Lounais-Suomessa varastetaan päivittäin yli kymmenen polkupyörää

0
Kuva Salon poliisin löytötavaratiloista, joita esittelee vartija Antti Salokannel. KUva Minna Määttänen/SSS

Kesän myötä polkupyörävarkaudet ovat jälleen lisääntyneet Lounais-Suomessa. Tänä kesänä on varastettu yli 500 pyörää. Käytännössä se tarkoittaa, että Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella varastetaan joka päivä yli kymmenen polkupyörää.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella on kirjattu tänä kesänä (1.6.–21.7.2020) yhteensä 523 rikosilmoitusta polkupyörävarkauksista. Määrä on lähes sama kuin vastaavana ajanjaksona vuosina 2019 ja 2018.Kaikkiaan tänä vuonna on kirjattu pyörävarkauksia tähän mennessä yhteensä 1 442, mikä on noin 16 prosenttia enemmän kuin viime vuonna heinäkuun puoliväliin mennessä. Tammi-toukokuun aikana pyörävarkauksia tehtiin enemmän kuin edellisvuosina.

Valtaosa pyörävarkauksista Turussa

Selvästi eniten polkupyöriä anastetaan Turusta, missä varkaiden mukaan on tänä kesänä lähtenyt 314 polkupyörää. Osuus on yli 61 prosenttia koko Lounais-Suomen alueen varastetuista pyöristä. Keskimäärin Turussa on jokaisena kesäpäivänä varastettu 6,3 pyörää. Porissa anastettuja pyöriä on kesällä ollut 80 ja Raumalla 49.– Useimmiten polkupyörä anastetaan ulkoa. Ilmoituksiin tehtyjen kirjausten mukaan ainoastaan noin joka kymmenes pyörä on tänä kesänä viety lukitusta sisätilasta, kuten pyöräkellarista. Satunnaisesti rikospaikalle jätetään pyörän eturengas tai muu osa, josta pyörä on ollut lukolla kiinnitettynä esimerkiksi pyörätelineeseen, kertoo rikosylikomisario Jussi Helesvirta Lounais-Suomen poliisilaitokselta.Rikosilmoitusten perusteella Lounais-Suomen polkupyörävarkaat eivät vaikuttaisi olevan merkkiuskollisia, sillä tilastoissa ovat edustettuna kaikki tunnetut merkit. Vuodesta toiseen on kuitenkin olemassa yksi poikkeus: Jopot. Ne pitävät edelleen paikkansa pyörävarkauslistan kärjessä. Sähköavusteisista polkupyöristä on kesällä tehty 18 ilmoitusta.Pyörävarkaat myyvät usein pyörät eteenpäin ja osassa kesällä kirjatuista rikosilmoituksista polkupyörän omistaja onkin löytänyt oman polkupyöränsä myynnistä internetin myyntipalveluista. Poliisilla ei tämän kesän osalta ole havaintoja siitä, että pyöriä vietäisiin ulkomaille.

Pyörän runkonumero harvoin tiedossa

Tieto väärille teille joutuneesta polkupyörästä päätyy poliisille kahdella tapaa: poliisille ilmoitetaan löytyneestä polkupyörästä tai poliisi löytää anastetuksi epäillyn polkupyörän työtehtävänsä yhteydessä. Molempia tapahtuu päivittäin.

– Löytyvien polkupyörien yhdistäminen anastettuihin on kuitenkin erittäin haastavaa, koska ainoastaan noin 30 prosentissa tapauksista rikosilmoitukseen on kirjattu ratkaiseva tunnistetieto eli pyörän runkonumero. Ilman runkonumeroa on äärimmäisen vaikea selvittää rikoksia ja saada varastettuja polkupyöriä palautettua takaisin omistajilleen, Helesvirta kertoo.

Poliisi kehottaakin kaikkia pyöränomistajia ottamaan polkupyörän runkonumeron ylös, koska se on usein ainoa asia, jolla pyörät voidaan tunnistaa varastetuiksi.

– Lisäksi pyörää kannattaa säilyttää lukitussa tilassa, ja siihen on hyvä hankkia riittävän tukeva lukko, ettei pyörän varastaminen käy liian helpoksi. Ja jos havaitsee merkkejä pyörävarkaudesta, pitää aina soittaa hätänumeroon, Helesvirta muistuttaa.