Perusturvajohtaja jättää Someron

0

Someron perusturvajohtajana lähes 10 vuotta työskennellyt Taru Nordlund, 45, jättää virkansa. Nordlund menee töihin Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymään.

Tammelassa asuva yhden lapsen yksinhuoltaja kertoo siirtymisensä syyksi halun rauhoittaa työtahtiaan.

– Kyseessä on vaihdon paikka, jota olen ajatellut jo aiemmin. Tullessani puhuin silloisen pomoni Leo Haltsosen kanssa, että varmaan noin 2015 päättyy työt, kun sote-uudistus on mennyt maaliin. Eihän se ihan niin mennyt, Nordlund naurahtaa.

Viisi vuotta hän vielä jaksoi odotella soten maaliin menoa. Tällä hetkellä vahvin vaihtoehto on, että Nordlund aloittaa Forssassa sosiaalityössä, johon hän on saanut koulutuksen. Vaihtoehtoja on useita.

– Sosiaalialan työntekijöillä niitä on nykyään laajasti. On se sitten kuraattoripuolta, päivystysluonteista tai lastensuojelua taikka aikuissosiaalityötä. Niitä vähän vielä arvon. Sovittu on, että syyskuun loppupuolella siellä aloitan. Minua kiinnostaa vähän kaikki.

Kaikkiaan Nordlund on tehnyt hallintopuolta 13 vuotta.

– Nyt alkaa tuntua siltä, että on tullut hetki päivittää menetelmäosaamista. Tämä on hyvä vaihe.

Nordlund tuli Somerolle Helsingin kaupungin johtavan työntekijän virasta päihdehuollon puolelta. Hän myöntää maailman muuttuneen rankemmaksi.

– Sen huomaa sosiaalityön puolella. Työ on koventunut. Toki on myös jakautuneisuutta. On hyvässä tilanteessa olevia perheitä, ja on enemmän ja enemmän kovin heikossa tilanteessa olevia.

– Suvut ovat hajallaan. Ei ole enää entisajan mallia, jota Somerolla aika paljonkin vielä näkee. Täällä isovanhemmat ovat tiiviisti mukana, ja lähiyhteisökin osallistuu. Mutta yhä harvinaisempaa se alkaa olla.

Vieraalla paikkakunnalla eläminen lasten kanssa on melkoinen paletti.

– Itse olen kasvanut niin, että mummu on asunut samassa talossa ja myös isotäti. He olivat evakkoja, jotka olivat tottuneet vähän erilaiseen perhemalliin. Enää ei kauheasti sellaisia ”konklaaveja” ole.

Somerolla Nordlundin työrupeama oli usein tiivis, jatkuen aamusta myöhään iltaan.

– Siitä huolimatta täällä on ollut hyvä henki. On ollut esimiehen tukea ja hyvällä meiningillä olevia työyhteisöjä. En olisi muuten ollut työssä lähes 10:tä vuotta. Sanoisin, että aika hyvään työyhteisöön tulee uusi. Porukka on kehittämismyönteistä ja lähtee innolla asioihin mukaan.

Sote -uudistuksen tiimoilta tarvitaan Nordlundin mielestä varmistamista.

– Että sitä palvelujärjestelmää, mikä Somerolla on nyt, pystyttäisiin turvaamaan myös jatkossa. Asiantuntijapuolen rekrytoinnissa on selkeästi haasteita. On kyseessä sitten sosiaalipuolen työntekijä taikka lääkäri.

Enenevässä määrin seikka alkaa näkyä myös sairaanhoitajien puolella.

– Rekrytointi on vaikeutunut. Ammattilaisia tarvitaan, ja yhä enemmän keinoja siihen, millä työtä ja Someroa työnantajana tehdään houkuttavammiksi. Siihen on jo kovasti panostettu kaupungintalon puolella. Koko ajan yritetään keksiä keinoja.

Nordlund jättää työnsä Somerolla elokuun puolenvälin jälkeen.