Tuttu tahti Someron moukarikisoissa:Suomen ennätyksiä ja muita huipputuloksia

0
Leka irtoaa Aaron Kankaan käsistä ja kantaa lähelle maailmantilaston kärkeä.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Ennätykset saivat taas kyytiä, kun suomalaisten moukarinheittäjien parhaimmisto kokoontui lauantaina Someron urheilukentälle. Kolme uutta Suomen ennätystä näki päivänvalon Someron Esan järjestämässä Säästöpankin Heinäheitot -kilpailutapahtumassa.

Karhulan Katajaisten 22-vuotias Krista Tervo paransi seitsemän viikkoa aiemmin Somerolla tekemäänsä naisten SE-tulosta 19 sentillä lukemiin 72,12. Tulos oikeuttaa tämän kauden maailmantilastossa seitsemänteen sijaan.

Vielä yllättävämpään, suorastaan sensaatiomaiseen tulosparannukseen ylsi Esan 17-vuotias Silja Kosonen . Hän oli tehnyt samalla heittopaikalla kesäkuussa ikäluokkansa uuden Suomen ennätyksen, joka komistui nyt lähes 3,5 metrillä.

Kertaheitolla roima parannusKosonen kohenteli ennätystään kolmesti. Toisella kierroksella hän rikkoi ensimmäistä kertaa 68 metrin rajapyykin (68,72) ja neljäs heitto tuotti 69 metrin ylityksen (69,15) sekä hetkeksi myös kilpailun kärkipaikan.

Viidennellä kierroksella somerolaisen Jani Pihkasen valmentaman raisiolaisheittäjän käsistä irtosi ”veret seisauttanut” moukarikaari. 70 metrin haamuraja jäi kauas taakse, kun Kososen sinkoama rautapallo tömähti nurmeen vasta 71,34 metrin päässä!

Tulos on uusi Suomen ennätys sekä 22- että 19-vuotiaiden nuorten ikäluokissa. Se on myös 19-vuotiaiden tämän kauden maailmantilaston kärkinoteeraus ja kaikkien aikojen paras 17-vuotiaan naisheittäjän tekemä tulos maailmassa.

Suomalaisista naisheittäjistä vain Tervo on saanut moukarin lentämään pidemmälle kuin Kosonen lauantaina. Kuluvan kauden naisten sarjan maailmantilastossakin esalainen nousi komeasti Tervon kantaan kahdeksanneksi.

”Vähän vaikeaa heti käsittää”Urheilukentän moukarinheittopaikan ympäristö oli Kososen hirmukaaren jälkeen täysin ällikällä lyöty. Vastaavanlaisia tulosloikkia kun ei maailmanlaajuisestikaan kovin usein huipputasolla nähdä.

Kaikkein häkeltyneimmältä vaikutti Kosonen itse. Kesti jonkin aikaa, ennen kuin hän kykeni millään tavalla analysoimaan tapahtunutta.

– Harjoituksissa ennätyspituuksille kantaneiden heittojen jälkeen uskalsin kyllä odottaa tämän päivän kilpailustakin hyvää tulosta, jotain tuollaista 69 metristä. Mutta että tulos on päälle seitsemänkympin ja vielä noin reilusti, sitä on vähän vaikeaa ihan heti käsittää, Kosonen hämmästeli.

Oli hyvin ymmärrettävää, että iloisen tunnekuohun keskellä, ja parhaan latauksen purkauduttua, Kosonen ei enää käyttänyt kuudennen kierroksen heittovuoroaan.

– Tiistaina heitän Tilastopaja-cupin kilpailussa Turussa ja sen jälkeen alkaa keskittyminen Kalevan kisoihin, sekä teknisiltä että henkisiltä ominaisuuksiltaan huipputasolle jo hyvin nuorella iällä noussut raisiolainen kertoi.

Koppeli ja Virtanen ennätysvireessäTervon ja Kososen kerättyä viime aikojen huimilla suorituksillaan päähuomion, on heidän vanavedessään, ikään kuin hieman vaivihkaa, päässyt kehittymään seuraavakin nuori lahjakkuus kansallisen kärkitason tuntumaan.

Toukokuussa 18 vuotta täyttänyt Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Aada Koppeli ei ennen tätä kautta ollut juurikaan nelikiloista naisten moukaria lennättänyt. Kesäkuussa Somerolla hän rikkoi 60 metrin rajan ja paranteli heinäkuussa ennätyksensä lukemiin 61,79.

Lauantaina Koppeli äityi miltei kososmaiseen tulosparannukseen ja nappasi kilpailun kolmossijan uudella ennätystuloksellaan 64,12.

Kisan neljännestä henkilökohtaisesta ennätyksestä vastasi Esan 16-vuotias Marika Virtanen . Viimeisellä heittokierroksella syntynyt tulos 52,03 ylittää Virtasen aiemman ennätyksen vähän yli puolella metrillä.

Edellisenä päivänä Virtanen oli käynyt Lohjalla heittämässä kauden kärkituloksensa (59,96) kolmen kilon painoisella välineellä.

Kangas hurjana, Liipolakin vertymässäMiesten kilpailussa ei syntynyt Suomen ennätystä, mutta Aaron Kankaan upea voittoheitto ja muutamien muidenkin heittäjien kauden parhaat suoritukset lämmittivät mieliä tihkusateen keskellä.

Hienoon sarjaansa kolme päälle 76 metrin heittoa mahduttanut Kankaanpään Seudun Leiskun 23-vuotias Kangas teki hyvin harvinaislaatuisen tempun. Hänen voitto- ja ennätystuloksensa 77,82 on paitsi kauden kotimainen kärkitulos, niin myös miesten maailmantilaston kolmanneksi paras noteeraus.

Esan Henri Liipola , 26, nakkasi myös kauden parhaat heittonsa, joista pisimmälle kertyi mittaa 74,92 metriä.

– Noita mitattujakin parempi oli viimeinen heittoni, josta en kuitenkaan saanut tulosta. Pikkuhiljaa heitoissa alkaa olla sellaista meininkiä jota olen koko alkukesän hakenut, päätöskierroksen pitkän siivunsa heittosektorin ulkopuolelle sinkauttanut Liipola jutteli.

Pihkanen kauden kärkitulokseensaMiesten kisassa kolmanneksi sijoittunut Joensuun Katajan Markus Kokkonen moukaroi myös kauden parhaat lukemansa (68,74), samoin seitsemänneksi sijoittunut Esan Jani Pihkanen (59,12), joka sopivasti Kalevan kisojen kynnyksellä alkaa taas tosissaan hätyyttelemään kuudenkymmenen metrin rajapyykkiä.

Miesten kilpailussa kolmantena esalaisena nähtiin vasta 15-vuotias Max Lampinen, joka on ennätyksellisen nuorena tavoittelemassa paikkaa Kalevan kisojen moukarimittelöön.

Lampinen heitti yli seitsemänkiloista miesten moukaria viidennen kerran kilpailumielessä. Viikkoa aiemmin syntynyt oma ennätys (57,57) jäi nyt noin metrin päähän.

n Heinäheittojen tuloksia:

Naiset: 1) Krista Tervo KarhKa 72,12 (SE), 2) Silja Kosonen SomE 71,34 (SE/19- ja 22-v.), 3) Aada Koppeli JKU 64,12, 4) Kiira Väänänen VarpVi 63,93… 7) Marika Virtanen SomE 52,03.

Miehet: 1) Aaron Kangas KankSLe 77,82, 2) Henri Liipola SomE 74,92, 3) Markus Kokkonen JoensKa 68,74, 5) Roope Auvinen SjundIF 67,72… 7) Jani Pihkanen SomE 59,12, 8) Max Lampinen SomE 56,55.