Keskustan kehittämiskilpailu toi huikeita ideoita viihtyvyyden lisäämiseksi

0
Somero? Somero

Arkkitehtiopiskelijoille pidetty kilpailu osoitti, että torin sijainnista päättäminen on Someron keskustan kehittämisen avaussiirto.
Kilpailun tärkeä löydös on se, että Kiiruuntien ja Kiiruunpuiston pohjoisreunan osoittaminen toriksi avaa aivan uusia mahdollisuuksia keskustan tärkeimpien kaupallisten ja julkisten toimintojen yhdistämiselle.
Myös Kiiruunpuiston aktivointi ja parempi avaaminen käyttäjille onnistuu tässä ratkaisussa helposti, vähin keinoin ja arvokasta puustoa varjellen. Tärkeää on saada hyvä reitti Kiiruunpuiston reunaan ja parantaa kirjaston ja koulukeskuksen näkyvyyttä ja saavutettavuutta Joensuuntien suunnasta.
Someron kaupunki ja Tampereen yliopisto järjestivät Tampereen yliopiston, Aalto-yliopiston, Oulun yliopiston ja Turun yliopiston opiskelijoille suunnatun Someron kaupunkikeskustan kehittämisen ideakilpailun keväällä. Tavoitteena oli kehittää ideapaletti, jolla vahvistetaan keskustan elinvoimaisuutta, ympäristön laatua sekä luodaan laadukkaan kaupunkielämän identiteettiä nykyiselle ja tulevalle Somerolle.
Kilpailuun osallistui 12 työtä.
Tampereen yliopiston yhdyskuntasuunnittelun teorian professori Panu Lehtovuoren mukaan kilpailun saldo oli hyvä ja kilpailuohjelman tavoitteiden mukainen.
– Töitä luonnehtii juurevuus ja realistisuus. Niissä on Somerolle sopiva skaala ja paljon suoraan toteutukseen vietävissä olevia ideoita. Ratkaisut, jotka perustuivat selkeään kokonaisajatukseen ja toimintojen keskittämiseen, osoittautuivat toimivammiksi kuin yksittäisiin parannusehdotuksiin nojaavat työt, arvioi Lehtovuori.
Kilpailutöistä tuli ilmi muun muassa se, että linja-autoaseman sijoittaminen lähemmäs ohikulkutietä Hämeentien varteen on varteenotettava ajatus, mutta myös nykyinen paikka on paremmin järjestettynä edelleen toimiva.
Jaatilanjoki ja Akustinpuisto puolestaan ovat löytämättömiä helmiä, jotka on mahdollista liittää toisiinsa ja saada keskustan kampus näin vihreämmäksi ja hengittämään paremmin.
Kampusalueen ja jokirannan maisema- ja ympäristösuunnittelu sekä virkistysreitin avaaminen jokirantaa seuraillen ovat ilmeisiä kehittämiskohteita jo lähitulevaisuudessa.

Kumipallona luokses pompin

Tuhannen euron arvoisen ykköspalkinnon voitti idearikkaudestaan, monipuolisuudestaan ja kokonaisvaltaisuudestaan kiitelty Dennis Somelarin, Valtteri Kaarlamon ja Anselmi Moisanderin kilpailutyö Kumipallona luokses pompin .

Kumipallona luokses pompin
Kumipallona luokses pompin

Kakkospalkinnon sai Mikko-Ville Sirola työllään Kaarre.

Kaarre
Kaarre

Kolmospalkinnon saivat  Essi Nisonen sekä Joona Lukka työllään Somero? Somero .

Somero? Somero

Kaikki palkitut työt tulivat Tampereen yliopistosta.
Palkittujen esitysten lisäksi Someron kaupunki lunasti käyttöönsä kaksi kilpailutyötä. Jotain uutta auringon alla , jonka tekijät ovat Otto Haarala, Veronika Haukeland ja Talvi Kugge sekä Missä kukat kauneimmat nuo , joka on Cecilia Aintilan, Santeri Parosen ja Lotta Syväniemen käsialaa.
Kilpailun palkintolautakunnan puheenjohtaja, kaupunginjohtaja Sami Suikkanen on erittäin tyytyväinen yliopiston kanssa tehtyyn yhteistyöhön ja kilpailusta saatuihin tuloksiin.
– Seuraavaksi palkituista ja lunastetuista töistä valitaan kärki-ideat jatkotyöstöön ja tarkennettuun vaikutusarviointiin. Eri väestöryhmien, yritysten ja yhteisöjen kanssa käytävä vuoropuhelu tulee olemaan merkittävä osa tätä prosessia. Mielestäni kilpailu antoi vahvan perustan keskustaympäristön kehittämisohjelmalle, jonka toteutus tulee kirkastamaan kestävällä tavalla Someron hohtoa lähivuosista aina pitkälle tulevaisuuteen, sanoo Suikkanen.
Kilpailutyöt tulevat olemaan esillä monitoimitalon aulassa yli kesän. Työt ovat nähtävillä myös kaupungin www-sivuilla, missä niistä edelleen voi ja kannattaa antaa palautetta.