Moni koronarajoitus on lieventynyt

0
Hiidenlinnassa päädyttiin juhannuksen jälkeen siihen, että itse linna pidetään kiinni, mutta siihen voi tutustua Sisumetsän seikkailupuiston pihakappelissa virtuaalisesti isolta screenilta. Esittelyvideossa esiintyvät muun muassa Reino ja Marja Koivuniemen tyttärentytär Suvi Andersson ja yrittäjä Sami Uotila. Seikkailupuisto on avoinna koulujen alkuun saakka joka päivä.

 

Osa ihmisistä hyvin varovaisia, osa liiankin huolettomia:

Koronarajoituksia ja -suosituksia on purettu Suomessa. Näillä näkymin linja myös jatkuu. Uusiin pelisääntöihin on tottumista.

Osa ihmisistä on edelleen varovaisia, pieni osa ehkä ylivarovaisia. Kasvava joukko on jo liiankin huolettomia pandemian leviämisen suhteen.

Tauti ei ole ohi. Toisen aallon tulemista pelätään – ennemmin tai myöhemmin.

Heinäkuun alusta kokoontumisraja on 500 henkeä, THL:n ja OKM:n ohjeita noudattaen.

Elokuussa raja nousee yli tämän. Myös etätyösuositus päättyy tuolloin. Vierailut sairaaloissa ja hoitolaitoksissa ovat rajoituksin olleet jo mahdollisia.

Kotimaassa saa matkustaa turvallisuusohjeita noudattaen. Ulkomaille matkustamista pyydetään välttämään muualle kuin maihin, joiden osalta sisärajavalvonta poistui 15.6. Päätöksiä uusista maista on luvassa viimeistään 10.7.

Ravintolat saavat olla avoinna 04-02, alkoholia saa anniskella 09-01. Aukioloaikojen rajoitus ei koske noutomyyntiä. Ravintoloita koskevat myös monet muut määräykset käsien puhdistuksesta ja paikkamääristä lähtien. Uusia linjauksia odotellaan tulevan 12.7.

– Esimerkiksi buffet-pöytä saa nyt olla, mutta tanssia meillä ei ole. Istumapaikkamääräyksistä uskoisin, että niitä ei noudateta missään. Aikataulu on hyvä, voisi meidän puolesta jäädä pysyväksi, Rantatuvan ravintoloitsija Peter Hiort af Ornäs kommentoi.

Pankeissa on eroja. Somerolla osuuspankki on pitänyt kassapalvelut auki koko ajan normaalisti. Säästöpankki on pitänyt ne aamupäivisin ilman ajanvarausta ja iltapäivisin ajanvarauksella.

– Turvavälit ja käsidesit ovat edelleen käytössä. Riski toiselle aallolle on olemassa syksyllä. Ehkä nyt osataan olla varovaisempia. Aika paljon asiakaskäynnit ovat vähentyneet, ihmiset ovat siirtyneet käyttämään sähköisiä palveluja ja automaatteja. Riskiryhmään kuulumisen vuoksi monen on ollut pakko muuttaa toimintatapojaan, pankinjohtaja Joni Rintamaa pohtii.

LähiTapiolassa ovet ovat olleet kiinni. Asiaa pohditaan lomien jälkeen elokuussa.

– Olemme tavoitettavissa ajanvarauksella, sähköisesti ja puhelimitse. Haluamme turvata henkilökunnan ja asiakkaiden turvallisuuden sekä yhtiön toimintakyvyn, toimitusjohtaja Ari Lagerström toteaa.

Lounea avaa ovet Someron asiakkaille 10.8. Somero-lehden ovet ovat kiinni ainakin heinäkuun loppuun.

Rippileirit pidetään ”koronamuotoisina”.

– Ryhmät on jaettu puoliksi ja osa opetuksesta on seurakuntakeskuksessa. Varsinaista rippileiriä on lyhyt, pari yötä kestävä leirijakso. Aikaisemmat rippikoulut pidimme seurakuntakeskuksessa. Konfirmaatiot ovat elokuussa. Kaikkiaan rippikoululaisia on noin 90, kirkkoherra Jaakko Knuutila selvittää.

Yleisurheilussa Voima aloitti keskiviikkokisat kesäkuun alussa. Esa teki linjanmuutoksen tiistaikisoista nyt, ja kisoja pidetään taas ensi viikosta eteenpäin.

Syynä on Voimaa runsaammat osallistujamäärät. Osallistujat on porrastettu tulemaan paikalle tunnin aikaerolla.