Tuulivoiman rakentaminen viivästyy

0
Tuulenmittausmasto kohoaa ympäröivästä maan tasosta 120 metrin korkeuteen. Masto on Palman mäellä paikassa, jonka taso on noin 40 metriä Joensuuntietä korkeammalla.

Maankäyttösopimukset pitää neuvotella uusiksi:

Tuulivoiman tulo Somerolle on ollut pitkällinen prosessi. Palmankalliolla on Rakennuttaja Ilmatar Somero Oy:n työmaakyltti, jossa neljän voimalan rakentamisaikatauluksi luvataan syksy 2015–kevät 2016.

Valitusten setvimisen jälkeen Ilmatar Windpower Oyj:stä lupailtiin Somero-lehdelle vuosi sitten heinäkuussa, että voimalat nousevat pystyyn tänä kesänä, ehkä jo kesäkuussa. Mitään siipiä ei kuitenkaan ole noussut Palman taivaanrantaan.

Ilmattaren projektipäällikkö Petter Sund kertoo, että lähellä rupeaa kuitenkin olemaan.

– Toukokuussa sinne nousi 120 metriä korkea tuulimittausmasto. Noin vuosi mittaillaan tuulia. Tämän kesän pystytys on osoittautunut liian optimistiseksi.

Sundin mukaan tavoite on päästä rakentamaan mahdollisimman moderneja turbiineja.

– Realistinen tavoiteaikataulu on alkuvuonna 2022. Jos kaikki menee oikein hyvin, niin ehkä jo ensi vuoden lopulla. Infran rakentaminenhan on jo aloitettu, Petter Sund muistuttaa.

Palmassa on tehty isoja maanrakennustöitä, louhittu kalliota ja rakennettu teitä. Jokaista voimalaa varten on louhittu 8–10 metriä halkaisijaltaan oleva monttu, ja tehty pohjavalut kaikkein neljän voimalan osalta.

Viivästymisen syy on tämän hetkisissä maankäyttösopimuksissa. Ne tehtiin jo vuosia sitten Megatuulen kanssa.

– Rakentamisen aloittamisessa Somerolla tuli niin paljon viivettä, että meidän on pidettävä maanvuokrausasioista vielä infosessio maanomistajille.

– Ykkösasiana on nyt saada sopimukset riittävän pitkiksi. Turbiinien tekninen käyttöikä on noin 30 vuotta, joten vuokrasopimukset pitäisi tehdä noin 35 vuodeksi.

Sundin mainitsema infotilaisuus on suunniteltu pidettäväksi lomien jälkeen elokuussa.

– Katsomme, millä lääkkeillä muutostarpeet saadaan tehtyä ja vuokrasopimukset uusittua.

Petter Sund suhtautuu jatkoon positiivisilla mielin.

– Projekti on ehdottomasti kehityskelpoinen.

Ilmatar Somero Oy sai rakennusluvat neljälle voimalalle maaliskuussa 2015. Jokaisen myllyn napakorkeus on 120 metriä ja kokonaiskorkeus siipien kanssa 177,5 metriä. Tehoiltaan voimalat ovat 2–3 megawattia.