Parasta puusta esittelee suomalaista puuosaamista – maa- ja metsätalousministeri valitsi Reino Koivuniemen

0
Reino Koivuniemen puureliefiä Hiidenkansaa voi nyt käydä katsomassa joko aitona Hiidenlinnassa tai valokuvana Jyväskylän puutyönäyttelyssä.

Teksti Salli Lehtinen, kuva Manu Kärki

Puu on suomalaisille samalla arkinen ja kuitenkin arvokas. Suomen käsityön museo Jyväskylästä ja Suomen Metsämuseo Lusto Punkaharjulta pyysivät viittäkymmentä suomalaista henkilöä kertomaan suhteestaan puuhun ja valitsemaan omasta mielestään kolme parasta puuesinettä Parasta puusta -näyttelyyn. Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila valitsi Reino Koivuniemen Hiidenkansa-reliegin ja hänen veistämänsä sängyn.

Koivuniemi pitää Hiidenkansa -reliefiä päätyönään puuveistosten sarjassa. Hän veisti yli neljä metriä pitkää ja 2,35 metriä korkeaa teosta viisi vuotta.

Hiidenlinnan isäntä kuuli valinnasta vasta, kun Metsämuseo Lustosta otettiin yhteyttä. Hän ei tiedä ministerin kriteerejä, mutta päättelee, että kai tämä valitsi persoonallisimmat.

Suomalainen puu esittäytyy näyttelyssä juurista neulasiin. Esillä on itse tehtyjä, uniikkeja ja sarjatuotettuja puuesineitä, koulukäytöstä muotoilun klassikoihin.

Koivuniemen reliefi ja sänky ovat niin kookkaita, ettei niitä voitu kuljettaa näyttelypaikalle. Hänen työnsä esitellään kuvina perusteluineen muiden suurikokoisten lailla.

Parasta puusta -näyttely on avoinna Suomen käsityön museossa Jyväskylässä joulukuun 5. päivään saakka. Ensi vuoden puolella se siirtyy Suomen Metsämuseo Lustoon Punkaharjulle, jossa esineet ja kuvat ovat näytillä 1.2.–31.8.

Mitä tapahtuu puuosaamiselle?


Mitä tapahtuu suomalaiselle puulle ja monipuoliselle puuosaamiselle ilmastonmuutoksen ja maailmanlaajuisen markkinatalouden pyörteissä?

Tätä kysymystä Suomen käsityön museo ja Suomen Metsämuseo Lusto pohtivat pyytäessään tunnettuja henkilöitä kertomaan suhteestaan suomalaiseen puuhun.

Puuseppä Markku Tonttila muotoili vastauksensa seuraavanlaisesti:

– Perinteiset käsityötekniikat puun työstämiseksi osoittavat suurta materiaalin ymmärrystä ja toisaalta nöyryyttä sen kestoiän rajallisuudesta. On kiskottu, lohkottu, veistetty, vuoltu, höylätty ja piilutettu.

Muotoilija Risto Ratian mielipide oli, että puu on ihana – sen kanssa pitää osata elää.

Suhteestaan suomalaiseen puuhun saivat kertoa muun muassa Panu Kaila, Jyrki Kangas, Harri Tapper, Sami Rintala, Lauri Tarasti, Lasse Lehtinen, Heikki Turunen ja Eero Paloheimo.