Somerolaisnäyttelijä hyppäsi ensimmäisessä pääroolissaan Immun saappaisiin

0
Somerolainen Mikael Karvia on ensimmäisessä pääroolissaan Immuna näytelmässä Sisko ja sen veli. Siskon roolissa on Riikka Koli.

Sisko ja sen veli ovat tuttuja kaikille 1980-luvulla eläneille. Nyt Immun saappaisiin hyppäsi somerolainen Mikael Karvia.

Television katsotuimpia sarjoja 1980-luvulla olivat Neil Hardwickin trilogiaan kuulunet Tankki täyteen, Reinikainen sekä Sisko ja sen veli . Tänä kesänä Mathildedalin kesäteatteri esittää viimeksi mainitun. Ilmari Saarelaisen tutuksi tekemän roolin on ottanut haltuunsa Mikael Karvia.
– Katselin lapsena Reinikaista ja varsinkin Tankki täyteen -sarjaa, mutta Sisko ja sen veli jäi katsomatta. Nyt kun sain roolin näytelmässä, katsoin sarjan Areenasta. Mutta vain kerran. Sen jälkeen en palannut siihen, etten lähtisi liikaa poimimaan vaikutteita, Karvia kertoo.
Pari vuotta sitten Saloon opintojen ja työn perässä muuttanut Mikael Karvia on kotoisin Somerolta. Täällä Veli-Pekka ja Maija Karvian poika kävi lukion.
– Armeijan jälkeen lähdin Helsinkiin Laajasalon opistoon oppimaan näyttelijän työtä.
Jokin ”oikea” ammattikin piti opiskella, joten tie vei Saloon, jossa hän opiskeli kokiksi.
– Valmistuin vajaa vuosi sitten ja olen nyt töissä sairaalan keittiössä.
Lähimpänä sydäntä on kuitenkin teatteri. Karvia tekee töissä nelipäivästä viikkoa, jotta voi satsata mahdollisimman paljon näyttelemiseen.
– Teen hommaa omaksi ilokseni, mutta toivon kovasti, että löisin itseni niin sanotusti läpi joku päivä. Koska mulla ei ole näyttelijäntutkintoa, se on haasteellista. Täytyy toivoa, että olisi onneakin matkassa.
Ennen tämänkesäistä päärooliaan Karvia on ollut mukana useissa musiikkipitoisissa projekteissa, kuten Teatteri Provinssin suurmusikaali Viulunsoittaja katolla ja Tohtori Zivako sekä Somerniemen Kesäteatterin Kurinmaa nurin ja Sata laulua onnesta -esitykset.
Immu on Karvian ensimmäinen päärooli.
– Näin suurta vastuuta en ole aikaisemmin saanut. Pidän tätä tärkeänä oppimisenkin kannalta.
– Rooli jännittää jonkin verran, koska kaikilla on tietynlainen ennakkokuva Immusta. Jännä nähdä, miten omaan tulkintaani reagoidaan. Hahmon jotkin luonteenpiirteet ajavat roolia vääjäämättä tiettyyn suuntaan, mutta pakkohan se on ollut muokata itsensä mukaan. Ja olenhan ihan eri näköinenkin kuin Saarelainen.
– Hauska rooli tämä on tehdä ja hauskaa on ollut myös harjoituksissa. Joitakin kohtia on ollut vaikea tehdä ihan vain pokan pitämisen takia, Karvia naurahtaa.
Murteen opettelu on ollut oma haasteensa.
– Vaikka tarina sijoittuu Tampereen ympäristöön, ei Immu puhu ”tamperetta”. Se on ennemminkin jonkinlaista omintakeista puhetyyliä ehkä Rauman suunnalta. Hetken aikaa se otti, kun opetteli sanomaan repliikit luontevasti.
Näytteleminen on kiinnostanut Karviaa nuoresta lähtien.
– Olen huomionhakuinen yksilö. Jo nuorena haluisin viihdyttää kavereita ja saada heidät nauramaan. Ei sitä tunnetta voi verrata mihinkään muuhun, kun esittää ihmisille jotakin ja saa heidät sitten reagoimaan. Se on vahva huume.
Karvia nauttii nimenomaan komedian tekemisestä.
– Vaikka komedian tekeminen on oikeasti tosi haastavaa. Mutta kun siinä onnistuu, saa vahvan mielihyvän tunteen.
Karviasta komedia on myös luontainen valinta kesäteatteriin.
– Kesäteatterista etsitään lupsakkaa ja rentoa tunnelmaa. Suosituimmat teatterimuodot ovat komedia ja musikaali. Halutaan viihtyä ja nauraa. Kesäteatterissa myös käy väkeä, joka ei välttämättä muuten harrasta teatteria.
Myös pahisten roolit ovat mieleen.
– Mitä pahemman hahmon saa, sitä kivempi tehdä.
Myös eri aikakausille sijoittuvat näytelmät kiinnostavat.
– Koska ihminen ei voi fyysisesti matkustaa ajassa taaksepäin, on mielenkiintoista sukeltaa teatterin kautta johonkin aikakauteen. Erilaisiin maailmoihin ja erilaisten ihmisten sisimpiin.
Mikael Karvia satsaa näyttelijän uraansa ihan tosissaan. Hän on valmis koska tahansa muuttamaan roolin perässä mihin tahansa.
– Jos vain näytteleminen elättäisi mut. Olisi hienoa saada keskittyä siihen ihan kokonaan.
– Keittiötyö on suhteellisen raskasta ja täytyy herätä aikaisin. Teatterissa harjoitukset ja esitykset ovat illalla.
Teatterin lisäksi Karviaa kiinnostaisivat elokuvat.
– Nuorempana, kun aloin haaveilla näyttelijän työstä, halusin elokuviin. Haluan vieläkin, mutta olen löytänyt nautinnon myös teatterista. Liveyleisön edessä on ihan erilainen fiilis.
– Leffassa riittää, että saa kerran vedettyä hyvän vedon. Se on siinä. Teatterissa pitää löytää aina uudestaan ja uudestaan se energia. Nyrkkisääntönäni on muistaa, että aina on yleisössä uudet ihmiset, jotka eivät ole nähneet esitystä kertakaan.
Vaikka esitys on harjoiteltu ja hiottu yhteen, on jokainen näytös Karvian mukaan erilainen.
– Kun vuorosanat on opeteltu, pitää löytää yhteinen kemia vastanäyttelijöiden kanssa, yhteinen rytmi, vähän niin kuin tanssissa. Sä olet niin hyvä kuin vastanäyttelijäsi ovat. Olemme yhtä ryhmän kanssa.
– Ikinä esitys ei kuitenkaan ole ihan valmis, joka esityksen jälkeen mennään eteenpäin. Ensimmäinen ja viimeinen voivat olla melko erilaisia.
Immun roolin jälkeen Karvialla on professori Zoltan Karpathyn rooli Teatteri Provinssin suurmusikaalissa My Fair Lady . Laulutreenit ovat jo alkaneet. Ensi-ilta on 3.10. ja esityksiä 22 kappaletta.
– Sitten onkin mielenkiintoista nähdä, mitä ensi vuosi tuo tullessaan. Korona siirsi monia esityksiä tältä kesältä ensi vuoteen. Todennäköisesti uusia projekteja on huomattavasti vähemmän kuin yleensä, Karvia harmittelee.
– Mutta nyt keskitytään tähän hetkeen ja nautitaan komedian tekemisestä. Tervetuloa vain kaikki Mathildedaliin katsomaan, nauramaan ja viihtymään, hän kutsuu.

Kuvat Jarmo Elomaa

Sisko ja sen veli

Mathildedalin kesäteatteri
käsikirjoitus Neil Hardwick, dramatisointi Jari Luolamaa, ohjaus Joonas Suominen
päärooleissa: Mikael Karvia (Immu) ja Riikka Koli (Tuija)
esityksiä 25, joista viimeinen 20.8.

Sisko ja sen veli – näytelmää esitetään Mathildedalin kesäteatterissa elokuun 20. päivään saakka.