Vain Holttinen onnistui

0
Tommi Holttisen parhaat yritykset viiden ja puolen metrin korkeudesta olivat hyvin lähellä onnistumista.

Teksti Juha Laakso, kuva Kari Eerikäinen

Someron Esan järjestämät seiväshyppykilpailut latistuivat kilpailijoiden poisjääntien vuoksi yhden miehen näytökseksi.
Somerolaisittain paljon pelasti kuitenkin se, että kyseinen onnistuja oli Esan oma tähtihyppääjä Tommi Holttinen , 23.
Naisten kilpailuun oli ilmoittautunut neljä hyppääjää, joista kolme perui osanottonsa ennen kisaa. Esbo IF:n Saga Andersson olisi ollut valmis saapumaan paikalle, mutta sateinen ja tuulinen sää veivät lopulta hänenkin intonsa soolokilpailun läpiviemiseen.

Kolme miestä, yksi ylitys

Naisten kisa jouduttiin siis perumaan ja miesten kilpailun alku viivästyi hyppäämiselle epäsuotuisien sääolojen vuoksi.
Miehiä mukaan oli ilmoittautunut alun perin viisi, joista kuitenkin Tampereen Pyrintöä edustavat Urho Kujanpää ja Jami Siira eivät ilmaantuneet paikalle.
Espoon Tapioiden Matti Hyyppä teki päivän ensimmäiset hyppysuoritukset 470 sentin korkeudesta. Kolmen epäonnistumisen jälkeen vuoron sai Turun Urheiluliiton Eetu Turakainen , jonka aloituskorkeus oli 485.
Pari viikkoa aiemmin Somerolla 515 senttiä ylittäneelle Turakaisellekin aloituskorkeus oli tällä kertaa liikaa. Niinpä kisoissa ei ollut syntynyt ainuttakaan hyväksyttävää tulosta, kun enää yhden hyppääjän kilpailusuoritukset olivat näkemättä.
Nyt noin kuukauden päivät kestäneen ulkoratakautensa alkupuolella Holttinen oli voittanut kaikki kilpailunsa ja esittänyt nousujohteista tuloskuntoa 530 ja 552 sentin korkeuksien välillä.
Somerolla nuorukaisen aloituskorkeus oli epävakaisiin olosuhteisiin nähden ilahduttavan kunnianhimoinen 530.
Ensi yrittämällään Holttinenkin jatkoi vielä pudotusten putkea, kunnes vihdoin nähtiin päivän ensimmäinen leiskautus riman yli: Esalaisen toinen yritys tuotti selkeän ylityksen aloituskorkeudesta.

Seuraennätys tähtäimessä

Seuraavaksi Holttinen korotutti riman 550 senttiin. Ajatuksena oli, että tuon korkeuden ylittyessä hän pääsisi yrittämään Esan seuraennätyksen (560) siirtämistä Eemeli Salomäen hallusta omiin nimiinsä.
Kaksi ensimmäistä yritystä viidestä ja puolesta metristä olivat miltei identtisiä ja erittäin hyviä sellaisia. Holttinen nousi hyvin riman päälle, mutta hentoinen hipaisu alastulovaiheessa vetäisi myös riman pehmusteille.
Välillä taukoa pitänyt tihkusade palasi kentän ylle Holttisen kolmannen yrityksen aikana. Se ei näyttänyt suoritusvarman hyppääjän rytmiä pahemmin haittaavan, vaan tuloksena oli likimain yhtä hyvä hyppy kuin kahdella edelliselläkin yrittämällä.
Viiden hypyn ja koko kisapäivän ainoan ylityksen jälkeen Holttisen voittotulokseksi siis kirjattiin lukemat 530.
– Olisihan tuo 550 saanut mennä, kun aika lähellä se oli. Juoksu ei tänään kulkenut ehkä ihan niin hyvin kuin Espoossa (tulos 552), oli Holttisen ensituntuma päivän suorituksistaan.
–Olosuhteet olivat ihan ok, mutta kilpailun kesto venähti vähän turhan pitkäksi, kun alkulämmittelyn jälkeen piti aika kauan odotella sateen taukoamista.

”Herkistelyä” vasta elokuun kilpailuihin

Holttinen on syystäkin tyytyväinen alkukesän suoritus- ja tulostasoonsa hyppypaikalla. Vielä parempaa pitäisi olla luvassa, kun harjoittelu kilpailujen ohessa hieman kevenee ja parasta tulospiikkiä aletaan todenteolla kaivaa esiin.
Kauden ensimmäisiä päätavoitteita ovat Holttisen kotikaupungissa Turussa runsaan kuukauden kuluttua järjestettävät Paavo Nurmen kisat ja heti perään Suomen mestaruustaistelut, eli Kalevan kisat.
Hallitseva Suomen mestari ja viime vuonna myös Someron Seiväskarnevaaleilla voittoon ponkaissut Karhulan Urheilijoiden Tomas Wecksten saapuu tällä viikolla Holttisen treenikaveriksi Turkuun.
Ensi viikolla kaksikko suuntaa vastavuoroisesti Kotkaan, missä Wecksten vasta aloittelee kilpailukauttaan Karhulan uusitun keskuskentän avajaiskilpailuissa.