Naiset lykkivät savivaunua Kultelassa

0
Kärrykuorma tyhjenee savivaunuun. Anu ja Ella Pura pääsevät pian tuuppaamaan sitä purkupaikalle. Anu Pura viskoo lapiolla saven sekaan vielä myös Kiikalan lentohiekkaa.

Vanha perinne elää ja on voimissaan:

Traktori peruuttaa vanhan tiilitehtaan purkupaikalle. Anu Pura ja tyttärensä Ella Pura ottavat muutaman kuution kuorman kerrallaan käsittelyyn.

He lykkäävät kiskoilla kulkevan raskaan teräsvaunun tyhjennettäväksi. Traktorin hytissä Anu Pura kertoo olevan ”meirän Pikku-Antin” eli Antti Puran. Miehellä kasvaa jo parta ja kokoakin on reilusti.

Työ maankuulun Kultelan punasaven kanssa jatkuu edelleen. Tehdasta hoitelevat Anu ja Eero Pura apujoukkoineen Tammelasta.

– Olemme pitäneet tätä nyt 10 vuotta. Hiljaiseloa ehti olla viitisen vuotta. On pikkuhiljaa ruvettu, tehty tätä maanviljelyksen ohella, Anu Pura selvittää.

Tehdas tuottaa keramiikkasavea sekä tiiliputkia ohessa. Putkia menee korjauksiin ja viinikellarien hyllyihin. Haaraputket ovat käsityötä.

Savea kaivetaan parin vuoden välein Raili ja Antti Kankareen pellolta. Tehtaan nurkista se nakerrettiin loppuun 50-luvulla. Tehtaita oli tuolloin vierekkäin 4–5. Kun öljykriisi tuli 70-luvulla ja moninkertaisti putkien hinnan, se oli lopun alkua.

– Savea käyttävät Forssan aikuiskoulutuksen artesaanilinja, monet kuvataidekoulut sekä keraamikot, Anu Pura jatkaa.

Keraamikko Eva Spoof filmaa savennostoa. Pian saapuu Kodin-Pellervo.

– Moni käyttää puupolttoa ja tekee korkeapolton. Minä käytän aurinkoenergiaa ja ainoastaan Someron savea. Mielestäni on ihan surkeaa, että ihmiset tuovat teollista savea ulkomailta. Käytän punasavesta nimitystä ”villisavi”, Spoof listaa.

Kultelassa on iso ”taikinakone”, jolla saadaan aikaan erilaisia savisekoituksia.

– Teollinen savi pitää polttaa 1 240–1 270 asteessa, posliini 1 300:ssa. Kultelan savelle riittää 1 000–1 020 astetta. On aika ekoteko siirtyä tähän. Puupoltto vaatii tuhottomasti puuta, Spoof ylistää Kultelan savea.