Liipola ja Kosonenkolmansiksi GP-moukarissa

0
Silja Kosonen

Teksti Aulis Tiensuu, kuvat Kari Eerikäinen

Jyväskylän GP-kisoissa nähtiin jälleen hyvätasoiset miesten ja naisten moukarikilpailut. Someron Esan Henri Liipola ja Silja Kosonen ottivat kolmannen sijan ja osoittivat jälleen tasaisen kovaa kuntoa.
Ensin käydyssä miesten kilpailussa Henri Liipola palasi pienen notkahduksen jälkeen jälleen tasolleen heittämällä kaikki mitatut neljä heittoaan reilusti yli 70 metrin ja runsaan metrin sisälle toisistaan. Viidenteen heittoon mitattiin paras tulos 72,93.
– Nyt on tehty rauhoitusharjoituksia, jotta ei mene yliyrittämiseksi, kertoi Liipola keinoista, joilla tulostasoa saatiin nousemaan viime viikosta.
– Mutta treenitulosten mukaan pitäisi mennä 77 metriä.
Kilpailun tuloksella 75,24 voittanut Aaron Kangas heitti kolme kertaa Liipolaa pidemmälle ja toiseksi tuloksella 74,13 tullut Aleksi Jaakkola kahdesti Liipolaa pidemmälle. Neljänneksi tuli konkari Tuomas Seppänen tuloksella 72,07.
Esan vasta 15-vuotias Max Lampinen heitti ensimmäisen kilpailunsa miesten 7,25 kilon moukarilla ja sai ennätyksekseen 54,55. Tulos on Suomen kaikkien aikojen seitsemänneksi paras M16-ikäluokassa.

Kosonen taas ennätyksen tuntumaan

Silja Kososen kaikkien tämän kauden kuuden kilpailun tulokset ovat olleet puolentoista metrin sisällä. Tällä kertaa syntyi kolmanneksi paras tulos 67,35. Alkukesän nuorten maailmantilaston kärkituloksesta ja nuorten Suomen ennätyksestään 67,99 hän jäi vain 64 senttiä.
Kosonen oli kilpailussa pitkään kolmantena Krista Tervon ja Kati Ojaloon tuntumassa pommittaen tasaisesti 64–66 metrin heittoja. Viimeisellä kierroksella Kosonen sai taas parhaan vetonsa 67,35, jolla nousi jo toiseksi. Ojaloo vastasi kuitenkin heti perään ja heitti 67,66. Krista Tervon neljännellä kierroksella viskaama voittotulos oli 68,43.
– Vähän tuntui siltä, etten saanut annettua kaikkea. Ei ollut kroppa yhtään niin terävässä kunnossa kuin mihin mieli ehkä pyrki, mutta olen tyytyväinen kuitenkin taas tuloksiin, varsinkin tuohon 67 m ylitykseen, kommentoi Silja Kosonen, joka seuraavaksi kisaa sunnuntaina vaihteeksi taas muissa heitoissa ja moukarissa 16.7. Tervon kotikentällä Kotkassa.
Suomalaisittain Jyväskylän kisa oli paitsi huipputasainen, niin myös kaikkien aikojen kovatasoisin, sillä koskaan aiemmin kolmatta sijaa ei ole otettu yhtä hyvällä tuloksella, kuin Kosonen nyt teki.
Vielä parasta kuntoaan hakeva Johanna Witka jätti Jyväskylän kilpailun väliin.

Henri Liipola