Vuonna 2010: Tshekistä Baddingin jalanjäljille

0

Somero-lehti 23.7.2010

Teksti ja kuvat Salli Lehtinen

– Elämässäni on kaksi intohimoa, Rauli ja hylkeet, tshekkivieras heläyttää Hovimäen mökin portailla ja antaa ymmärtää, että itse asiassa elämä ilman intohimoa ei ole oikein mistään kotoisin.
– Hän on rehellinen, ujo, vaatimaton, herkkä, surullinen, kaunis ja hän laulaa kuin jumala. Meillä sanotaan, että joku laulaa sydämestään, Badding-fani kuvailee rakkautensa kohdetta.
Kännykästä pärähtää Baddingin Yksinäinen mies. Aiemmin se hälytti Bussi Somerolle ja Bensaa suonissa -sävelin. Poika soittaa Ukrainasta ja kiusoittelee, miten äidillä menee Raulin seurassa.
Kahvinsa tshekkiläisrouva nauttii Arabian Kirsikka-kupista. Sellainen Baddingillakin oli, kun hän joi kahvia Peter von Baghin tv-dokumentissa vuonna 1983.


Kännykkä-äänet ja kahvikupit ovat pientä sen rinnalla, että Baddingin löydettyään Ladislava Svobodovà alkoi opiskella suomen kieltä. Venäjää, puolaa, ranskaa, tshekkiä ja slovakia hän osaa jo entuudestaan, mutta Suomessa ei niillä pärjää.
Runsaan kahden vuoden opintojen jälkeen keskustelu sujuu jo suomeksi, kun vastapuoli muistaa, että ei puhu liian nopeasti.
Opiskelu jatkuu. Suomalainen ystävä opastaa, antaa palautetta ja vastaa sellaisiin kysymyksiin kuin mitä eroa suomen kielessä on ilmauksilla olla ilman rahaa, olla vailla rahaa tai olla rahatta. Ja suomen sijamuotoja on loputtomiin!
Ladislava Svobodová opiskeli psykologiaa Varsovan yliopistossa. Perhe asui noihin aikoihin Puolassa, jossa isä oli töissä. Nuori suomalaislaulaja Jukka Kuoppamäki oli tunnettu. Saatuaan internetin muutama vuosi sitten tshekitär päätti etsiä tietoja Jukka Kuoppamäestä, josta olikin tullut vanha mies.
Silloin löytyi sattumalta Badding ja Paras haihtua vaan.
– Sanoin, että minun täytyy ymmärtää nämä sanat ja haluan nähdä Raulin. Kuulin, että hän oli kuollut 20 vuotta sitten. Itkin ja sanoin, ei se mitään, haluan nähdä hänen hautansa. Suomi on suuri maa, eksyisin kaikkialla. Päätin, että minun täytyy opiskella suomea. Tämä oli vuonna 2008.
Vuoden kuluttua, viime elokuun lopussa vieras oli Somerolla, koska oli Raulin syntymäpäivä. Satoi ja tuuli rankasti. Badding-kioski oli kiinni, mutta hauta löytyi ja Rauli Badding Somerjoen tie sekä Unto Monosen tie.
– Kävelin joka päivä Hovimäestä kaupungille, kaksi tuntia yhteen suuntaan. Ostin Somero-paidan.
Tällä viikolla Ladislava Svobodová on uudestaan Rauli Baddingin maisemissa Somerolla. Esakallion vahanuket ja Hiidenlinna pitäisi nähdä. Tampereen Lenin-museoon taitaa olla liian pitkä matka. Seinäjoki kiinnostaisi, koska Baddingin viimeinen keikka oli siellä ja hän lauloi viimeisenä laulunaan Kauas pilvet karkaavat.
Kotona Tshekin Opavassa ovat kaikki Raulin laulut ja elämänkertakirja, jonka lukeminen suomeksi sujuu tuskastuttavan hitaasti.
Ladislava Svobodová opiskeli psykologian jälkeen Prahassa teologiaa. Viiden lapsen äiti on Tshekin kristillisen Hussite-kirkon pappi.
Hienointa olisi löytää töitä Somerolta ja asua Rauli Somerjoen tiellä.