Somerolaisyleisö ei uskaltautunut teatteriin alkukesästä, nyt uusi yritys

0
Vieraat saappaat -näytelmä kertoo nykynuorten häiden ja karjalaisten perinteiden yhdistämisen vaikeudesta. Hääparina nähdään Ella Nyman ja Samuel Lehto. Taustalla Enni Seppänen, Aila Viuhko, Ensi Kulta, Alma Lehmusketo ja Olla-Riitta Aarikka.

Myötätuulen teatteri uskaltautui ainoana Someron teattereista tarjoamaan esityksiä tänä kesänä. Alkukesästä nähty Tukkijätkät joutsenlammella ei kuitenkaan saanut katsojia.
– Ei väki uskaltanut tulla, eli aika vähän oli ihmisiä, toteaa ohjaaja Olla-Riitta Aarikka .
Poikkeuskesän uutuutena teatterilla oli ja on yhä se, että halutessaan voi ostaa niin sanotun kannatuslipun, jos ei uskalla itse lähteä näytökseen, mutta haluaa tsempata ja kannustaa näyttelijöitä ja teatteria.
– Olin erittäin otettu, kun sain laittaa kaksi ensimmäistä nimikyltillä varustettua pahvihenkilöä katsomoon, iloitsee Aarikka.
Yhteensä pahvihenkilöitä nähtiin neljä.
– Oli mukavaa, kun erään rouvan mies ei päässyt teatteriin, niin hän osti kaverikseen pahvihenkilön, Aarikka hymyilee.
Katsomopaikkojen lisäksi teatterilla on irtojakkaroita, joita katsojat voivat sijoittaa haluamaansa paikkaan pihalla.
Nyt teatteri aloittaa uudet näytökset uudella näytelmällä. Tänään perjantaina on ilmaisesitys Vieraat saappaat -näytelmästä. Varsinainen-ensi-ilta on lauantaina 18.7. Yhteensä esityksiä on reilu tusina.

Hääparina näytelmässä nähdään Samuel Lehto ja Ella Nyman.

Talvisodan seurauksena lähes 430 000 siirtolaista joutui jättämään kotinsa ja aloittamaan evakkomatkansa. Uusi koti oli perustettava vieraisiin oloihin. Kunnianosoituksena siirtolaisuudelle Myötätuulen teatteri esittää heinä–elokuussa kertomuksen siirtolaisuuden vaikutuksesta nykyaikaan.
Myötätuulen teatteri sijaitsee entisen Kaurakedon kansakoulun pihapiirissä.
– Siirtolaisasutuksessa Kauraketo on ainutlaatuinen kulmakunta. Synnyltään se poikkeaa useimmista muista siirtoväen asutusalueista, sillä se muodostettiin vapaaehtoisella kaupalla, kun 20 vuoksenrantalaista perhettä vuonna 1945 osti Somerolla myyntiin tulleen Kaurakedon kartanon, kertoo teatteria vetävä Olla-Riitta Aarikka .
Kulmakunnalle syntyi yhtenäinen siirtolaisasutus, jossa karjalaisuus on elänyt harvinaisella tavalla pitkään. Oma 1957 perustettu kansakoulu ja sen ympäristö loivat vahvan pohjan kulmakunnan kehitykselle.
Vieraat saappaat on lämminhenkinen ja koskettava tarina siitä, miten siirtolaisuus jätti jälkensä ja näkyy yhä tänä päivänäkin sille, joka osaa katsoa. Se on tarina suvusta, rakkaudesta ja yhteenkuuluvuudesta, kertoo näytelmän ohjannut ja käsikirjoittanut Aarikka.

Vanhemman parin rooleissa ovat Aila Viuhko ja Ensi Kulta.

Huomenna lauantaina ensi-iltansa saavassa näytelmässä on mukana seitsemän näyttelijää.
– Anna on menossa naimisiin, mutta mummo vastustaa sitä, millaiset häät on tulossa, kertoo morsiamen roolissa nähtävä Ella Nyman .
– Kaaso Emilie on tosi tiukka ja pitää Annan puolia, kuvailee Alma Lehmusketo omaa roolihahmoaan.
– Myös Annan pikkusisko Kaisa on jämäkkä ja jääräpäinen Annan puolestapuhuja, kertoo Enni Seppänen roolihahmostaan.
– Sulhanen on kiltti, jokaisen kanssa toimeentuleva, mutta positiivinen henkilö. Hänelle käy kaikki, mikä vain morsiamelle passaa, hymyilee Samuel Lehto kuvaillessaan omaa roolihahmoaan.
Nuorison lisäksi näytelmässä nähdään varttuneempaa väkeä.
– Olin jo ajatellut, että en enää teatterilavalle nouse, mutta tämä rooli oli otettava. Halusin kerrankin tehdä kunnon karjalaismummon roolin, sanoo Aila Viuhko , joka itsekin lähti evakkoon noin kaksivuotiaana.
– Vaikka en evakkomatkasta muista mitään, kasvoin ja elin karjalaisperheessä. Siinä jotenkin oli aina vähän huonompi ja köyhempi kuin muut.
– Toisaalta karjalaiset pitivät kovasti yhtä ja halusivat nähdä toisiaan, kaipasivat toistensa seuraan.
Ensi Kulta nähdään Eila-mummon varsinaissuomalaisena aviomiehenä Ilmarina.
– Hän on sellainen vanha haamu, sovitteleva enkeli, Kulta kuvailee roolihahmoaan.
Myös ohjaajalla on rooli näyttämöllä.
– Olen Terttu, Ilmarin ja Eilan tytär. Tarinassa tyttäreni on menossa naimisiin ja Terttu nousee ehkä ensimmäistä kertaa äitiään vastustamaan, koska haluaa että tytär saa pitää itsensä näköiset häät, eikä semmoiset kun mummo tahtoo, kuvailee Aarikka roolihahmoaan.

– Sydämellisesti tervetuloa teatteriin!