

Sopiva tila löytyi läheltä

Omat tilat olivat ehtineet olla jo jonkin aikaa ampumaseuralaisten toivelistalla, kunnes Someron kaupunki keväällä tarjosi kiinnostavaa ratkaisua tilaongelmaan: Joensuuntien varressa sijaitsevasta vanhasta Elixin hallista jäi Pellavakeskuksen toiminnan päätyttyä Ampumaseuran käyttöön erinomaisesti soveltuvat tilat.
Kaupunki teki tiloihin peruskunnostuksen maalauksineen ja lämmitysjärjestelmän asennuksineen.
– Seuran talkooporukka jatkoi sitten siitä tauluasennuksilla. Vuosikaudet ajatuksena olleista sähköisistä taululaitejärjestelmistä saatiin heti käyttöön ensimmäinen, pian myös toinen ja nyt kuudesta radasta jo kolme toimii Inband Airin sähköisillä järjestelmillä, jollaisia on käytössä jo monissa paikoissa eri puolilla Suomea, Halla-aho esittelee, syystäkin tyytyväisenä.
Osumat ja tulokset kirjautuvat tiedonsiirtoon automaattisesti ja ampuja voi lukea ne viereensä sijoitetulta tietokoneen näyttöruudulta.
– Tähän tarkoitukseen olemme hankkineet ”läppäreitä” kierrätyksestä sitä mukaa kun radat ovat siirtyneet sähköiseen järjestelmään, Halla-aho esittelee.

Suomen mestaruuksia ja Sm-mitaleita kilpauransa varrella kahminut Tero Hovila (oik.) perehdytti nuoria kurssilaisia ampumaharrastuksen perusasioihin Someron uudella ilma-aseradalla.

Kaksi kurssia nopeasti täyteen

Uudet tilat ovat avanneet mahdollisuuden ampumaharrastuksen elvyttämiseen Somerolla. Niinpä Halla-aho muutaman muun seura-aktiivin tuella päätti kokeilla, millaista suosiota ilma-aseharrastus voisi nykypäivänä saavuttaa nuoren sukupolven keskuudessa.
– Ilmoitimme ilma-asekurssista nuorisolle ja yllätyimme iloisesti sen saamasta vastaanotosta. Ensimmäinen kurssi täyttyi saman tien ja aika nopeasti oli jo toinenkin kurssi täynnä, Halla-aho kertoo.
Suosion myötä SomAS on nyt avannut ilmoittautumisen jo kolmannelle nuorison ilma-asekurssille.
– Niin paljon otetaan uusia harrastajia mukaan kuin kiinnostusta löytyy. Mukaan on lähtenyt ilahduttavasti tyttöjäkin ja tulevaisuudessa voimme järjestää omat kurssit esimerkiksi naisille tai kenelle tahansa vasta-alkajille.

Syksyn tullen vakiovuoroille

Viime torstaina järjestetyn ensimmäisen kurssin aluksi Halla-aho ja somerolainen mestariampuja Tero Hovila perehdyttivät nuoret osanottajat ampumisharrastuksen perusasioihin turvallisuustekijöistä lähtien.
Sen jälkeen uusilla harrastajilla oli mahdollisuus kokeilla ilma-aseiden toimintaa käytännössä, ohjaajien tarkan valvonnan alaisuudessa.
– Toivomme tietysti, että mahdollisimman moni saa näiltä alkeiskursseilta kipinän harrastuksen jatkamiseen. Syksyllä olisi tarkoitus varata jo yksi tai ehkä jopa kaksi viikkovuoroa nuorten harjoittelu- ja kilpailutoimintaan, Halla-aho sanoo.
Kilpa-ammunta on vain yksi kiintopiste, jota kohti aloittelijat voivat tähdätä. Kuten Someron Ampumaseuran puheenjohtaja Väinö Halla-aho muistuttaa, perusoppeja voi jatkossa hyödyntää vaikkapa asepalveluksen yhteydessä, metsästysharrastuksessa ja aseiden tuntemuksessa ja käsittelyssä yleensäkin.
Nuorten kurssitus jatkuu Elixin hallin radoilla ylihuomenna ja kolmas kurssi järjestetään ensi viikon torstaina. Kurssi on maksuton ja kaiken tarvitsemansa välineistön oppilaat saavat Ampumaseuran puolesta.