Tulipalo pysäytti Kolatun juustolan tuotannon

0
Tulipalo tuhosi täysin Kolatun juustolan lämpökeskuksen hakevaraston.

Kolatun juustolan hakevarasto tuhoutui tulipalossa maanantaina.
– Tuotanto on nyt seis. Juustoa ei saada tehtyä, ennen kuin lämpökeskus on taas kunnossa, kertoo yrittäjä Janne Tolvi .


– Hyvin säilyvissä juustoissa meillä on onneksi hyvä varasto. Eli cheddaria riittää useammaksikin viikoksi.

Munajuusto Ruska

– Vien tänään meidän munajuuston muotit Forssaan, sillä Arctic Milk on luvannut tehdä sitä siihen saakka, kun saamme oman tuotannon käyntiin, kertoi Tolvi keskiviikkona.

Kolatun Chèvre valkohomejuusto

– Homejuustoa on jonkin verran, mutta se loppuu munajuuston jälkeen seuraavaksi.

Ensimmäiseksi töihin kutsuttiin putki- ja sähkömies.
– Pitää saada lämmintä vettä. Sitähän ei tule juustolan lisäksi myöskään kotiin.
Jogurtintuotanto pääsee Tolvin mukaan käyntiin heti kun vesiputket ja sähköt ovat kunnossa.


Tulipalon syttymisen huomasi juustolan työntekijä, joka oli kuullut pauketta rakennuksesta, jossa on yrityksen hakevarasto ja lämpökeskus. Hän soitti hätäkeskukseen.
– Kun me tulimme Outin kanssa paikalle, rakennus oli jo ilmiliekeissä, Janne Tolvi kertoo.
– Kaikki oli niin hilkulla. Onneksi sinä päivänä tuuli kävi talolta juustolaan päin, ja vei kuumuuden poispäin hallista. Siinä oli kyse kuuden, seitsemän metrin matkasta.
Kun palokunta tuli, oli palo Tolvin mukaan jo hiipumassa.
– Onneksi hakesysteemi ei vaurioitunut tämän enempää ja onneksi pannuhuone laitteineen säilyi. Jos ne olisivat vaurioituneet, olisi puhuttu jo 100 000–200 000 euron vahingoista. Ei tuollaisen hallin tuhoutuminen ole niin paha asia tässä mielessä, juustomestari toteaa.
Kattilahuoneen osuus rakennuksesta selvisi tulipalosta tuhoutumatta, koska se on rakennettu betonin suojiin hakevarastotilasta.
Tulipalossa tuhoutui myös rakennuksen vieressä ollut traktori.
– Se harmittaa kovin. Vanhahan se oli, mutta toimiva peli ja tosi tärkeä tilalla.
Syttymissyy mietityttää yrittäjää.
– Se on täysi mysteeri.
Viranomaisten tapahtumaraportti pitäisi saada loppuviikosta.
Vaikka edessä on melkoinen korjaus- ja rakennusurakka, on Tolvi toiveikas töiden jatkumisesta juustolassa hyvinkin pian.
– Uskoisin, että ensi viikolla saamme pannun käyntiin ja pääsemme tekemään juustoa.

Arkistokuvassa Kolatun Juustolassa etualalla juustomestari Janne Tolvi.