SM-motocross avaus haastavissa olosuhteissa

0
Kristian Mikkola ajon jälkeen.

Teksti Markus Kuisma, kuva Timo Mikkola

Somerolaiset veljekset Kasper ja Kristian Mikkola sekä toisen polven crossarit Niko Puotsaari ja Juha Puotsaari viettivät pari päivää SM-motocross avauksessa. Alkuun ajettiin nuorten luokka MXJ sekä MXV45.
Vettä oli tullut viikolla Karkkilan Mansikin radalle ja kisakelinennuste oli pelkkää vettä. Mansikki on savirata, ja radan kunto sen mukainen.
MXJ-luokan aika-ajot pyörähtivät käyntiin. Kuraa, liejua ja keskeytyksiä. Savi pakkaantui syyläreihin ja laitteet ylikuumenivat, pyörät juuttuivat liejuun ja kytkinlevyjen valmistajat tekivät ekstralähetyksen Suomeen, sillä niitä paloi.
Kasper Mikkola antoi järjen puhua harjoitusten ja vain yhden aika-ajokierroksen jälkeen ja päätti jättää kisan kesken. Isoveli Kristian Mikkola paahtoi aika-ajon loppuun vetäen viimeisellä kierroksella kelloon ajan, jolla sai kolmannen sijan. Niko Puotsaari ajoi myös loppuun sitkeällä enduro-tahdollaan ja oli aika-ajojen kahdeksas.
MXV4-luokassa Juha Puotsaari kellotti melkein saman ajan kuin Kristian Mikkola nuorissa ja oli viides.
Kristian Mikkola ja Niko Puotsaari lähtivät ekaan kurastarttiin. Mikkola nappasi holeshotin, ajaen ensimmäisenä ensimmäisestä kurvista ulos. Ajo luisti haasteista huolimatta. Liukkaus pisti istumaan paljon ja alkuvuodesta murtunut selkä puutui.
Kisan loppuvaiheilla Mikkola teki kakkospaikalta ajovirheen, jonka loppuseurauksena oli pitkään tajuton. Matka vei ambulanssille ja aivotärähdys esti kisan jatkamisen kakkoslähdössä.
Niko Puotsaaren lähtö ei mennyt hyvin. Ensimmäiset pari kierrosta olivat haastavat, mutta ajo löytyi ja hän nousi hänniltä erässä sijalle 12.
Toiseen erään Puotsaari lähti selviytymään. Ja sen hän teki. Parantaen vielä sijoitustaan ensimmäisestä erästä ollen erän yhdeksäs. Päivän kokonaissijoitus oli 12:s.
Juha Puotsaari rypi ensimmäisessä erässä hyvän startin kautta hienosti. Mies oli erän jälkeen kuin savipatsas, mutta hymy löytyi sieltä jostain alta, sillä erän sijoitus oli kovan taistelun jälkeen toinen.
Toinen startti alkoi huonommin ja ohjelmaa oli läpi erän. Puotsaari puristi itselleen 10:nnen sijan. Päivän totaalisija oli kuudes.
Karkkilassa kaivinkoneet nostivat uponneita pyöriä pitkin päivää. Sama jatkui seuraavana päivänä, kun starteissa olivat MX1, MX2 ja MXC/A.