Oinasjärventie kuopasta kuoppaan

0

Olen turkulainen mökkiläinen, mutta kotoisin Somerniemeltä. Tänä kesänä ei ole Somerniemen kesätoria, mutta nyt ei se haittaa. Rahat säästyvät, sillä Oinasjärventie on niin huonossa kunnossa, ettei sitä viitsi ajaa. Se on täynnä kuoppia. Niitä on jo niin paljon, ettei pysty väistelemään. Someron keskustan kauppareissut ovat jääneet tekemättä tien huonokuntoisuuden takia. Ostokset pitää tehdä Turussa tai Salossa.
Hautausmaallakaan ei tohdi käydä, vaikka vanhempien ja isovanhempien hautoja pitäisi hoitaa ja kastella.
Käytän Oinasjärventietä, entinen Tapiontie, mökille mennessä Kiikalan suunnasta. Tie on noin 18 kilometriä Se alkaa Kiikalantieltä, välillä on Weberin tehdas ja se päättyy Oinasjärven kylään Helsingintielle. Tietä on paikkailtu. Paikkaus on suoritettu ehkä arpomalla, niin sattumanvaraista se on.
Paikkausaine kuluu heti paikkauksen vierestä ja osa paikkauksista on tehty soralla. Tiessä kylmä- ja kuumapaikkausta.
Tien varrella asuu vakituisia asukkaita Oinasjärven päässä, siellä oli tehty enemmän paikkauksia, mutta huonolla menestyksellä nekin.
Minulla on käynyt paikallisia palveluntuottajia: likakaivon tyhjentäjä, mullantuoja ja niin edelleen. Hekin ovat ihmetelleet tien kuntoa. Autohan siinä hajoaa, täytyy löytää kiertotie.
Tie pärjäisi Suomen huonoin tie -kilpailussa, jos sellainen olisi olemassa.
Kuka tekee tällaista jälkeä? Eikö laadusta ole väliä? Eikö työtä ole kilpailutettu? Kuka valvoo tätä? Paljon on tienkäyttäjällä kysymyksiä, mutta kuka osaa vastata.

Rauni Niinimäki