Somero sai 73 hirven- ja 1 000 peurankaatolupaa

0
Someron Riistanhoitoyhdistykselle myönnettiin 73 hirvenkaatolupaa.

Suomen riistakeskuksen Varsinais-Suomen toimialueelle on myönnetty tulevalle metsästyskaudelle metsästyskaudelle 18 513 valkohäntäpeuran ja 1 552 hirven pyyntilupaa.
Someron Riistanhoitoyhdistys sai 73 hirvenkaatolupaa ja 1 000 valkohäntäpeuran kaatolupaa. Yhdellä pyyntiluvalla voi kaataa yhden aikuisen eläimen tai kaksi vasaa.
Valkohäntäpeurojen lupamäärä lisääntyi viime metsästyskaudesta noin kahdeksan prosenttia. Haetulla pyyntilupien määrällä valkohäntäpeurakantaa on mahdollista vähentää tavoitteiden mukaisesti.
Yhteensä hirvieläimille myönnettyjen pyyntilupien määrä ylitti ensimmäistä kertaa 20 000 yksilön rajapyykin.
Luonnonvarakeskuksen keväällä tekemän arvion mukaan valkohäntäpeurakannan kasvu on Suomessa tasaantunut. Koko maan kanta-arvio on vajaat 109 000 eläintä. Arvion mukaan noin 25 prosenttia lajin yksilöistä elää Varsinais-Suomessa. Valkohäntäpeura onkin selvästi alueen tärkein riistaeläin.
Luonnonvarakeskuksen (Luke) keväällä 2020 tuottama kannanarvio indikoi ensimmäistä kertaa, että kannan kasvu olisi mahdollisesti pysähtynyt Varsinais-Suomessa. Arvion mukaan peurakannan pitäminen samansuuruisena edellyttäisi vähintään 14 500 valkohäntäpeuran kaatamista tulevalla metsästyskaudella.
Hirvikantaa hoidetaan Varsinais-Suomessa viidellä eri hirvitalousalueella. Luken arvion mukaan hirvikanta oli alueella kevättalvella reilut 3 500 yksilöä. Tämä on noin 10 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajankohtana viime vuonna.
Metsästäjät hakivat tulevalle metsästyskaudelle yhteensä 1 552 hirvilupaa, mikä on 170 pyyntilupaa vähemmän kuin vuotta aiemmin. Haettu lupamäärä antaa hyvät edellytykset säilyttää tasainen hirvikannan kehitys myös jatkossa.