Painiolla ei ole havaittu sinilevää

0

Sinilevää on havaittu järvissä viime viikkoa enemmän, joskin vertailussa aikaisempiin vuosiin levähavaintoja on edelleen keskimääräistä vähemmän. Sinilevien määrä on tavallisesti suurimmillaan heinäkuun lopulla ja elokuun alussa. Runsaasti tai erittäin runsaasti levää on havaittu vain kolmella sisävesien virallisella havaintopaikalla. Yksi valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikoista sijaitsee Someron Painiolla Moronperällä, mutta siellä ei levää ole havaittu.
Hieman sinilevää on havaittu 26 valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla.
Virallisen seurannan ulkopuolisia havaintoja levätilanteesta on parin viikon aikana tehty 95, joista noin kuudessakymmenessä on havaittu levää.
– Tällä hetkellä sinilevää on monin paikoin järvillä vähemmän kuin tyypillisesti tässä vaiheessa kesää olisi odotettavissa. Yksittäisiä runsaita ja erittäin runsaita sinileväkukintoja on toki havaittu. Mikäli sää lämpenee ja tyyntyy, sinilevien pintakukintojen runsastumisen todennäköisyys kasvaa, sanoo korkeakouluharjoittelija Jere Laine Suomen ympäristökeskuksesta.