Työn ohella voi opiskella ja edetä uralla

0
Ella Kivisaari kannustaa opiskelemaan työn ohella.

Teksti Kirsi Seppälä, kuva Tanja Pohjaranta

Uuden oppiminen ja kehittäminen sekä vastuunotto. Näihin sanoihin voi tiivistää 27-vuotiaan Ella Kivisaaren opiskelu- ja työuran.
Somerolta kotoisin oleva Kivisaari sai jo lapsena maatilalla kimmokkeen työntekoon. Hän hoiti kanalassa pienestä pitäen pienellä taskurahalla omat tehtävänsä. Vaikka nuoren naisen työura on pitkällä, hän käy edelleen auttamassa perhettä viikonloppuisin maatilan töissä. Työnteko on ollut aina vahvasti läsnä Kivisaaren elämässä; sieltä hän on saanut monta hyvää oppia.
– Haluan oppia uutta ja kehittää asioita. Voin yhdistää vaikka tietotekniikkaa johonkin muuhun asiaan, kehittää ja viedä sitä eteenpäin. Vastuunotto tulee kotikasvatuksesta.

Lukion jälkeen agrologiksi

Ella Kivisaari kävi peruskoulun ja lukion Somerolla. Niiden jälkeen hän opiskeli agrologiksi Hämeen ammattikorkeakoulussa. Opiskelurahoja hän tienasi S-marketin kassalla.
– Ajattelin, että voin olla apuna maatilan paperihommissa ja ehkä jossain vaiheessa yhdistää tietotaitoa maataloudesta ja tietotekniikasta. Se on kuitenkin vähän jäänyt kiinnostuksen kohteiden muuttuessa, Säästöpankkipalvelut Oy:ssä työskentelevä Kivisaari kertoo.

Tieto- ja viestintätekniikan insinööriksi

– Jatkoin opiskelua työn ohella tieto- ja viestintätekniikan insinööriksi Hämeen ammattikorkeakoulussa. Valmistuin toukokuussa, Kivisaari jatkaa.
– Työpaikkani on tukenut opiskelussa, ja tein sinne sekä työharjoitteluni että opinnäytetyöni. Aloitin helmikuussa 2017. Olen tehnyt kaikkia päivittäisasioinnin työtehtäviä. Jossain vaiheessa siirryin projektipäälliköksi ja toimin tiimiesimiehen sijaisena ennen nykyistä tehtävääni häiriö- ja ongelmanhallintapäällikkönä, Kivisaari kertoo.
Kivisaaren työnantajalla, Säästöpankkipalvelut Oy:llä on toimipiste kuudella eri paikkakunnalla. Yritys on kasvanut reilusti. Vuonna 2009 Säästöpankkipalveluilla – silloiselta nimeltään Sp Taustataiturit Oy:llä – oli 12 työntekijää. Nyt heitä on 160, joista noin 40 Somerolla.
Kivisaari kokee häiriö- ja ongelmanhallintapäällikön tehtävän omakseen. Työhön kuuluvat kaikki tietotekniset ongelmat, mitä pankissa voi olla.
– Etsin ratkaisua tarmokkaasti ja koen paloa siihen hommaan. Olen optimisti, joka uskoo, että asiat selviävät, hän kuvailee.
Kivisaari kuuluu IT-tiimiin. Työ sujuu Somerolla, vaikka tiimikaverit istuvat Helsingissä.

SSO:n edustajistoon

Ella Kivisaari valittiin hiljattain SSO:n edustajistoon. Isä on kuulunut edustajistoon aiemmin ja kannusti hakemaan. Nimitys on niin tuore, että Kivisaari on ehtinyt olla vasta yhdessä kokouksessa.
– Siellä päätetään asioista ja ehdotetaan uusia. On asioita, mistä edustajiston pitää päättää ja on asioita, mihin edustajisto antaa hyväksynnän. Käymme läpi mitä on tehty, ja mitä on tulossa. Aloituskokouksessa käytiin läpi esimerkiksi lähialueen kuntien toimipisteiden remontteja ja koronan vaikutuksia, Kivisaari luonnehtii.

Taloyhtiön isännöitsijäksi

Kivisaari on vast`ikään valittu asuintalonsa taloyhtiön Asunto Oy Jaatilanrannan isännöitsijäksi. Paikka vapautui, kun tehtävää 40 vuotta hoitanut Kari Raikkonen halusi luopua tehtävästä.
– Vastaan taloyhtiön kunnosta. Katson esimerkiksi, että auraukset ja muut vastaavat tulevat hoidetuksi. Tehtävässä tarvitaan kykyä ottaa asioista selvää. Karilta olen saanut perinnöksi hienon tietotaidon tehtävän hoitamiseksi, Kivisaari kertoo.
Sen lisäksi, että Kivisaari ei kaihda vastuunottoa ja uuden opettelua, isännöitsijäksi alkamista edisti tuttuus. Kivisaaren isovanhemmat asuivat neljän asunnon taloyhtiössä vuosikymmenniä, kunnes Ella Kivisaari muutti asuntoon.

Vapaa-aikana ulkoilua

Työnsä, opiskelunsa ja luottamustehtävänsä tarmokkaasti hoitava Ella Kivisaari viihtyy vapaa-aikanaan niin lenkkipoluilla kuin miehensä kanssa reissuissa. Kesäisin hän nauttii uimisesta – jopa niin paljon, että pulahtaa toisinaan etätyöpäivän lounastauolla uimaan.
Vaikka Kivisaarella on takanaan kaksi tutkintoa lukion jälkeen, paloa opiskeluun on edelleenkin.
– Haluaisin viimeistellä opintoni, ja haaveena on opiskella diplomi-insinööriksi. Johtaminen ja tietotekniikka kiinnostavat, hän sanoo.
– Haluan oppia uutta ja kehittyä. Haluaisin kehittyä parhaaksi mahdolliseksi nykyisessä työssäni. Aion keskittyä tähän, sillä työsarkaa vielä on.

Vastapainoa työlle

Kivisaari kannustaa kaikkia kokeilemaan, joita työn ohessa opiskelu kiinnostaa. Hän kokee opiskelun palkitsevaksi ja vastapainoksi työlle. Aikuisena opiskelua puoltaa sekin, että peruskoulun käynyt joutuu Kivisaaren mielestä päättämään oman alansa aivan liian nuorena. Lukioon menevä saa vähän lisäaikaa päätöksentekoon.
Insinööriopintoihin kuului itsenäisen opiskelun lisäksi kerran kuussa lähiopetusviikonloppu Riihimäellä sekä etänä pidetyt luennot maanantaisin ja keskiviikkoisin viidestä iltayhdeksään.
– Kun on tehnyt täyden työvuoden ja kerryttänyt tavoitellut opintopisteet, voi taputtaa itseään olkapäälle ja sanoa, että hienosti on mennyt, hän sanoo hymyillen, ja lisää arvostavansa elämässä tasapainoa.
Elämässä on hyvä olla ripaus kaikkea; ystäviä, työtä, oppimista…