Pellavakeskus on tyhjä

0
Irma Mäkinen pakkasi viimeisiä nahkavöitä alkuviikolla. Nyt Pellavakeskus on tyhjennetty.

Someron matkailutarjonnassa 20 vuotta ansiokkaasti palvellut Pellavakeskus on tyhjennetty. Paikan vetäjä Irma Mäkinen tyhjensi tällä viikolla viimeisiä hyllyjä, ennen kuin huonekalut vietiin pois.
Osuuskunta Härkätien Tuottajien ylläpitämään Pellavakeskukseen etsittiin aktiivisesti jatkajaa siitä asti, kun Mäkinen viime vuonna ilmoitti halunsa vetäytyä hommasta eläkkeelle. Alkukeväästä halukkaita jatkajia löytyi kolmekin, joista yhden kanssa neuvottelut sujuivat lupaavasti koronan ilmaantumiseen saakka.
– Kaikki käsitöitä myyntiin tuoneet ovat hakeneet omansa pois. Suurin osa sanoi, ettei heillä ole mitään muuta paikkaa, missä myydä tuotteitaan, Mäkinen kertoo.
Kyse ei ole ihan vähäisestä joukosta. Vuosien aikana tiloissa on ollut tuotteita lähes 400 eri tekijältä. Parhaimmillaan tuotteita on ollut yhtä aikaa 130 tekijältä.
– Kun Pellavakeskus avattiin, tekijöitä oli 30. Oli iso haaste löytää heitä lähiseuduilta. Jos joku vastaavanlaisen paikan Somerolle vielä perustaa, niin minulta saa kaikkien tekijöidemme yhteystiedot, Mäkinen lupaa.
Somero-aiheisia tuotteita kyselleet Irma Mäkinen on ohjannut Kiiruun kivimakasiinin uuteen infopisteeseen.
– Cafe Rose otti myyntiin pellavalakut, hän kertoo.
Yli seitsemänkymppinen Mäkinen on eläkepäivänsä ansainnut, mutta hyvin murheissaan toiminnan loppumisesta.
– Haluan lähettää kiitokset kaikille tänne tuotteita tuoneille sekä asiakkaille.
Omien eläkepäiviensä sisältöä Mäkinen ei vielä ole osannut ajatella.
– Ainoastaan shamaanirumpukurssille olen ilmoittautunut, hän hymyilee.

Irma Mäkinen opittiin tuntemaan Pellavakeskuksen sieluna.