Vuonna 2010: Ol Hollille saapui väkeä bussilasteittain

0
Suomenhevoset on valjastettu luokkivaljastuksella. Luokki on tuomipuusta painettu kaari hevosen kaulan ympärillä. Ohjastajana toimi Esko Oijala.

Somero-lehti 20.7.2010

Teksti ja kuvat Kira Kauppi

Punamultamaali keitetään vedestä, rautasulfaatista ja ruisjauhoista.

Mäkilän tilan perinnepäivillä oli tällä kertaa havaittavissa lapsiperheiden määrän lisääntyminen. Iloisia pikkupoikia isiensä kanssa ihaili traktoreita, mutta paikalle oli lähdetty myös koko perheen voimin. Hevosten näkyminen tapahtumassa veti myös hevosharrastajia.
– Kyllä tarkoitus olisi vielä ensi kesänä kymmenes tapahtuma järjestää. Ei tämä nyt ainakaan kävijöiden puolesta näytä hiipuvan, toinen talon isännistä, Pekka Mäkilä, sanoo.
Traktorimuseossa on tällä hetkellä traktoreita pitkälle toista sataa. Mäkilän mukaan kaikki ohjelmanumerot kiinnostivat tasaisesti.
– Lapsia oli traktorin kärryillä kyyditettäväksi loppuun saakka, se ainakin oli suosittua. Puukaasutraktori ei valitettavasti lähtenyt käyntiin, kun se sai ison sateen niskaansa pari päivää ennen. Ei tullut kipinää.

Timo Kaunisto piti juhlapuheen ja Mauri Salo kaupungin tervehdyksen. Kimmo Hovila lauloi perinnepäivän kunniaksi.

Ol Hollila juhlapuhujana piipahti kansanedustaja ja keskustan varapuheenjohtaja Timo Kaunisto. Hän puhui maaseudun ja maatalouden kehityksestä ja tulevaisuuden tarpeista.
– Laskin joskus, että talonpoikia ”tapettiin” tilastojen mukaan ainakin neljä päivässä. Suomi kaupungistui maailmanennätystahtia, eikä missään maailman maassa ole ollut suhteellisesti niin nopeaa ja laajaa maassamuuttoa kuin oli 1960–70-lukujen Suomessa.
Kaunisto näkee tulevaisuuden kehityskynnyksen olevan öljyn käytön vähentämisessä. Energiaomavaraisuus maatiloilla on alhainen, öljystä ollaan liian riippuvaisia. Ratkaisuja löytyy puun polton teknologiasta ja biokaasusta.
– Varsinais-Suomen liitossa valmistellaan koko maakunnan ensimmäistä omaa energia- ja ilmastostrategiaa. Maakunnassa riittää tekemistä tällä saralla, sillä fossiilisten polttoaineiden osuus on 87 prosenttia energiankulutuksestamme.

Wels Mountain ruuna Goldencoast Boggart Xwm (edessä) voitti matc shown ponien luokan näyttäjänään Heidi Haartela. Mira Syrjänpää näytti suomenhevosensa Railon Onnen.

Hevosia joka lähtöön

Traktoreiden, autojen ja työnäytösten lisäksi Ol Hollilla nähtiin hevosia jos jonkinlaisia. Tammat varsoineen olivat hellyttäviä, mutta aimo annoksen tietoutta ja historiaa tapahtumaan toi perusteellinen hevosmies Esko Oijala, joka perehdytti vierailijoita työvaljastuksen eri suuntauksiin.
–Hevoset ovat luokki- ja parivaljastuksessa. Tämä luokin käyttö tulee Itä-Suomesta, lännessä valjastustyyli on ollut toinen. Tyylien vaihtelu johtuu pitkälti peltomaiden erilaisuudesta, millainen hevosen on ollut vetää, Oijala selventää.
Luokissa hevosen liikkuvuus on parempi. Sen saa ohjattua tarkemmin pienten peltojen reunoja myöten. Luokkivaljastuksessa käytettiin myös usein kettinkiaisoja, jotka olivat kiinni vain koukulla. Sään takana selässä hevosella oli tolkka, jolla sai pidettyä aisat kurissa ja länget ylempänä, etteivät ne painaneet.
– Luokki painettiin tuomipuusta. Puuta haudottiin kuumassa vedessä tai hevosenlantakasassa ja painettiin sitten sitä varten olevassa kehikossa.
Hevosten match showhun osallistui 25 erilaista hevosta ja ponia. Luokat olivat poneille, suomenhevosille, veteraaneille ja muille hevosille.
Ponien luokassa voiton vei Mira Syrjänpään omistama welsh mountain ruuna Goldencoast Boggart Xwm.
– Ruuna on ollut minulla huhtikuusta ja nyt ollaan ensimmäistä kertaa näyttelyssä. Poni on ratsu- ja ajokoulutuksen saanut. Se on meillä lasten ratsuna. Aikaisemmin se toimi siitosorina, Syrjänpää kertoo.
Hän on hevostensa kanssa match showssa ensimmäistä kertaa. Varsanäyttelyissä on tullut käytyä ennen.
– Tällaisissa missikisoissa ei olla oltu ennen. Leikkimielellä lähdettiin ja ajattelin, että täällä voisi olla hyvä tunnelma.
Hevosia ja poneja arvosteltiin niiden tyypin, rungon, jalka-asentojen sekä käynnin ja ravin mukaan. Syrjänpään poniruuna nappasi tyypistä, eli rodunomaisuudesta, täyden kympin. Tuomareina toimivat Päivi Laine ja Eeva Suvanto.

Ol Hollilla oli traktorien lisäksi nähtävillä myös vanhoja autokaunottaria.